Alleen al omwille van de ‘spikkeltjes’ die een extra knisperende beet geven, wil je deze suikervrije citroen maanzaadkoekjes maken. Heerlijk simpel en simpel heerlijk! Dat vat het goed samen denk ik.

Citroen maanzaadkoekjes

Maanzaadkoekjes stonden al lang op mijn ’to bake’ lijstje (net zoals 1001 andere dingen, aan inspiratie geen tekort hier). In mijn boek, Ongewoon zoet, staat er een recept van een yoghurt citroencake. Ook hier zijn maanzaadjes aan toegevoegd. De combinatie is gewoon zo geweldig! En daar moest ik dus iets mee doen in een koekje. Zo ontstonden deze suikervrije citroen maanzaadkoekjes.

De koekjes zijn uiteraard mega simpel. Zoals koekjes ook horen te zijn. De citroen zeste geeft deze koekjes een heerlijke frisse smaak (hallo Lente!) en de maanzaadjes zorgen ervoor dat de koekjes knisperen als je erop bijt (hallo zwarte stipjes tussen je tanden 🙂 ). Je moet het ongetwijfeld proeven om te begrijpen wat ik bedoel ;).

Ik maakte deze koekjes ook koolhydraatarmer. Slechts 6 g koolhydraten per koekje! Hoeraaaa! Dat komt door niet enkel bloem te gebruiken, maar ook een deel amandelmeel. Maar hetgeen er echt voor gezorgd heeft dat die koolhydraten drastisch naar beneden gingen is ongetwijfeld het gebruik van Zùsto in plaats van gewone suiker. Wist je trouwens dat je op de website van Zùsto een handig kaartje met verkooppunten kan terugvinden? Zo vind je de winkel in je buurt waar Zùsto te koop is. Je kan uiteraard ook altijd Zùsto online bestellen.

Fan van citroen in gebak? bekijk dan zeker mijn andere ‘citroen’ recepten: De citroen laagjestaart (ook met maanzaadjes trouwens), de citroencake of de citroenpassievruchten taart.

Geniet ervan!!

Citroen maanzaadkoekjes

Suikervrije citroen maanzaadkoekjes

Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 14 Koekjes
calorieën 125 kcal

Equipment

  • bakpapier
  • Ovenplaat
  • 2 mengkommen

Ingrediënten
  

  • 100 g harde margarine op kamertemperatuur
  • 2 eigelen
  • zeste van 1 citroen
  • 110 g patisseriebloem
  • 65 g amandelmeel
  • 1/2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 50 g Zùsto
  • 20 g maanzaad

Instructies
 

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 160°C.
  • Mix de margarine mals met het k-stuk van je standmixer of met een deegmixer van je handmixer. Doe er de 2 eigelen bij en mix verder. Voeg de zeste toe. 
  • Meng met een lepel in een ander mengkom de patisseriebloem, amandelmeel, het bakpoeder, zout en de Zùsto. Voeg er vervolgens het maanzaad aan toe. 
  • Doe de droge ingrediënten bij het margarine-ei-mengsel. En mix tot een deegbal.
  • Rol balletjes van 25g deeg tussen je handen en leg ze op het bakpapier. Duw ze plat met de achterkant van een lepel of met je handen.
  • Bak de koekjes zo'n 10 à 15 min. in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin begint te kleuren.

Notities

Per koekje (beslag 25 g)
Koolhydraten = 6,0 g
Kcal = 125
Vet = 9,2 g
Verz. vet = 2,7 g
Eiwit = 2,4 g
Vezels = 1,6 g
Trefwoord citroen, Maanzaad