Een lekker ontbijt en de dag is goed begonnen! Had ik nu geweten dat het écht zo simpel was om appelflappen te maken, dan had ik het al veel eerder geprobeerd. Ik heb het mezelf dan ook niet moeilijk gemaakt en kocht een kant en klare rol bladerdeeg in de supermarkt. Het was geen rechthoekige maar gewoon een ronde. Ja, zelfs uit ronde vormen kan je driehoeken snijden 😉 , ze zien er dan misschien niet altijd even 'strak' uit, maar zo zijn ze des te meer artisanaal 🙂 .  

Op een half uurtje tover je deze appelflappen op de ontbijttafel! Ideaal ook om nog een oude appel in te verwerken (je hebt maar 1 appel nodig voor 6 flappen!) en nog idealer om je plateau ontbijt-op-bed mee aan te vullen 😉 . De appelflappen smaken de dag nadien nog even lekker nadat je ze nog 5 min in de oven verwarmd hebt. 

Algemeen

  • Bereidingstijd: 15 min voorbereiding + 15 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ 
  • Vinden van ingrediënten: ♣ 

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Weegschaal
  • Bakpapier
  • Ovenplaat/bakplaat

Ingrediënten (voor 6 middelgrote appelflappen)

  • 1 vel kant en klare bladerdeeg (ik gebruikte een ronde)
  • 1 appel - Jonagold bv
  • 1/2 kl kaneel
  • 25 g basterdsuiker (lichtbruine)
  • 1 eigeel
  • 15 g geschaafde amandelen
  • 25 g witte griessuiker

Instructies

  1.  Verwarm de oven voor op 210°C.
  2. Schil de appel en snij hem in kleine blokjes.
  3. Meng de appelstukjes in een mengkom met de basterdsuiker en de kaneel.
  4. Bedek de bakplaat met bakpapier.
  5. Snij driehoeken uit het bladerdeeg en leg op elke helft van een driehoek appelstukjes (niet te veel anders krijg je hem niet meer toegeplooid). 
  6. Vouw de driehoeken dicht. Om ervoor te zorgen dat het bladerdeeg dichtkleeft kan je met je vinger wat water langs de binnenkant van de randen aanbrengen. Druk vervolgens met een vork verder aan (zie foto).
  7.  
  8. Klop het eigeel los en doe er de witte suiker en de helft van de amandelschilfers bij. 
  9. Bestrijk de flappen aan de bovenkant met het eimengsel en strooi er nog wat amandelschilfers over.
  10. Bak de appelflappen +/- 15 min op 210°C.

Bron: Geïnspireert op het recept van Carola bakt zoethoudertjes 'Appelkanjers met krokant amandellaagje'