Boterkoekjes

Vorige week had mijn zoontje een voetbalmatch. Het regende pijpestelen. Kortom: gewèldig voetbalweertje en dikke pret voor de papa's en mama's (ik!) aan de zijkant van het veld. Terwijl ik helemaal ingedost met een regenjas en gewapend met een paraplu langs de kant stond te vloeken om het rotweer kreeg ik alleen maar meer zin om iets lekkers te bakken. Mijn man en dochtertje kwamen ietsje later mee supporteren maar mijn dochtertje hield het snel voor bekeken. Na enkele minuten zeuren offerde ik me op 😉 om alvast met haar terug naar huis te gaan. In de auto maakte ik haar al warm voor het koekjesbakken. We gingen gezellig samen boterkoekjes bakken om erna te versieren. Dolle pret!

Na welgeteld 1 minuut 'geconcentreerd' wegen en mixen dwaalde haar concentratie af en stapte ze gewoon op. Ok... mama zal wel koekjes bakken dan!? Opvolging is dus duidelijk niet gegarandeerd. Toen ik de vormpjes voor het uitsteken van de koekjes bovenhaalde, kreeg ik (of beter de koekjes :)) weer de nodige aandacht. Oef!  Terwijl de koekjes stonden te bakken maakte ik de icing voor de decoratie. Ondertussen kwam mijn zoontje ook thuis van de match (hij had geen flauw benul of hij nu gewonnen of verloren had :)). Ze mochten elk een kleur kiezen voor de koekjes-decoratie: rood voor hem, en roze voor haar. De koekjes versieren vonden ze leuk, maar nog leuker vonden ze het proeven. Ze werden voor de volle 100% goedgekeurd. 

Boterkoekjes

Algemeen

  • Bereidingstijd: 10 min voorbereiding + 15 min bakken + 15 min versieren
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ 

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mixer
  • Mengkom
  • Spuitzak
  • Uitsteekvormpjes
  • Deegrol
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Spuitmondjes - ronde met een kleine opening (om nauwkeuriger te werken bij het versieren)

Ingrediënten

Voor de boterkoekjes
  • 185 g suiker (griessuiker)
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 200 g boter
  • 1 ei
  • 400 g patisseriebloem
Voor de icing (versiering)
  • 1 eiwit
  • 200 g poedersuiker
  • Kleurstof - ik gebruikte vloeibare kleurstof van Wilton (te verkrijgen bij Aveve)
  • (optioneel: water)

Instructies

Voor de boterkoekjes
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Mix de vanillesuiker samen met de witte suiker en de boter romig.
  4. Voeg het ei toe en mix verder.
  5. Zeef de bloem boven de mengkom en meng het geheel tot een stevig deeg (op het einde kan je eventueel je handen gebruiken).
  6. Bestuif je werkblad met bloem en wrijf de deegrol ook overvloedig in met bloem.
  7. Rol het deeg uit op je werkblad (+/- 0,5 cm dik) en steek er koekjes uit. Leg de koekjes op het bakpapier.
  8. Bak de koekjes 10 à 12 min tot de bovenkant goudbruin is.
Voor de decoratie
  1. Mix het eiwit samen met het poedersuiker tot een schuimig geheel. Zorg ervoor dat je lang genoeg mixt tot je pieken kan maken.
  2. Verdeel de icing over enkele kommetjes als je ze verschillende kleurtjes wil geven.
  3. Wil je wat dunnere icing, doe er dan een ieniemienie beetje water bij (per druppel toe te voegen).
  4. Doe de icing in een spuitzak en... versieren maar!

Bron: Geïnspireerd op het recept van de Suikerkoekjes van Laura's Bakery.