Hoe schattig is zo’n Gingerbread house (of speculaashuisje)!? Ik wou er een heel gezellig tafereel van maken, zo gezellig dat je zin krijgt om naar binnen te gaan 🙂 . En wat denken jullie van het resultaat? Ik krijg alvast zin om hier aan te kloppen 🙂 .

Laten we eerlijk zijn, voor het maken van zo’n huisje heb je wel wat geduld nodig. Het is wat gepruts om de touwtjes door de gaatjes te krijgen. De gaatjes werden ook weer dicht gebakken nadat de koekjes 10 min. in de oven gebakken zijn. Gelukkig is de koek nog wat ‘wak’ als hij uit de oven komt zodat je de gaatjes nog snel terug open kan prikken. Maak ze zeker groot genoeg, anders wordt het nog meer gepruts… Het uitsnijden van de koek deed ik aan de hand van deze template (maar liet de schouw achterwege).

Over de smaak… ja dat huis is dus echt eetbaar, én lekker ook! Al moet ik bekennen dat ik het veel te schattig vond om op te eten. Ik had gelukkig nog deeg over waar ik koekjes van bakte. Het recept is gebaseerd op het recept van mijn speculaasjes. Ik verving een deel van de suiker door honing: wat een over-heerlijk en goed idee (al zeg ik het zelf 😉 ).

Gingerbread house of peperkoeken huisje

Ok dan even terug naar dit schattige sneeuwtafereel. Ziet dit er geen knus en warm huisje uit? Ik had het lumineuze idee om er een theelichtje in te zetten. Hoe kreeg ik binnen anders het licht aan? Maar dan plots… begon het dak te roken 🙂 The roof is on fire!!! Don’t try this at home dus 😉 . Gelukkig was enkel de koek wat aangebrand aan de binnenkant en had ik mijn foto nog net op tijd kunnen trekken.

Gingerbread house

Gingerbread house

Moeilijkheidsgraad : gemiddeld
Het deeg moet een nacht in de koelkast (hou daar dus rekening mee).
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 35 min
Gang Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 6

Equipment

  • Deegrol
  • Vershoudfolie
  • Touw/koord
  • Spuitzak
  • (optioneel) fijn spuitmondje

Ingrediënten
  

Voor de koek

  • 250 g patisseriebloem
  • 150 g donker bruine suiker
  • 1/2 tl natriumbicarbonaat
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 snufje zout
  • 50 g honing
  • 100 g harde margarine of boter
  • 1 ei

Voor de royal icing

  • 1 eiwit
  • 200 g poedersuiker

Instructies
 

Voor de koek

  • Meng alle droge ingrediënten in een mengkom (patisseriebloem, donkerbruine suiker, natriumbicarbonaat, speculaaskruiden, kaneel en het zout).
  • Voeg er de honing, boter en het ei aan toe. Kneed tot een stevige bal.
  • Wikkel de deegbal in vershoudfolie en leg gedurende een nacht in de koelkast.
  • Print de template uit –> zie bovenaan in de tekst een link naar de template die ik gebruikte.
  • Voor de volgende dag: Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Bestuif het werkblad en de deegrol overvloedig met bloem en rol het deeg uit.
  • Knip je template uit en snij de vormen uit het deeg (ik gebruikte hier gewoon een scherp mes voor).
  • Met een fijn rond spuitmondje, of met de punt van je keukenmes, maak je gaatjes in het deeg. Bekijk de foto van het huisje goed. Je maakt 4 gaatjes in de voorkant en de achterkant. Doe dit enkel in de hoeken van de muur.
    In de muren (de 'sides') maak je in elke hoek een gat.
    Voor het dak, maak je slechts 2 gaten aan de uiteinden van de lange zijde. Het dak wordt enkel bovenaan vastgebonden en rust op het huisje.
    Maak de gaatjes groot genoeg! niet gewoon met een satéprikker. Er moet erna een touw door, en dat is wat gewriemel. Dus maak het jezelf niet te moeilijk.
  • Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Hou er rekening mee dat de speculaasjes in de oven nog wat uitzetten. Leg ze dus niet te dicht op elkaar.
  • Bak de speculaasjes gedurende 10 à 15 min in de voorverwarmde oven. De koekjes zullen nog een beetje slap zijn als je ze uit de oven haalt, ze zullen nog verder uitharden bij het afkoelen. De gaatjes zijn misschien ook terug wat dicht gebakken? Ga er dan nog eens met een tandenstoker door een ‘roer’ er een beetje in zodat je echt een ronde opening krijgt.
  • Nadat de koekjes zijn afgekoeld, steek je er best het touw al door (maar laat het huisje nog plat liggen). Eens ze versierd zijn, beschadig je makkelijk de icing.

Voor de royal icing

  • Mix het eiwit samen met de poedersuiker tot een stevige icing. Doe deze in een spuitzak met klein/fijn rond spuitmondje. Heb je geen spuitmondje? Knip dan het tipje van je spuitzak zodat er een kleine straal icing uit kan komen.
  • Versier de wanden, het dak en de voorkant naar wens.
  • Leg de touwtjes in een losse knoop en zet je huisje recht (je vraagt best even hulp om de wanden recht te houden terwijl je knoopt). Eens het dak aan elkaar geknoopt is, leg je het er los over. Et voilààààà je eigen mooie gingerbread house! 🙂
Trefwoord gingerbread, gingerbread house, Speculaas, speculaashuisje, speculoos