Ik noem ze onweerstaanbaar… want dat zijn ze, deze onweerstaanbare pecannotenkoekjes met chocolade. Het recept is echt een à l’improviste uitvindsel. Ik had een koek-idee in mijn hoofd, en dacht enkele weekends geleden: huppakee, bakken dat idee! En zo ontstonden deze onweerstaanbare pecannotenkoekjes met chocolade. You can thank me later ;).

Pecannotenkoekjes

Terug naar het koekje zelf, helemaal klaar om erin te vliegen, bedacht ik me plots: ‘mmm pecannoten of hazelnoten’? Mijn man zegt: ‘doe maar pecannoten’ en zo gezegd zo gedaan. In een hik en een wip had ik het beslag ineen geflanst. Heel spannend vond ik het toen ze uit de oven kwamen. Eetbaar of kippenvoer? En jawel… we hadden een winner!! Nog even onderdompelen in de chocolade en klaar! Deze pecannotenkoekjes met chocolade zijn werkelijk on-weer-staan-baar!

Ik ging die namiddag, corona-gewijs, met 3 vriendinnen wandelen. Wat is er lekkerder dan een koekje voor onderweg? Dus ik verpakte 4 koekjes en vertrok naar de afgesproken plek. Na 5 min. liet ik vallen dat ik ‘koekjes gebakken had, en of iemand eens wilde proeven?’. Mijn woorden waren nog niet koud of er werd al enthousiast toegegeven ‘ja ik lust er wel ééntje’. Zelf was ik geduldiger en wachtte even hun reactie af. Het resultaat? Dat ik zelf mijn koekje maar afstond wegens ‘te lekker bevonden’ door de vriendinnen (en ach, ik had er thuis toch nog liggen).

De koekjes zijn gemaakt met natuurlijke suikers en door de pecannoten krijgen ze een lekkere, beetje crunchy, bite. In combinatie met dat vleugje chocolade erbovenop zijn ze … (hoe zal ik het zeggen) onweerstaanbaar! En mooi meegenomen, slechts 6,2 g kh per koekje!

Indien je een pecannoten-liefhebber bent, net als ik, dan moet je zeker ook de vegan pecannotengranola eens bekijken. Overheerlijk! (om eens wat anders dan onweerstaanbaar te gebruiken 😉 ).

Pecannotenkoekjes

Pecannotenkoekjes met chocolade

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Glutenvrij
Lactosevrij
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 20 min
Porties 11 koekjes
calorieën 123 kcal

Equipment

  • Ovenplaat
  • bakpapier
  • Hakmolentje of blender
  • 2 mengkommen

Ingrediënten
  

  • 120 g pecannoten
  • 1 ei (eitwit en eigeel gescheiden)
  • 40 g kokosbloesemsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • snufje zout
  • 50 g melkchocolade of een lactosevrije chocolade

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet aan de kant.
  • Doe de pecannoten in een hakmolentje of blender en mix tot meel.
  • Doe het pecannotenmeel samen met het eigeel (hou het eiwit apart), kokosbloesemsuiker, vanille extract en zout in een mengkom en mix.
  • Klop het eiwit op (tot je de kom omgekeerd boven je hoofd kan draaien zonder dat het eiwit eruit glijdt). en schep het opgeklopte eiwit onder het beslag.
  • Schep hoopjes van 20 g beslag op de ovenplaat (leg ze voldoende uit elkaar). Bak de koekjes gedurende 8 à 10 min in de oven.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster alvorens ze in de chocolade te dompelen.
  • Voor de chocolade: hak de chocolade in kleine stukjes van gelijke delen en doe deze in een magnetron bestendig kommetje. Smelt de chocolade op 600W met intervallen van 30s. Roer na elk interval. Ga zo door tot bijna alle chocolade gesmolten is en laat het laatste beetje al roerend wegsmelten.
  • Dompel een kantje van de koekjes in de chocolade en werk eventueel af met nog wat grof gehakte pecannoten. Plaats de koekjes met chocolade even in de koelkast (op een baord met bakpapier, zonder bakpapier blijven ze kleven!) zodat de chocolade meteen kan uitharden.

Notities

Per koekje (20 g beslag + +/-4 g chocolade)
Koolhydraten: 6,2 g
Kcal : 123
Vet : 9,9 g
Verz.vet: 1,6 g
Eiwit : 1,9 g
Vezels: 0,6 g