Witte Chocolade Botercrème

Voor mijn dochtertje haar 4de verjaardag was ik op zoek naar een botercrème die niet te zoet en niet te zwaar zou smaken. Als ik voor botercrème kies ga ik meestal voor de meringue botercrème. Die is echt zoveel luchtiger dan de klassieke Amerikaanse botercrème waar er, naar mijn persoonlijke smaak, nét teveel suiker in zit. In mijn zoektocht naar een alternatief voor de meringue botercrème (want die duurt nogal lang om te maken) vond ik dit overheerlijke recept van witte chocolade botercrème op het internet.

Het recept liegt niet wanneer erin te lezen staat dat het een succesrecept is. Dat is het dus zeker en vast! Het is helemaal niet moeilijk, je moet enkel wat geduld hebben. Dus als ik dacht dat ik wat tijd zou uitsparen door geen meringue botercrème te maken, had ik het grondig mis. Maar deze is wel minder arbeidsintensief en mislukken kan deze witte chocolade botercrème on-mo-ge-lijk! En was geduld geen mooie deugd? 

Algemeen

  • Bereidingstijd: 30 min voorbereiding 
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ 
  • Vinden van ingrediënten: ♣ 

Benodigdheden

  • Keukenrobot is zeer handig voor deze. Heb je die niet? Smeer je armpjes dan maar in, met een gewone mixer lukt het ook wel 😉
  • magnetron
  • hittebestendige glazen schaal
  • spatel
  • geduld 😉 

Ingrediënten (genoeg om een 3 laagjes taart volledig mee te vullen en af te smeren)

  • 500 g boter op kamertemperatuur
  • 300 g witte chocolade
  • 100 g poedersuiker
  • 2 tl vanille extract

Instructies

  1. Hak de chocolade in stukjes en smelt deze op laag wattage in de magnetron. Als bijna alle stukjes gesmolten zijn, blijf dan roeren tot alle chocolade gesmolten is  (hierdoor ben je zeker dat je de chocolade niet te lang opwarmt. Hij moet namelijk afgekoeld zijn voor je hem aan de boter toevoegt). 
  2. Snij de boter in stukjes en doe hem in de keukenrobot (of mengkom + mixer). Mix zeker 15 min op hoge stand.
  3. Schraap tussendoor de boter van de rand. De boter wordt stilaan witter en luchtiger. 
  4. Voeg de poedersuiker en het vanille extract toe en laat de mixer nog voor 5 minuten draaien op een lagere stand. Zo blijft het luchtig.
  5. Check of de witte chocolade genoeg is afgekoeld door er een vinger in te steken. Voelt het net kouder dan je vinger? Dan kan je hem beetje bij beetje bij de botercrème gieten terwijl je blijft mixen op een lage stand. 
  6. Spatel tussendoor weer de randen af. 
  7. Je kan direct met deze botercrème aan de slag. Je kan hem eventueel in de koelkast bewaren voor later gebruik. Vergeet hem dan niet tijdig uit de koelkast te halen want hij stijft te hard op om hem dan onmiddellijk te gebruiken. 

Bron: Recept witte chocolade botercrème van Eef's Food.