Sinds ik met mijn blog begonnen ben, krijg ik langs alle kanten recepten opgestuurd. Vriendinnen die eens een lekkere taart aten sturen die receptjes door, collega's taggen me op facebook in foto's van gigantische dripcakes (met als énige hint: 'maak deze eens, wij zorgen er dan wel voor dat ze opgeraakt') en soms komen diezelfde collega's ook eens met een recept aandraven. Zo kreeg ik het recept van deze rabarber crumble bars doorgeschoven van een collega. Aangezien het rabarberseizoen is geopend dacht ik mijn schoonouders een handje te helpen met het wegwerken van hun overschot aan rabarber. En zo kwam dit recept dus echt zeer gepast!

Rabarber crumble bars
Rabarber crumble bars

Algemeen

  • Bereidingstijd: 35 min voorbereiding + 40-50 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ 
  • Vinden van ingrediënten: ♣ 

Benodigdheden

  • Bakblik (die van mij was 25cm x 17cm)
  • Bakpapier
  • Weegschaal
  • Mengkom
  • Steelpan

Ingrediënten

Voor de vulling
  • 3 rabarberstelen (als het er dikke zijn, volstaan er 2)
  • Suiker naar smaak (ik gebruikte 5 el witte suiker)
  • 1 royale el maizena
Voor de crumble
  • 140 g havervlokken
  • 130 g patisseriebloem
  • 70 g amandelmeel
  • 170 g bruine suiker
  • Snuf zout
  • 140 g boter (kamertemperatuur)

Instructies

  1. Snij de rabarber in kleine stukjes en doe deze in een steelpannetje met een mini scheutje water. 
  2. Dek het steelpannetje af en laat de rabarber mals worden. 
  3. Zodra de rabarber zacht is, kan het deksel van de pan zodat de rabarbercompote dikker kan worden.
  4. Breng de rabarber op smaak met de suiker (hoeveelheid naar smaak te kiezen).
  5. Doe een klein beetje van de rabarbercompote in een kommetje en meng er de maizena onder. Doe dit mengsel bij de rest van de compote en breng dit al roerend aan de kook. Als de compote ingedikt is, haal het pannetje dan van het vuur. Zet opzij. 
  6. Bekleed het bakblik met bakpapier en verwarm de oven voor op 160°C.
  7. In de mengkom doe je alle droge ingrediënten bij elkaar. 
  8. Snij de boter in kleine blokjes en voeg deze bij de droge ingrediënten. Kneed nu met je handen de boter onder de droge ingredienten.
  9. Doe de helft van de crumble in het bakblik en druk stevig aan. 
  10. Giet er de rabarbercompote over (een laag van +/- 1 cm). 
  11. Strooi er de rest van de crumble over.
  12. Zet in de oven gedurende 40 à 50 min. tot de crumble goudbruin kleurt. 
  13. Laat hem volledig afkoelen voor je hem in stukjes snijdt. 

Bron: recept van Dorien Knockaert