Mijn collega, Andres, kreeg enkele weekends geleden de bakkriebels en bracht op maandag enkele versgebakken zachte speculozen mee. Tot dan wist ik niet dat ik dit zò lekker vond! Vanzelfsprekend vroeg ik hem meteen het recept zodat ik deze overheerlijke zachte speculoos ook eens kon bakken. Hij stuurde me een foto van een handgeschreven recept van zijn moeder. Heerlijk toch, van die recepten waarvan je weet dat ze al jaaaaren meegaan!? Die kunnen niet anders dan gigantisch geslaagd zijn.

Zachte speculoos

Het oorspronkelijke recept zei me om het deeg 1 nacht te laten rusten… Maar ik had zoveel zin in speculoos… Dus What’s Appte ik Andres snel met de vraag of dit écht 1 nacht in de koelkast moest. Hij bevestigde dit hekelige detail. Ongeduldig als ik was, lapte ik dit advies aan mijn laars en haalde ik welgeteld 15 min later mijn eerste (gelukte!) speculozen uit de oven. Dus wie denkt dat ongeduld nooit goed is, heeft het mis 😉 . Ik bespaarde jullie zonet een nacht deeg-rust uit!

Zachte speculoos

Geen nood als je niet zo’n keukenprins(es) bent, dit recept kan niet mislukken. Het is letterlijk alle ingrediënten samenvoegen, tot een bal kneden en worstjes rollen met je handen. 15 minuutjes in de oven en klaar! Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan, toch!?

Ik maakte eerder al eens Speculaas, dat recept was dan weer afkomstig van mijn mama. Wat hebben die mama’s toch met speculozen! Het eerder geposte recept is een harde speculaas, de zachte variant is toch echt anders qua smaak. En ooooh zo lekker! De Sint moest het weten, hij bracht enkel deze nog 😉 .

Algemeen

  • Bereidingstijd: 25 min voorbereiding, +/- 15min bakken
  • Moeilijkheidsgraad:
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣
  • Koolhydraten: 25 g kh voor 1 koek (= 40 g deeg)

Benodigdheden

  • Bakpapier
  • Mixer
  • Mengkommen (2st)
  • Weegschaal

Ingrediënten (voor +/- 25 stuks)

  • 170 g boter van goede kwaliteit (kamertemperatuur)
  • 2 eieren
  • 450 g bloem
  • 315 g kandijsuiker (donkere)
  • 3/4 zakje bakpoeder
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 3 el melk 

Instructies

  1. Weeg de boter af en klop mals. Doe er de kandijsuiker bij en mix verder.
  2. Voeg de eitjes toe.
  3. In een aparte mengkom meng je de bloem samen met het bakpoeder en de speculaaskruiden.
  4. Doe dit bij het boter/suiker beslag.
  5. Voeg als laatste de melk toe. 
  6. En laat de keukenrobot kneden (of doe dit met je handen) tot je een bal krijgt.
  7. Bekleed een bakplaat met bakpapier en warm de oven voor op 175°C.
  8. Rol worstjes met je handen ter grootte van een kroket. Leg de worstjes op de, met bakpapier bekleede, bakplaat. Tip: leg ze goed uit elkaar want ze lopen nog uit tijdens het bakken. Anders krijg je 1 grote koek als je ze te dicht opeen legt.
  9. Bak gedurende 15 min in de voorverwarmde oven.
  10. Smakelijk!

Bron: Recept uit de persoonlijke collectie van Andres (zijn mama).