De Ultieme Lava Koekjes…Een hele week zat ik er al mee in mijn hoofd… koekjes met chocolade die nog mals zijn binnenin… Bij Delhaize hebben ze zo’n koekjes ‘Tender heart cookies’ heten ze. De kinderen zijn er dol op (en mijn man ook 😉 ). Wat Delhaize kan, kan ik ook! Na een week overpeinzen waren ze er plots, van de eerste keer, knal erop! Ziehier de overheerlijke lava koekjes!

Lava koekjes

Tjonge jonge… deze koekjes zijn gevaarlijk, gevaarlijk lekker dan! Met al die thuiswerkdagen en dan deze koekjes in de kast… dat is de kat bij de melk zetten. Verslavend! Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb ;).

De lava koekjes werden helemaal wat ik ervan verwacht had. Licht krokant aan de buitenkant, en een heerlijk malse binnenkant. Helemaal niet zwaar, ik durf ze zelf luchtig te noemen. En de moeilijkheidgraad = poepsimpel! Eerst enkele hoopjes chocopasta op een bakpapiertje scheppen en een half uurtje in de vriezer. Vervolgens het beslag voor de koekjes bij elkaar kletsen, balletjes rollen, een chocopasta hoopje erin duwen, 10 min in de oven en klaar! Easy peasy toch?

Geen zin in dat vriezer-gedoe? Maar wel fan van chocolade? Dan kan ik je deze Gezouten brownie koekjes ook wel aanraden.

Algemeen

  • Bereidingstijd: 15 min voorbereiding + 30 min in de vriezer + 10 min in de oven
  • Moeilijkheidsgraad: ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣

Voedingswaarden

  • Koolhydraten = 15 g
  • Vetten = 10,2 g
  • Verzadigde vetten = 3,9 g
  • Kcal = 170 kcal
  • Eiwitten = 3,2 g

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mengkom
  • Bakpapier
  • Ovenplaat
  • Hakmolentje of blender

Ingrediënten (voor +/- 14 koekjes)

  • 75 g chocopasta (Nutella, of een andere chocopasta)
  • 70 g boter
  • 80 g lichtbruine suiker
  • 120 g bloem
  • 50 g amandelmeel
  • 50 g hazelnoten
  • ½ tl bakpoeder
  • 1/4 tl natrium bicarbonaat
  • Snufje zout  
  • ½ tl vanille extract
  • 1 ei  
  • 25 g pure chocolade druppels (of gewone chocolade in stukjes))

Instructies

  1. Bekleed een bord of schoteltje met bakpapier en schep hier hoopjes chocopasta op (ik maakte hoopjes van 5g = 1 tl). Zet deze gedurende 30 à 60 min in de vriezer.
  2. Maak ondertussen hazelnootmeel van de hazelnoten. Doe de hazelnoten in een hakmolentje of blender en mix kort tot je meel krijgt (mix zeker niet té lang want dan krijg je hazelnotenboter).
  3. Verwarm de oven voor op 180°C.
  4. Doe de droge ingrediënten in een mengkom (bloem, amandelmeel, hazelnotenmeel, bakpoeder, natriumbicarbonaat en het zout) en zet apart.
  5. In een andere mengkom mix je de boter samen met de suiker en het vanille extract. Doe er vervolgens het ei bij en mix verder tot een glad beslag.
  6. Mix de droge ingrediënten eronder.
  7. Schep vervolgens de chocolade druppels erdoor.
  8. Haal de chocopasta uit de vriezer en rol balletjes van het deeg (ik maakte balletjes van 30g). Duw er een chocopasta bolletje in. Zorg ervoor dat deze volledig omringd is door deeg.
  9. Leg de balletjes op het bakpapier/ovenplaat (je hoeft ze niet plat te duwen, ze zakken zelf wat uit, en ik vind ze het lekkerst als ze wat volume hebben).
  10. Bak de koekjes gedurende 10 à 15 min tot ze goudbruin beginnen kleuren.
  11. Je kan ze gerust al half-lauw verorberen (dan is de chocopasta nog extra mals 😉 ).