Deze Chinese amandelkoekjes maakte ik ter gelegenheid van Chinees Nieuwjaar. Dit jaar valt dit feest op 1 februari en het feest mag 2 weken duren. Niet dat dat heel anders is dan onze Nieuwjaar, want hoewel deze op 1 januari valt heb ook jij waarschijnlijk nog feesten gehad die 2 weken later pas plaatsvonden?

Maar dus Chinees nieuwjaar, dit jaar is het het jaar van de Tijger. Ben jij geboren in 1998, 1986 of 1974 (om de 12 jaar dus), dan ben je volgens de Chinese astrologie een Tijger. 🙂 Dat klinkt alleszins véle beter dan mijn teken, nl varken, dus laten we daar misschien over zwijgen :).

Genoeg over dat Chinese nieuwjaar, over naar de Chinese amandelkoekjes. Want wat zijn ze over-heerlijk!!! De smaak van amandel wordt nog extra versterkt door het amandelextract. Het goudbruine effect van de koekjes krijg je simpelweg door er een losgeklopt eitje over te smeren voordat je de koekjes in de oven bakt.

Chinees nieuwjaar of niet, deze koekjes zijn hoe dan ook de moeite waard om te proberen! Ik zou niet twijfelen ;).

Moest je denken, die koolhydraten kunnen toch nog naar beneden als je ze volledig met amandelmeel bakt, dan heb je dat helemaal goed, maar ik koekje zal wel een andere structuur krijgen. Als je enkel amandelmeel wil gebruiken, verwijs ik je graag door naar de zachte amaretti koekjes.

Chinese Amandelkoekjes

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Glutenvrij
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 10 min
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 min
Gang Tussendoortje
Porties 16 koekjes
calorieën 106 kcal

Equipment

  • bakpapier
  • bakplaat

Ingrediënten
  

  • 100 g amandelmeel
  • 80 g harde margarine of boter
  • snufje zout
  • 1+1 ei 1 ei voor in het deeg en 1 ei om de koekjes mee te bestrijken.
  • 1 tl amandelextract
  • 100 g patisseriebloem
  • 100 g Zùsto
  • 1/2 tl bakpoeder
  • handje hele of halve amandelen

Instructies
 

  • Mix het amandelmeel met de margarine en het zout. Voeg het ei toe en het amandelextract.
  • Voeg vervolgens de bloem, de Zùsto en het bakpoeder toe. Mix tot een deegbal. Wikkel in vershoudfolie en laat het deeg 1 u rusten in de koelkast.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180°C. Rol balletjes deeg van 25g tussen je handen. Druk plat tot +/- 0,5 cm met de palm van je hand en druk er een amandel in. 
  • Klop het laatste eitje los en bestrijk de koekjes met het ei. 
  • Bak de koekjes 10 à 12 min tot ze goudbruin kleuren. 

Notities

Voor 1 koekje van 25g deeg
Koolhydraten: 5 g
Kcal : 106
Vetten: 7,5 g
Verz Vet.: 1,9 g
Eiwit: 2,4 g
Vezels: 1,9 g
Trefwoord glutenvrij, lowcarb, Zùsto