Ik zal al maar direct met de deur in huis vallen want hoe geweldig is dit ijs!? Zo goed als koolhydraatvrij! Voor dit recept maakte ik geen gebruik van room, wel van Soja melk, zodat het ook nog eens geschikt is voor mensen met een lactose intolerantie. Geniaal toch!?
Ik ben zelf een grote fan van pistache ijs! Je moet er blijkbaar wel voor zijn. Zo zijn er heel wat mensen die wel graag pistachenoten eten, maar geen pistache ijs (begrijpen wie begrijpen kan 😉 ). Maar voor mij geldt dat niet, geef mij maar pistache noten én dit Suikervrije Pistache ijs.
Voor de bereiding heb je best een ietsiepietsie beetje geduld hebben. Het gaat hier om een warme bereiding die je een nachtje in de koelkast laat staan (zo komt deze beter op smaak). Na het nachtje koelkast is het mengsel klaar om in de ijsroommachine te draaien tot ijs. Maar zoals ze wel vaker zeggen: je geduld zal beloond worden!
Op zoek naar andere ijs ideeën? Check dan zeker eens mijn categorie Ijs van hier op mijn blog.

Suikervrij Pistache ijs
Equipment
- bakplaat
- bakpapier
- Hakmolentje
- Ijsroom machine
- Steelpannetje
Ingrediënten
Voor de pistache pasta
- 75 g pistachenoten ongezouten
- 40 g Zùsto
- 1 tl zonnebloemolie
Voor het ijs
- 500 ml Soyamelk Of volle melk
- 120 g Zùsto
- 4 eidooiers
- 60 g pistachepasta
- groene kleurstof optionieel
Instructies
Voor de pistache pasta
- Verwarm de oven voor op 150° en bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier. Strooi hier de pistachenootjes op uit en rooster ze gedurende 10 min in de voorverwarmde oven.
- Doe de pistachenootjes in een hakmolen, voeg er de Zùsto aan toe. Hak het geheel fijn en blijf malen tot de olie in de noten vrijkomt (dit kan ongeveer 10 min duren). Als de olie vrijkomt en de pasta wordt vloeibaarder, doe er dan een theelepel zonnebloemolie bij en mix verder tot een smeerbare pasta.
Voor het ijs
- Splits de eieren en hou de dooiers apart. Begin deze op te kloppen en lepel er voorzichtig de Zùsto onder. Blijf mixen tot een luchtig beslag.
- Giet de sojamelk in een steelpan en doe er de pistachepasta bij. Breng het geheel aan de kook (voeg er eventueel wat groene kleurstof aan toe). Haal de melk van het vuur en giet dit voorzichtig over het eiermengsel. Meng met een garde.
- Giet vervolgens het hele mengsel terug in het steelpannetje en warm opnieuw op. Blijf roeren terwijl het mengsel indikt.
- Als het mengsel is ingedikt, haal je het van het vuur. Laat het ijsmengsel nog 1 nachtje in de koelkast staan alvorens het ijs te draaien.
- Haal het ijsmengsel uit de koelkast en bereid het ijs verder volgens de instructies van je ijsmachine (bij mij was dit ongeveer 20 – 25min in mijn Kitchenaid).
- Je kan het ijs onmiddellijk opeten of overscheppen in een bewaardoos. Bewaar het ijs in de vriezer.
Yessss, ga ik zeker maken!! Merci voor het recept. Ann
Graag gedaan! Laat het smaken! Liefs, Yasmine
Ook een recept waar je geen ijsmachine voor nodig hebt?
Dag Evelyne,
Je zou dit eventueel ook zonder ijsmachine kunnen proberen, maar dan wordt het wat omslachtiger. Wat je dan kan doen: op het moment dat je het ijsbeslag in de ijsroommachine doet, deze al in de vriezer zetten. In de komende 3 à 4 uur kan je dan om het half uur je kom uit de vriezer halen en handmatig eens door het beslag roeren (dit om ijskristallen te voorkomen). Het ijs zal iets minder ‘romig’ zijn. Hopelijk werkt deze methode voor jou! liefs, Yasmine
Dag Yasmine,
Dit ijs klinkt mij als muziek in de oren. Bij het zien van de foto zat ik al te watertanden, maar toen kwam de ontnuchtering … toen ik las dat er een ijsmachine nodig was. Die ik dus niet heb.
Kan dit ijs ook gemaakt worden zonder de machine?
Bedankt voor al jouw heerlijke recepten!
Hartelijke groeten, lieve
Dag Lieve,
Ja ik weet dat niet iedereen een ijsmachine heeft… het is ook de eerste keer dat ik er eens mee aan de slag ga. Maaaaar er is wel een manier! Al zal je ijs dan wel wat meer ijskristallen bevatten en dus ‘harder’ zijn.
Wat je dan kan doen: op het moment dat je het ijsbeslag in de ijsroommachine zou doen, het beslag meteen in een kom in de vriezer plaatsen. In de komende 3 à 4 uur kan je dan om het half uur je kom uit de vriezer halen en handmatig eens door het beslag roeren (dit om ijskristallen te voorkomen).
Hopelijk kan je hiermee verder. liefs, Yasmine