Zandkoekjes

Wij hebben een gigantische dino-fan in huis! Onze (bijna) 7 jarige zoon verslindt dino-encyclopediën, kent alle rare dino-namen, heeft het over spanweidtes en weet perfect wat een omnivoor, carnivoor of herbivoor is. Toen ik bij Dille & Camille dino-vormpjes tegenkwam kon ik ze onmogelijk laten liggen natuurlijk. Tijdens de herfstvakantie werden ze meteen uitgetest en maakten we heerlijke zandkoekjes. Dino-zandkoekjes wel te verstaan!

Zandkoekjes

Het recept van de zandkoekjes is kidsproof en het deeg is stevig zodat de vorm van de koekjes perfect bewaard blijft tijdens het bakken. De kinderen mochten om de beurt de ingrediënten toevoegen en het eitje splitsen (en ik mocht de eierschalen uit de kom vissen 🙂 ). Het kneden van het deeg lieten we over aan mijn goeie vriend KitchenAid. Uiteraard gaat manueel kneden ook 😉 .

De koekjes versierden we maar héél miniem met een randje gekleurde witte chocolade. Maar je kan hier natuurlijk ook totaal in losgehen! Wie met suikerglazuur aan de slag wil, kan het recept van mijn boterkoekjes bekijken. Wij kozen bewust niet voor suikerglazuur want dat is voor een diabeet (mijn zoontje) niet de verstandigste optie.

Ook bij het maken van de foto's hielpen de kindjes gretig mee, want er mocht wel wat in scene worden gezet! Maar het aller-aller-beste vonden ze het proeven van de koekjes achteraf natuurlijk.

zandkoekjes

Algemeen

  • Bereidingstijd: 15 min + 30 min in de koelkast + 10-15 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣
  • Koolhydraten : +/-12,5 koolhydraten per koekje (= 1 koolhydraatportie)

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Mixer
  • Deegrol
  • Ovenplaat/bakplaat
  • Bakpapier
  • Uitsteekvormpjes
  • Enkel nodig indien de koekjes versierd worden: spuitzak + fijn spuitmondje

Ingrediënten (voor +/- 20 koekjes)

Voor de koekjes
  • 150 g boter (op kamertemperatuur)
  • 250 g patisseriebloem
  • 1 ei
  • 100 g suiker
  • 1 tl vanille extract
  • snuifje zout
Voor de versiering (optioneel)
  • witte chocolade
  • kleurstof

Instructies

  1. Doe de bloem samen met het snuifje zout in een mengkom.
  2. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg dit aan de bloem toe.
  3. Voeg ten slotte de suiker, het ei en het vanille extract toe en begin te kneden (of laat je keukenrobot de klus klaren).
  4. Als je een stevige deegbal hebt, wikkel je deze in vershoudsfolie en laat je het deeg 30 min in de koelkast rusten.
  5. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  6. Bestuif het aanrecht overvloedig met bloem. Doe ook wat bloem op je handen en wrijf dit over de deegrol.
  7. Rol het deeg uit tot een halve cm dikte.
  8. Steek er de vormpjes uit en leg deze op de bakplaat.
  9. Bak de koekjes ongeveer 10 à 15 min in de oven tot ze een goudbruin kleurtje krijgen.
  10. Laat de koekjes volledig afkoelen alvorens ze te versieren (optioneel)
  11. Wil je ze even minimaal versieren als ik? Smelt dan wat witte chocolade, voeg er een kleurstofje aan toe en met behulp van een spuitzak spuit je randjes witte chocolade rondom het koekje.