Millionaires shortbread klinkt nogal ingewikkeld en gesofisticeerd, nee? Maar dat is niet! Het is een heerlijke koekjesbodem met een stevige laag karamel en daar bovenop nog een topping van chocolade. Voor mij althans een combinatie waar ALTIJD iets lekkers uit moet voortkomen!

Waar de naam vandaan komt? Geen idee… Moest jij het weten, hou mij dan niet langer in onwetendheid en laat het hieronder achter in een bericht 😉 . Ik kwam niet verder dan dat het zijn roots in Schotland (of was het Engeland?) heeft.

Het woord ‘karamel’ kan je misschien al doen zweten, maar dat is nergens voor nodig. Het is een karamel gemaakt van gesuikerde gecondenseerde melk en dus niet op basis van Salted Caramel. Gezouten karamel is iets uitdagender dan deze variant.

Hoe de taart/koek dan uiteindelijk smaakt? Verslavend. Enorm verslavend! Mijn kinderen smeekten allebei om deze te maken voor hun verjaardag. U weze gewaarschuwd, niemand kan hieraan weerstaan!

Algemeen

  • Bereidingstijd: 45 min + 2u rust- en baktijd
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Bakvorm (rechthoekig of een andere vorm bakblik lukt ook)
  • Spatel
  • Weegschaal

Ingrediënten

Voor het deeg
  • 125 g boter op kamertemperatuur
  • 225 g bloem
  • 100 g witte kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • Snuifje zout
  • 1 el koud water (optioneel)
Voor de karamel
  • 60 g boter
  • 60 g lichtbruine bastardsuiker (of ook kinnekessuiker)
  • 1 blik gecondenseerde melk (gesuikerd) – 397 g
  • Snuifje zout
Voor de chocolade afwerking
  • 100 g pure chocolade
  • 100 g melkchocolade
  • 50 g witte chocolade

Instructies

Voor het deeg
  1. Vet een bakvorm in met boter en bestuif met bloem.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Snij de boter in blokjes en doe deze samen met de andere ingrediënten voor het deeg in een mengkom (behalve de eetlepel water).
  4. Kneed met je handen en voeg, indien het deeg te droog blijft, nog 1 el koud water toe. Het deeg moet geen bal vormen, het zal nog wat brokkelig blijven.
  5. Als alles goed gemengd is stort je het deeg in de bakvorm en stamp aan met de achterkant van een lepel (zorg ook dat je opstaande randen maakt).
  6. Bak de bodem gedurende 15 – 20 min in de voorverwarmde oven tot de randjes goudbruin worden.
  7. Laat de bodem volledig afkoelen.
Voor de karamel
  1. Zet een steelpan op middelhoog vuur en smelt er de boter samen de suiker in.
  2. Wanneer de suiker is opgelost doe je er de gecondenseerde melk bij.
  3. Blijf roeren tot de karamel indikt. Dit duurt zo’n 10 à 15 min. Laat je pan niet alleen en blijf roeren anders krijg je aangebrande karamel.
  4. Stort de karamel over de bodem en strijk glad met een spatel, mes of achterkant van een lepel.
  5. Zet de taart even in de koelkast om de karamel te laten opstijven.
Voor de chocolade afwerking
  1. Snij de pure en melkchocolade in kleine stukjes en doe ze in een microgolfbestendige kom. Warm in de magnetron op met intervallen van 30s. Roer telkens om. Ga zo verder tot bijna alle stukjes gesmolten zijn. Roer dan verder tot echt alle chocolade gesmolten is en stort over de karamel.
  2. Verdeel gelijkmatig en zet nog even in de koelkast.
  3. Smelt de witte chocolade op dezelfde manier en sprenkel deze over de chocolade topping.
  4. Laat verder uitharden in de koelkast.
  5. Smakelijk!

Bron: Recept van Zoetrecepten – Millionaires shortbread