Veenbessen is dus het correcte Nederlandse woord voor ‘Cranberries’. Ik was er niet helemaal van overtuigd en moest het even dubbelchecken met mijn hubby. Vandaar dat ik in het recept ook gewoon Cranberry Havermout koekjes noem, aangezien ik ervan uit ga dat ik niet de enige ben die twijfelt aan de vertaling van Cranberries (dankjewel om dit even te bevestigen 🙂 ).

Als je niet zo zot bent van cranberries (zoals mijn kinderen 😉 ) kan je de cranberries ook vervangen door chocolade. Ik mengde de helft van het beslag met chocolade druppels en bij de andere helft deed ik de cranberries. De koekjes zijn overheerlijk. Té heerlijk als ik eerlijk ben. Ik kan er gewoon niet afblijven. Normaal neem ik mijn baksels altijd mee naar het werk om te delen met collega’s, maar deze Cranberry havermout koekjes ga ik lekker voor mezelf houden 🙂 Ook omdat ze in een afgesloten koektrommel best wel even bewaren.

Algemeen

  • Bereidingstijd: 15 min + 15 à 18 min baktijd
  • Moeilijkheidsgraad: ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣

Benodigdheden

  • Bakpapier
  • 3 mengkommen
  • Bakplaat
  • Mixer
  • Weegschaal
  • Afkoel-rooster

Ingrediënten (voor 25 koekjes)

  • 250 g patisseriebloem
  • ½ tl zout
  • ½ tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl natriumbicarbonaat
  • 1 tl vanille extract
  • 3 el melk
  • 2 eieren
  • 225 g boter (kamertemperatuur)
  • 180 g lichtbruine suiker
  • 100 g witte suiker
  • 250 g havermout
  • 120 g gedroogde veenbessen/cranberries (ofwel 40g chocolade druppels)

Instructies

  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Doe de patisseriebloem samen met het zout, het bakpoeder en natriumbicarbonaat in een mengkom en zet apart.
  4. In een andere mengkom klop je de eieren los, samen met het vanille extract. Zet deze ook even aan de kant.
  5. Neem mengkom nummer 3 en klop hier de boter samen met de suiker (zowel de witte als de lichtbruine) zacht.
  6. Voeg bij mengkom nummer 3 het eiermengsel aan toe, en vervolgens de bloem. Mix tot je een glas beslag krijgt.
  7. Schep er de havermout en veenbessen/cranberries door. Het beslag zal stevig zijn, dus stroop je mouwen al maar op 😉 .
  8. Schep met behulp van een lepel, of ijsschep, balletjes beslag op het bakpapier en druk plat tot 1 à 1,5 cm dikte.
  9. Bak de koekjes in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn (+/- 15 à 18 min).
  10. Laat ze afkoelen op een rooster.
  11. Smakelijk!

Bron: Recept van de Oatmeal cranberry cookies van Martha Stewart.

Post delen of pinnen?