Ik vond het wel een grappig idee… Friet-koekjes… Geef toe, jullie waren ook gefopt!? Wat doen die frietjes ineens tussen al die taarten 🙂 .

Ik maakte deze grappige traktatie naar aanleiding van een samenwerking met FAIREBEL. Een belgisch merk van melk, boter, ijs, … Het werd opgestart door en voor de landbouwers na de crisis in de landbouw in 2010. FAIREBEL is een nieuw, solidair en ‘eerlijk’ merk dat de landbouwers voortaan in staat stelt een fatsoenlijk inkomen voor een deel van hun werk te krijgen. En wat past er nu beter bij deze samenwerking (met producten van Belgische bodem) dan koek-frietjes!?

De ketchup werd vervangen door aardbeienconfituur (als dipje) en voor de mayonaise maakten we een witte chocolade dip. Heerlijk! Een superleuke activiteit om met de kindjes te doen en zo het nieuwe schooljaar mee te vieren!

Algemeen

  • Bereidingstijd: 15 min voorbereiding + 10 min in de oven.
  • Moeilijkheidsgraad: ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣

Voedingswaarden per portie van 25g koekjes

  • Koolhydraten = 13,5 g
  • Vetten = 4,6 g
  • Verzadigde vetten = 1,8 g
  • Kcal = 98 kcal
  • Eiwitten = 1,6 g

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mengkom
  • Lepel
  • Mini cupcake bakvorm
  • papieren mini cupcake vormpjes

Ingrediënten

Voor de koekjes
  • 150 g patisserie bloem
  • 60 g boter
  • 1/2 zakje vanille suiker
  • 1/2 ei
  • 50 g suiker
  • Snufje zout
Voor de dips
  • Voor de witte chocolade ganache – 25 g witte chocolade + 1 el room
  • Aardbeienconfituur (als ketchup)

Instructies

Voor de koekjes
  1. Doe de bloem samen met het snuifje zout in een mengkom.
  2. Snij de boter in kleine blokjes en voeg dit aan de bloem toe.
  3. Voeg ten slotte de suiker (gewone + vanille) en het ei toe en begin te kneden (of laat je keukenrobot de klus klaren).
  4. Als je een stevige deegbal hebt, wikkel je deze in vershoudsfolie en laat je het deeg 30 min in de koelkast rusten.
  5. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  6. Bestuif het aanrecht overvloedig met bloem. Doe ook wat bloem op je handen en wrijf dit over de deegrol.
  7. Rol het deeg uit tot enkele millimeters dikte.
  8. Snij er frietjes uit (met een mes of pizza-snijder) en leg deze op de bakplaat.
  9. Bak de koekjes ongeveer 8 à 10 min in de oven tot ze een goudbruin kleurtje krijgen.
Voor de dips
  1. Doe de chocolade in stukjes en voeg er een el room aan toe.
  2. Smelt op laag wattage in de magnetron (met tussenpozen van 30s en steeds omroeren).
  3. Blijf roeren tot je een gladde ganache krijgt. Dit wordt de ‘mayonaise’
  4. Voor de ketchup doe je aardbeienconfituur in een potje.
  5. Smakelijk!