Deze koekjes zijn ontstaan uit een ingeving van het moment. Ik ontdekte enkele dagen geleden dat ik nog een hele voorraad kokosmeel in huis had. Dus klutste ik wat ingrediënten bij elkaar en kwam zo op deze chocolade tahin koekjes uit. Het idee was om een glutenvrij en geraffineerd suikervrij koekje te maken. En of dat gelukt is … zie je hieronder!

Ik geef toe… de eerste poging zat wel goed qua smaak, maar was écht veel te droog. Zo’n koekje waar je een groot glas water moet naast zetten omdat je anders niets gezegd meer krijgt. Of zo’n koekje waar eens moet proberen te fluiten als je net een hap genomen hebt 🙂 on-mo-ge-lijk. Ja, ik wou er een betere-keuze-koek van maken en ja ik was misschien iets té zuinig met mijn vetstof… Dus besloot ik, in een tweede poging, de verhouding van het amandelmeel en kokosmeel wat aan te passen (amandelmeel is vetter en kokosmeel is heel erg droog) alsook de hoeveelheid kokosolie wat te verhogen. Et voilàààà… de 2 de poging was geslaagd.

Chocolade Tahin koekjes

Tip van de firma: laat de koekjes zeker niet te bruin worden in de oven (niet te lang bakken dus), want hoe langer ze bakken, hoe harder ze worden en ook hoe droger ze zullen zijn. Ze zullen nog lichtjes ‘wak’ aanvoelen als ze uit de oven komen, maar no worries, die koekjes worden tijdens het afkoelen harder.

Chocolade Tahin koekjes

Chocolade Tahin koekjes

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Totale tijd 18 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 11 koekjes
calorieën 187 kcal

Equipment

  • bakpapier

Ingrediënten
  

  • 1 ei
  • 60 g kokosbloesemsuiker
  • 70 g tahin
  • 40 g kokosolie gesmolten
  • 1 tl vanille extract
  • 100 g amandelmeel
  • 50 g kokosmeel (geen rasp maar meel dus)
  • 1/2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 40 g pure chocolade fijngehakt of callets (lactosevrij)
  • grof zeezout optioneel (als afwerking)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de ovenplaat met bakpapier.
  • Klop met een garde de kokosbloesemsuiker samen met het eitje tot een egale massa. Voeg er de tahin, het vanille extract en de gesmolten kokosolie aan toe (zorg ervoor dat deze niet heet is! Je wil geen gekookt eitje 😉 aan toe. Klop verder met de garde.
  • In een andere mengkom doe je de droge ingrediënten: het amandelmeel, het kokosmeel, het bakpoeder en het zout. Meng met een lepel.
  • Schep de droge ingrediënten onder de natte ingrediënten met behulp van een spatel. Als laatste schep je er de chocolade door. Je zal een soort deegbal krijgen.
  • Rol bolletjes deeg tussen je handen (van ongeveer 35 g) en leg deze op de bakplaat. Druk plat met de palm van je hand tot +/- 1,5 cm dikte.
  • Bak de koekjes gedurende +/- 8 à 9 minuten in de oven. Laat ze zeker niet té bruin worden want dan worden ze droger.
  • Optioneel: strooi er grof zeezout over wanneer ze net uit de oven komen.

Notities

Per koekje van 35g beslag.
Koolhydraten = 10,5 g
Kcal = 187
Vet = 13,2 g
Verz.vet = 4,9 g
Eiwit = 4,8 g
Vezels = 2,2 g
Trefwoord chocolade, cookies, tahin