Babka met chocolade en tahini vulling: dat zijn een resem moeilijke woorden in één recept, maar niet gevreesd! Het klinkt en ziet er vééééél moeilijker uit dan dat het effectief is. Een bab quoi? Wat dat precies is, lees je ook in dit artikel van het Nutella briochebrood.

Dus terug naar die moeilijke naam van het recept. Tahini? Mijn mama zei: tajine? Nee mams, geen tajine, maar tahini (of ook gewoon tahin)! Het staat in de supermarkten tussen de Oosterse producten (in de meeste supermarkten te vinden). Het is eigenlijk ‘gewoon’ een pasta gemaakt van sesamzaad. Heerlijk om mee te koken, maar dus ook ideaal om mee te bakken. De combinatie van tahini en chocolade is a match made in heaven!

babka

En dan het brood… het brood mannekes, is zooo geweldig lekker dat het hier thuis in 1 dag op was. Oeps! Wij aten het zo uit het vuistje, zonder extra beleg, er zit namelijk al genoeg zoetigheid in. Een verslaving, ik waarschuw je alvast!

Algemeen

  • Bereidingstijd: 15 min voorbereiding + 30 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten:

Voedingswaarden (voor 30 g brood)

  • Koolhydraten = 11 kh
  • Vetten = 6,7 g
  • Verzadigde vetten = 2,4 g
  • Kcal = 118 kcal
  • Eiwitten = 2,5 g

Benodigdheden

  • Deegrol

Ingrediënten

Voor het brood
  • 5 g droge gist
  • 125 g witte bloem
  • 125 g volkorenbloem
  • 30 g vloeibare margarine
  • 10 g suiker
  • Flinke snuif zout
  • 1 ei
  • 100 ml ongezoete amandelmelk (lauw)
Voor de vulling
  • 50 g harde margarine
  • 100 g melkchocolade
  • 75 g tahini

Instructies

Voor het brood
  1. Doe de bloem (witte + volkoren) in een mengkom. Maak er een kuiltje in en doe er de droge gist in. Strooi de suiker en het zout langs de kanten. Voeg er de vloeibare margarine aan toe en mix kort.
  2. Klop het ei los in een kommetje en voeg het bij de bloem.
  3. Warm de amandelmelk lichtjes op in de magnetron (het moet lauw zijn, dus niet warm!) en doe dit bij de rest. Kneed het deeg 10 min. Is het te nat, voeg er dan nog een eetlepel bloem aan toe.
  4. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg gedurende 1,5 u. in de koelkast.
Voor de vulling
  1. Smelt de margarine in een steelpannetje en doe er de chocolade in stukjes bij. Zet het vuur ondertussen uit. Laat even rusten en begin dan te roeren. Zorg ervoor dat alle chocolade gesmolten is. Voeg er ook de tahini aan toe.
Voor het samenstellen van het brood
  1. Haal het deeg uit de koelkast en bestuif het werkblad en je deegrol overvloedig met bloem. Rol het deeg uit in een langwerpige lap van 40 x 25 cm. Smeer er de vulling op uit.
  2. Rol langs de lange zijde op tot een lange sigaar en snij met een scherp met de sigaar overlangs (zie foto). Zorg ervoor dat het bovenaan nog aan elkaar blijft.
  3. Vlecht met de 2 stukken de babka. Zorg ervoor dat de ovengesneden stukken naar boven wijzen.
  4. Leg het deeg in de bakvorm en doe er een schone keukendoek over. Laat nog 30 min. à 1 u. rijzen.
  5. Verwarm de oven voor op 190°C.
  6. Bak het brood +/- 30 min.