Cookie dough ijs met caramel swirl

2019 start ik met ijs! Ja het is winter en misschien is dat een raar idee, maar niet als het om cookie dough ijs met caramel swirl gaat. Echt niet! Geloof me.

Ik had helemaal niet de intentie om dit ijs te maken... Het was per ongeluk! Wat een gelukkig ongeluk 🙂 . Ik maakte eerder al deze ijstaart en had nog veel van de gesuikerde gecondenseerde melk over. Je weet het of niet, maar ik vind het zo'n zonde om die restjes weg te gooien. Lang moest ik niet nadenken... als je een ijstaart kan maken met gecondenseerde melk, dan kan je er toch ook gewoon ijs mee maken!?

Ik ben een absolute Ben&Jerry's fan! Niet zozeer een ijs-fan, maar Ben&Jerry's kunnen me wel bekoren 😉 . Over het algemeen vind ik ijs nogal saai, maar niet als je er allerhande lekkers in draait natuurlijk. Dat deed ik dus ook met dit recept. Ik draaide er balletjes cookie dough door en goot er ook nog een overschot salted caramel over. Voor alle duidelijkheid: het recept is 100% bak-klunsproof en je hebt geen ijsmachine nodig. Je kan het volledig naar eigen smaak aanpassen.

Het resultaat? Hemels! Ook in de winter kan je hier onmogelijk van afblijven...

 

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min bereidingstijd + min 6 u in de vriezer
  • Moeilijkheidsgraad: ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mengkom
  • Mixer
  • Vriezerbestendige bewaardoos

Ingrediënten

Voor het ijs
  • 250 ml volle room
  • 175 g gecondenseerde melk (gesuikerde)
  • 1,5 tl vanille extract
Voor de cookie dough
  • 50 g boter (kamertemperatuur)
  • 30 g witte suiker
  • 60 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el melk
  • 1 tl vanille extract
  • 115 g bloem
  • snuifje zout
  • 50 g chocolate chips/ chocolade druppels (bv van Callebaut)
Voor de caramel
  • Bekijk het recept hier

Instructies

Voor de caramel
  1. Begin met het maken van de caramel, want deze moet nog afkoelen.
  2. Maak de caramel volgens dit recept (maak de helft of 1/3de als je de salted caramel enkel voor het ijs wil gebruiken).
  3. Zet de pot even opzij zodat de caramel wat kan afkoelen.
Voor de cookie dough
  1. Doe de boter samen met de witte en lichtbruine suiker in een mengkom en mix.
  2. Voeg de melk en het vanille extract toe.
  3. Doe er vervolgens de bloem bij samen met het zout. Mix verder tot je een kruimelig beslag krijgt.
  4. Tenslotte doe je er de chocolate chips bij en kneed verder, met de hand, tot een bal.
  5. Zet even in de koelkast terwijl je het ijs maakt.
Voor het ijs
  1. Klop de slagroom stijf.
  2. Doe er de gecondenseerde melk en het vanille extract bij en mix verder tot het beslag terug stijver wordt.
  3. Haal nu de cookie dough uit de koelkast en rol kleine balletjes die je dan bij het ijs doet. Ik gebruikte ongeveer de helft van het cookie dough recept, maar je kan er meer bij doen als je dit wenst.
  4. Schep met een lepel de cookie dough voorzichtig onder het ijs (meng zeker niet te lang want dan wordt het beslag terug lopender).
  5. Stort het ijs in de kom die je ook in de vriezer zal plaatsen.
  6. Giet nu de salted caramel over het ijs en schep luchtig het ijs eromheen (zodat je een 'swirl' effect krijgt).
  7. Plaats het ijs min. 6 u in de vriezer vooraleer op te dienen.

Bron: Geïnspireerd op het recept van Laura's Bakery: Chocolate chip cookie dough ijs.