Een chocomousse brownietaart zonder geraffineerde suikers en zonder eieren... dat wekte mijn nieuwsgierigheid! En nog meer omdat februari mijn 'gezonde' blog-maand is. Na de gezonde brownies, de mueslirepen en de cake met appelmoes vond ik dat het wel eens tijd werd voor een gezond taartje! Het is niet voor niets Tartes Yaya natuurlijk... 🙂 . 

Vorig weekend hadden we een dubbel babybezoek (yep een tweeling!) ingepland en ik was op zoek naar iets lekkers. Dit taartje leek me helemaal gepast! Toen de taart helemaal uitgedost klaarstond voor de foto zei mijn man doodleuk 'Ronny (de papa van de tweeling) lust geen chocolade'. Ooowkaaay en dat moest hij net zeggen als ik de chocomousse brownietaart af had!? Geen tijd om nog iets anders uit mijn kookmouw te schudden, dus deze taart zou het toch worden. 

Aangekomen met de taart werd eerst de superschattige tweeling geïnspecteerd en erna was er tijd voor een stukje taart. Het resultaat is verrassend... hij proeft écht naar chocomousse en het browniedeeg ... die was eveneens verrukkelijk (zelfs Ronny kon er niet afblijven 😉 ). Ronny vroeg of hij de taart mee naar het werk mocht nemen, een collega van hem eet macrobiotisch en zo'n veganistisch dessertje zou hem wel smaken. Uiteraard mocht hij dat! Ik kreeg later van Ivan (de collega) nog een heel leuk mailtje met (positieve) feedback over de taart en nog wat tips ivm veganistisch kokerellen. Hij schreef zelf ook wat receptjes uit op Legaly Raw, neem dus zeker eens een kijkje. 

Algemeen

  • Bereidingstijd: 60 min voorbereiding 
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ 
  • Vinden van ingrediënten: ♣ 

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Staafmixer
  • Weegschaal
  • Spatel
  • Springvorm van +/- 20 cm
  • Bakpapier 

Ingrediënten

Voor de browniebodem
  • 250 g noten (ik gebruikte cashewnoten en hazelnoten)
  • 150 g ontpitte medjooldadels
  • 4 el cacaopoeder
  • 1 tl vanille extract
  • snuifje zout
Voor de chocomousse
  • 2 rijpe avocado’s
  • 90 g cacaopoeder
  • 210 ml amandelmelk
  • 100 ml ahornsiroop
  • 2 el kokosolie
  • 1 tl vanille extract
Voor de afwerking
  • Rood fruit of gehakte nootjes

Instructies

Voor de browniebodem
  1. Hak de noten met een hakmachine tot een grof meel.
  2. Week de ontpitte dadels gedurende 5 minuten in heet water. Giet af en pureer de dadels met een staafmixer. Doe er het notenmeel, het cacaopoeder, het vanille extract en het snuifje zout bij en mix/kneed verder tot je een soort deegbal krijgt. Indien het deeg te droog is, doe er wat water bij tot je de juiste consistentie krijgt. 
  3. Bekleed de springvorm met bakpapier en doe er de deegbal in. Druk hem plat tot een browniebodem en korst. Zet de springvorm nu in de diepvries terwijl je de chocomousse maakt. 
Voor de chocomousse
  1. Smelt de kokosolie op een laag vuurtje. Zet af van zodra de olie vloeibaar is. 
  2. Ontpit en schil de avocado's en pureer ze met een staafmixer.
  3. Mix de volgende ingrediënten door de avocadopuree tot je een gladde chocomousse krijgt: kokosolie, ahornsiroop, cacao, amandelmelk en vanille extract. 
Voor de afwerking
  1. Haal de taartbodem uit de diepvries en verdeel de chocomousse erover.
  2. Versier met rode vruchten of fijngehakte noten. 
  3. Bewaar de taart koud, dan blijft hij steviger

Smakelijk!