Deze snickersijstaart is decadent, ik heb er gewoon geen andere woorden voor… Een ijstaart gemaakt zonder ijsmachine, klaar in minder dan 20 min en heerlijk, wat zeg ik je!? Over-Heerlijk!

Ik som even de voornaamste kwijl-ingrediënten op: Jules Destrooper koekjes (hoe goed zijn die eigenlijk!?), gezouten karamel, geroosterde pindanootjes, chocolade, … ok ik stop! Want ik word weer lichtjes over-enthousiast en krijg al zin om er weer aan te beginnen.

Snickersijstaart

Ik maakte deze ijstaart voor kerstavond. Na een toch wel ietwat lastminute Pinterest zoektocht kwam ik een Snelle Snickersijstaart tegen van Een Lepeltje Lekkers (een heel leuke foodblog van Belgische bodem trouwens). Dit leek perfect! Ik moest de dag ervoor (maandag) nog werken, dus moest het iets zijn dat ik in het weekend al kon maken zonder dat het oud-bakken ging smaken. De Ijstaart (homemade Viennetta) van vorig jaar was zodanig goed in de smaak gevallen (en mega-makkelijk te maken) dat ik opnieuw een ijstaart wou maken. Eerder maakte ik al een Snickerstaart die ook zo lekker was dat de combinatie van beide onmogelijk kon falen. Ik gooide het oorspronkelijke recept wat door elkaar en maakte er een eigen Tartes Yaya versie van.

Snickersijstaart

En wat een succes was dat! Toen ik, nadat iedereen al een stuk op had, nog eens liet vallen ‘dat er nog taart was’, kreeg ik een elleboogstoot van mijn mama die me binnensmonds toesiste: ‘sssstttt, dan is er nog over voor mij morgen’. Het ultieme bewijs van een over geslaagde taart!

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min + Nachtje laten koelen in de vriezer
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣ ♣

Benodigdheden

  • Rechthoekige bakvorm
  • Vershoudfolie
  • Mixer
  • 2 mengkommen
  • Weegschaal

Ingrediënten

Voor de ijstaart
  • 250 g mascarpone
  • 350 ml volle room
  • 200 g gesuikerde gecondenseerde melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 175 g Jules Destrooper boterwafeltjes
  • 180 g ongezouten pinda’s (bij voorkeur geroosterd)
  • 250 g gezouten karamel (kant en klaar of zie lijstje hieronder)
Voor de gezouten Karamel
  • 150 g suiker
  • 75 ml water
  • 67 g roomboter
  • 98 ml volle room
  • flinke snuif zout (naar smaak)
Voor de afwerking
  • 100 g melkchocolade
  • 2 el volle room
  • 40 g grof gehakte pinda’s (gezouten of niet, aan jou de keuze)

Instructies

Voor de gezouten karamel
  • Als je deze zelf wil maken, klik dan hier voor de instructies (maar gebruik de hoeveelheden van hiernaast)
Voor de ijstaart
  1. Klop de slagroom stijf samen met de vanillesuiker.
  2. Voeg er vervolgens de gecondenseerde melk en de mascarpone aan toe. Klop verder tot een glad beslag.
  3. Bekleed een cakevorm met plasticfolie (de cakevorm moet niet helemaal bedekt zijn, zorg er gewoon voor dat de folie mooi over de lange zijden hangt).
  4. Spatel er een bodempje beslag in. Leg daarop vervolgens een laag wafeltjes en strooi er 1/3 van de pinda’s over.
  5. Spatel er 1/3 van het beslag op en lepel 3 goeie eetlepels gezouten karamel erover. Marmer deze door het beslag met je spatel.
  6. Herhaal tot alle ingrediënten opgebruikt zijn, en eindig met een laag beslag en gezouten karamel.
  7. Zet de cakevorm gedurende een nachtje in de vriezer.
Voor de afwerking
  1. Smelt de chocolade samen met de room in de magnetron (doe dit op laag wattage zodat de chocolade zeker niet te heet wordt). Als de chocolade helemaal gesmolten is maar niet meer warm aanvoelt (hij zou op lichaamstemperatuur moeten zijn) neem je de ijstaart uit de vriezer. Giet er de chocolade over en strijk glad met een mes of spatel.
  2. Strooi er nog wat fijngehakte nootjes op en zet vervolgens weer even in de vriezer zodat de chocolade kan opstijven (30 min volstaat).
  3. Voor het opdienen: snij met een stomp mes de zijkanten wat los (daar weer geen folie zit) en keer de vorm om op een taartplateau zodat de taart eruit valt (de nootjes blijven normaal mooi in de chocolade hangen). Keer de taart weer om (met je handen gaat dat het makkelijkst. Toegegeven, heel elegant is het niet 🙂 ) et voilà! Klaar om van te smullen.

Bron: Geïnspireerd op een recept van de Snelle Snickersijstaart van Een Lepeltje Lekkers

Post delen of pinnen?