Dit recept maakte ik voor Kerstavond. Ik wou het eigenlijk het weekend ervoor al posten, maar ik was even vergeten dat die ijstaart ook nog 8u in de vriezer moest… Dus had ik geen tijd meer om ze te fotograferen. Zo dus krijgen jullie deze Stroopwafel ijstaart als Nieuwjaarsrecept inspiratie voorgeschoteld. Ook goed, toch?
Deze Stroopwafel Ijstaart is echt vele makkelijker dan je zou denken. Er komt geen ijsmachine aan te pas! Het vraagt slechts 20 minuten werk, en 8u geduld (de tijd dat de ijstaart in de vriezer moet). Voor de gezouten karamel, die maak je heel makkelijk zelf (en suikervrij). Het recept staat hieronder ook, maar voor de stappen moet je hier zijn.
Tips bij het maken van de stroopwafel ijstaart:
- Gesuikerde gecondenseerde melk is niet hetzelfde als geëvaporeerde melk. De gesuikerde gecondenseerde melk vind je in de meeste supermarkten bij de melk / room voor bij de koffie. Zie hier een link naar de juiste variant.
- Haal de taart op tijd uit de vriezer als je ze wil aansnijden. Deze is behoorlijk hard als hij uit de vriezer komt. Je laat hem best zo 10 à 15 min uit staan vooraleer je hem aansnijdt.
- Suikervrij: ik heb nog geen gecondenseerde melk gezoet met zoetstof gevonden, en de gesuikerde gecondenseerde melk is net een heel belangrijk onderdeel van deze ijstaart.
Nog meer ijstaart variatie nodig? Dan kan je hier op mijn blog ook nog andere recepten terugvinden:
- De klassieke viennetta
- Of liever tiramisu in de vorm van ijs? Dan kan je voor deze tiramisu ijstaart kiezen?
- Mag het wat meer zijn? Ga all the way met deze Snickers Ijstaart.
- Fan van speculaas? Dan is er de speculaas ijstaart.

Stroopwafel Ijstaart
Equipment
- Langwerpige cakevorm
- Vershoudfolie
Ingrediënten
Voor de gezouten karamel
- 100 g 1 op 1 suikervervanger of witte kristalsuiker
- 50 ml water
- 45 g harde margarine of boter
- 65 ml volle room
- flinke snuf zout
Voor de ijstaart
- 250 g mascarpone
- 350 g volle room
- 200 g gesuikerde gecondenseerde melk
- 5 stroopwafels
- 75 g pure chocolade
- 2 el volle room
- 100 g gezouten karamel zie recept
Instructies
voor de gezouten karamel
- Je kan de gezouten karamel gemakkelijk al enkele dagen op voorhad maken. Deze bewaar je in een afgesloten potje in de koelkast. Door de koude zal de karamel wat harder worden. Om hem weer wat vloeibaar te krijgen, warm je hem even kort op in de magnetron (20 s op 400 W). Roer er dan door met een lepeltje.
- zie instructies https://www.tartesyaya.be/taarten/salted-caramel/
voor de ijstaart
- Start met het bekleden van je rechthoekige cakevorm met vershoudfolie (zo zal de cake gemakkelijker uit de vorm komen). Neem een lang stuk vershoudfolie dat je dan in de lengte in je vorm legt. Zo heb je ineens ook de korte opstaande randen mee. Anders moet je foefelen met 2 stukken vershoudfolie (dat kan ook, maar is iets minder handig)
- Mix in een kom de volle room, gecondenseerde melk en mascarpone tot een stevige massa. Het moet de structuur van stevige yoghurt krijgen.
- Snijd 4 stroopwafels in kleine stukjes.
- Schep enkele eetlepels beslag (zodat je een bodem krijgt) in de vorm en strijk glad met de achterkant van de lepel. Lepel hier enkele eetlepels gezouten karamel over en strijk wat open. Schik de koekstukjes over de gezouten karamel. Schep een stevige portie beslag over de koekjes en strijk opnieuw glad.
- Doe opnieuw enkele eetlepels karamel over het beslag en strijk glad. Strooi er de overige koekstukjes over en dek af met de rest van het beslag. Zet de taart gedurende minimum 8u in de vriezer.
- Wanneer de taart stijf is maak je de chocolade ganache. Hak de chocolade in gelijke kleine stukjes en doe deze in een hittebestendig kommetje. Doe er 2 eetlepels volle room bij. Smelt de chocolade in de magnetron op laag wattage (600W) gedurende 30 s. Roer erna even door de chocolade en zet opnieuw 30 s in de magnetron op 600W. Ga zo door tot bijna alle chocolade gesmolten is. Op het einde blijf je roeren tot ook de laatste stukjes mee wegsmelten.
- Haal de ijstaart uit de vriezer en draai de vorm om op een serveerschaal. Werk af met de gezouten karamel, de chocolade ganache en nog een stroopwafel die je in stukjes hakt.