Granolarepen

We zijn nog steeds februari en dat wil zeggen: 'gezondere maand'. Het valt me niet makkelijk om nieuwe gezonde én lekkere receptjes te vinden deze keer... Maar wat niet makkelijk is, is daarom niet onmogelijk! Ziehier de granola repen! Easy peasy en super lekker. Althans als je van granola houdt 😉 . Mijn kinderen zijn gek op granola en ze waren dan ook al onmiddellijk aan het watertanden bij het zien van deze repen. Maar eerst moest ik er nog wat fotootjes van nemen en nadien mocht er gesmuld worden. En smaken dat het deed!

De meeste recepten van granolarepen bevatten dadels. Ook in mijn vorige versie van de mueslirepen maakte ik er gebruik van. Zoals je in mijn recept van de wortel bliss balls al kon lezen moet je de 'gezondheid' van dadels toch met een korrel zout nemen. Ze bevatten enorm veel suikers en vaak heb je er best wel een flinke hoeveelheid van nodig om de suiker in gebak te compenseren waardoor je in the end vaak evenveel suikers toevoegt. Al bevatten dadels natuurlijk ook wel vitaminen en mineralen in tegenstelling tot witte suiker. Wat is eigenlijk wil zeggen: Als je op je suikerinname wil letten zijn dadels dus niet perse een goed alternatief. Vandaar dat ik er resoluut voor koos om deze granolarepen dadel-vrij te houden.

Granolarepen

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min voorbereiding + 15 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣
  • Koolhydraten: 8 g koolhydraten  voor 1 reep (als je er 10 uit kan halen)

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mengkom
  • Lepel
  • Bakvorm

Ingrediënten (voor 10 repen)

  • 50 g noten
  • 25 g zonnebloempitten
  • 125 g havermoutvlokken
  • 50 g ahornsiroop
  • 25 g kokosolie
  • 1 ei
  • 1 tl kaneel

Instructies

  1. Smelt de kokosolie op een laag vuurtje of in de microgolfoven. Zet even opzij zodat het wat kan afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 175°C.
  3. Hak de noten in stukjes met een groot keukenmes.
  4. Doe de noten samen met de zonnebloempitten en de havermout in een mengkom.
  5. Voeg er de ahornsiroop en de kokosolie aan toe.
  6. Klop het ei los met een vork in een apart kommetje en voeg tenslotte het ei toe. Roer alles goed door elkaar.
  7. Als laatste voeg je er nog een koffielepel kaneel bij. Meng verder met de lepel.
  8. Bekleed een vierkante/rechthoekige bakvorm met bakpapier en stort er de havermout massa in. Druk met de achterkant van de lepel stevig aan. Zorg ervoor dat je overal ongeveer 1cm dikte beslag hebt. Tip: is je vorm te groot? Geen probleem, het beslag is stevig genoeg en zal dus niet uitlopen als je maar de helft  van je vorm gebruikt.
  9. Bak gedurende 15 min (of tot de bovenkant goudbruin is) in de voorverwarmde oven.
  10. Laat afkoelen, snij de koek al in repen als die nog lauw is. Dat zorgt ervoor dat hij iets minder zal brokkelen.
  11. Smakelijk!