Stoopkoeken, geen idee of ze dat hier in België zelfs verkopen, maar ik kwam het recept tegen op de blog van een Nederlandse Food blogster (Eef Kookt Zo). Ik was meteen verkocht… een boterkoekje met karamel tussen, komaan, hoe goed klinkt dat!?

Stroopkoeken

Dat ik helemaal verslaafd ben aan karamel hebben mijn trouwe lezers misschien al door (kijk maar naar mijn caramel granola bars, of de snickerstaart, of de snickersijstaart, of de appelcrumble kaastaart met gezouten karamel). Maar een echt koekje met karamel ontbrak toch nog in de serie.

Deze koekjes zijn héérlijk, dat moet ik je waarschijnlijk niet uitleggen. Het wordt wat een kliederboel als je de karamel tussen de koekjes wil krijgen zonder dat je een overstroming creëert maar ik beloof je, het is het kliederen waard (en dan eet je toch gewoon die afgedrupte klieders op 😉 ).

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min bereidingstijd, 30 min koelkast en 20min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten:

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Mixer
  • Weegschaal
  • Maatbeker
  • Kom om de chocomousse in te serveren

Ingrediënten (voor 15 koekjes)

Voor de gezouten karamel
  • Zie het recept van mijn gezouten karamel (de hoeveelheden van dit recept zijn zeker voldoende voor deze koekjes)
Voor de koekjes
  • 200 g patisserie bloem
  • 100 g boter (kamertemperatuur)
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • snuifje zout

Instructies

Voor de gezouten karamel
  1. Volg de instructies uit mijn recept van de gezouten karamel.
  2. Laat de karamel volledig afkoelen en zet even in de koelkast zodat de karamel minder lopend wordt.
Voor de koekjes
  1. Doe alle ingrediënten voor de koekjes samen in een mengkom en kneed tot een samenhangend deeg. Maak er een balletje van en pak met vershoudsfolie in. Zet een half uurtje in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Haal het deeg uit de koelkast en bestuif het aanrecht overvloedig met bloem. Rol het deeg uit en steek er ronde vormen uit (of snij als je geen ronde uitsteekvorm hebt). Met de achterkant van een mes snij je een ruitjespatroon in de koekjes.
  4. Leg de koekjes op het bakpapier en bak gedurende 12 à 15 min in de voorverwarmde oven.
  5. Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster.
  6. Vul de koekjes tenslotte met de karamel.
  7. Smakelijk!

Bron: Geïnspireerd op het recept van de Stroopkoeken van Eef Kookt Zo.