Oelalaaa ik zat al een week in mijn hoofd met havermoutkoekjes. Het schoot alle kanten uit, ze moesten krokant zijn, zonder suiker, ik wou ze ook glutenvrij en lactosevrij krijgen. Zo gezegd, zo gedaan. Deze suikervrije havermoutkoekjes zijn gewoon peeeerrrfect!
Nog enkele tips die ik kan meegeven voor het bakken van de koekjes
- Kokosolie: normaal ben ik er geen fan van, want ze bevatten heel wat verzadigde vetten. Maar voro dit recept had ik een vetstof nodig die uithardde bij het afkoelen. De smaak past ook perfect bij de koekjes.
- Havermout / Havermeel / havervlokken : Ik gebruikte voor dit recept havervlokken die ik vermaalde tot meel. Erna woog ik voor de 2de keer havervlokken af en liet ze heel kort door mijn hakmolen gaan. Genoeg om te breken, zodat je meer de structuur van havermout krijgt. Je kan er dus alle kanten mee uit.
- 1 op 1 suikervervanger : dit is een suikervervanger die dezelfde zoetkracht heeft als kristalsuiker. Dus 100 g suikervervanger = 100 g witte suiker (qua zoetkracht). Die zoetkracht vind je terug op de verpakking. Je hoeft uiteraard helemaal geen suikervervanger te gebruikten , je kan deze ook prima door echte suiker vervangen. De voedingswaarden die onder het recept staan vermeld, houden echter wel rekening met dat je de koekjes met een suikervervanger maakt.

Havermoutkoekjes
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijkGlutenvrijlactosevrij
Equipment
- 1 Mengkom
- 1 Hakmolentje of blender om havermeel te maken
- bakplaat
- bakpapier
Ingrediënten
- 75 g havermout Glutenvrij
- 75 g havermeel kan je maken door havermout te vermalen tot meel met een blender of hakmolentje
- 25 g amandelschaafsel
- 50 g 1 op 1 suikervervanger of gebruik witte kristalsuiker (zie tips)
- 50 g kokosolie
- 1 ei
- 1/2 tl kaneel
- 1 tl vanille extract
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de havermout, havermeel, amandelschilfers, suiker(vervanger), kaneel en vanille extract in een mengkom en meng.
- Weeg de kokosolie af en zet dit even in de magnetron op laag wattage zodat deze vloeibaar wordt. Voeg de kokosolie aan de droge ingrediënten toe en meng. Doe er het ei bij en meng tot een kleverige massa.
- Neem wat van het beslag in je handen kneed er een bolletje van (van ongeveer 30 g van). Leg deze op het bakpapier/bakplaat. Druk de bolletjes uiteindelijk wat plat met je handen/vingers tot ongeveer 1 cm dikte.
- Bak de koekjes in de voorverwarmde oven gedurende 10-12 min en de bovenkant licht goudbruin kleurt.
- 275 g in totaal
Notities
Per koekje van 30 g deeg (of per 100 g)
Koolhydraten: 11 g (39 g)
Kcal: 133 (485)
Vetten: 7,9 g (28,6 g)
Verz. vetten: 4,6 g (16,9 g)
Eiwit: 3,3 g (12,2 g)
Vezels: 2,4 g (8,7 g)