Oelalalaaaa deze Pistache frambozenkoekjes zijn echt té lekker! Al zeg ik het zelf 🙂 … Ik heb er, na het bakken, onmiddellijk twee gegeten. Dat klinkt waarschijnlijk minder rebels dan dat het in mijn hoofd lijkt. Maar je moet weten dat wanneer ik zelf bak, ik niet onmiddellijk zin heb om mijn gebak te eten. Meestal ben ik er al even mee bezig, recept uitwerken, ingrediënten zoeken, bakken,… Erna ben ik wel benieuwd of ze gelukt zijn, maar om dan een hele koek naar binnen te spelen… Daar heb ik meestal, zo direct na het bakken, echt geen zin in. Zo was het met deze pistache frambozenkoekjes dus helemaal anders …
De witte chocolade in de koekjes maken het hele plaatje helemaal compleet! Wat.een.combinatie!
In het recept maakte ik gebruik van twee suikervervangers, een witte suikervervanger maar ook een vervanger voor rietsuiker. Heb je dit niet in huis, of vind je het niet meteen in de winkel, dan kan je hier ook gewone rietsuiker voor gebruiken. Als je de pistache frambozenkoekjes toch echt liefst zo suikervrij mogelijk wil houden, gebruik dan 150 g één-op-één witte suikervervanger ipv 100 g witte + 50 g rietsuikervervanger.
Misschien denk je bij het maken van het recept wel: waarom kan ik geen verse frambozen gebruiken? Wel… het deeg is best stevig. Handig, want je moet hem niet eerst nog een uur in de koelkast laten ‘opstijven’ (zoals het wel vaak in koek-recepten nodig is). Maar doordat het een stevig beslag is, kan je er wel diepgevroren frambozen onder mengen. Verse frambozen zouden meteen tot moest gespateld worden. Haal daarom ook de frambozen pas uit de vriezer wanneer je ze moet toevoegen (en ze dus nog heel bevroren/hard) zijn.
Met deze tips, zijn deze koekjes een makkie! Op zoek naar een andere combinatie van frambozen en pistache? Dan kan je hier een lekker Pistache Frambozenmousse taartje terugvinden.

Pistache frambozenkoekjes
Equipment
- 2 Mengkommen
- bakplaat
- bakpapier
Ingrediënten
- 100 g harde margarine (op kamertemperatuur)
- 100 g ongezouten pistachenoten fijngemalen
- 1 ei
- 1 tl vanille extract
- 125 g patisseriebloem
- 1 tl bakpoeder
- 100 g 1 op 1 witte suikervervanger Of witte suiker
- 50 g 1 op 1 suikervervanger voor rietsuiker indien je dit niet hebt, gebruik dan 150 g witte suikervervanger in totaal.
- snufje zout
- 70 g witte chocode in stukjes
- 60 g diepgevroren frambozen haal deze pas uit de vriezer op het moment ze moeten worden toegevoegd in het recept.
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Mix de harde margarine zacht en vermaal de pistachenoten tot meel. Doe de pistachenotenmeel bij de margarine en mix verder.
- Voeg er het ei en het vanille extract aan toe en mix nog kort verder.
- In een andere mengkom doe je de patisseriebloem samen met het bakpoeder, de (suiker)vervanger(s) en het snufje zout. Meng met een lepel.
- Doe de droge ingrediënten bij de pistachenotenmix en mix tot alle ingrediënten goed zijn opgenomen.
- Hak de chocolade in stukjes (of gebruik callets) en meng ze onder het beslag samen met de diepgevroren frambozen met behulp van een spatel. Gebruik bij voorkeur geen verse frambozen want het beslag is nogal stevig en die je ga er niet makkelijk kunnen onder mengen.
- Rol balletjes van ongeveer 40 g tussen je handen. Leg ze op het met bakpapier beklede bakplaat en druk ze tot een dikke 1 cm plat.
- Bak de koekjes 12-13 min. tot ze goudbruin kleuren.