Ik was op zoek naar een vegan snack receptje. Na het betere research werk, ontdekte ik deze hazelnoot chocolade sandwich koekjes van Donna Hay. Deze zouden het worden! 

Eind april kwam Asaf Avidan optreden in Het Depot (in Leuven), de werkplek van mijn man trouwens. Op zijn hospitality rider stond dat hij een 'homemade vegan dessert' wou. No worries dacht manlief, Tartes Yaya to the rescue! Ik maakte met veel liefde de al eerder geposte Chocomousse Brownietaart (vegan) maar vond 1 dessertje toch maar triest. Naast een taart zouden koekjes ook wel smaken dacht ik zo. En zo kwam ik op het idee om ook nog deze hazelnoot chocolade sandwich koekjes te maken. Uiteraard werd deze voorgeproefd en goed bevonden door de kinderen, mijn man en mezelf. De koekjes zijn lekker krokant aan de buitenkant maar hebben vanbinnen toch een zachte beet, lekker lekker. 

De avond zelf werd de taart zo goed als volledig opgegeten. Ook de koekjes werden gesmaakt (maar het waren er uiteraard teveel om ALLEMAAL ineens te verorberen 😉 ) dus mochten ze door de band worden meegenomen als versnapering op de tourbus 🙂 . 

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min voorbereiding + 15 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ 
  • Vinden van ingrediënten: ♣ 

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Hakmachine
  • Weegschaal
  • Spatel
  • Bakpapier
  • Bakplaat

Ingrediënten (voor +/- 15 koekjes)

Voor de koekjes
  • 160 g boekweitbloem
  • 75 g hazelnootmeel (of gewoon fijngehakte hazelnoten)
  • ¼ tl zout
  • 125 ml ahornsiroop
  • 80 ml plantaardige olie (zoals zonnebloemolie)
Voor de vulling
  • 150 g pure chocolade (gesmolten)
  • 2 el amandelboter --> deze maakte ik zelf adhv +/- 100 g amandelen + kokosolie (zie instructies)
  • 60 ml ahornsiroop

Instructies

Voor de koekjes
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Hak/maal de hazelnoten fijn.
  3. Doe de boekweit bloem, gemalen hazelnoten, zout, ahornsiroop en de olie in een mengkom en mix.
  4. Rol koffielepels van de pasta tot balletjes en duw ze een beetje plat. Leg ze op een, met bakpapier bekleede, ovenplaat.
  5. Bak gedurende 14 – 16 minuten tot ze goudbruin zijn.
  6. Laat ze goed afkoelen op een rooster.
Amandelboter maken
  1. Doe gepelde amandelen in een keukenrobot/hakmachine en hak net zo lang tot de olie uit de amandelen komt (dit kan 10min duren).
  2. Voeg een beetje kokosolie toe (begin met een koffielepel) en een snuifje zout.
  3. Meng tot een gladde massa. En klaar!
Voor de vulling
  1. Smelt de chocolade, voeg de amandelboter en de ahornsiroop toe. Mix tot een glad beslag.
  2. Bestrijk nu de koekjes met dit beslag en sluit af met een ander koekje.

Bron: Geïnspireerd op het recept van Donna Hay: Hazelnut and chocolate cookie sandwiches