Eerlijk is eerlijk, ik ben geen fan van broodpudding. Al kan ik het tegenwoordig wel matig appreciëren wanneer er een mini blokje wordt geserveerd met mijn koffie (je weet wel, in van die hippe koffiebars doen ze dat: een stuk zelfgemaakte broodpudding bij de koffie en uiteraard vegan als het écht hip moet zijn). Dus wou ik mijn broodpudding aversie toch eens uittesten met een zelfgemaakte variant!

De voorwaarden voor een geslaagde broodpudding is dat hij zeker niet te sompig mag zijn. Niet teveel pudding dus… want dat vind ik gewoon wan-smakelijk. Een beetje structuur mag ook niet ontbreken, dus voegde ik wat noten en chocolade toe (want alles wordt beter met noten en chocolade).

Om de pudding-achtige structuur te omzeilen hield ik de verhouden brood/melk tot een minimum. Hou jij daar net wél van, voeg dan 100ml extra melk toe aan het recept hieronder.

Het uiteindelijk verdict van deze niet-zo-broodpudding-fan? GESLAAGD! Absoluut! Hij werd helemaal hoe ik hem in gedachten had. De balans met de kokosbloesemsuiker is uitstekend, niet té zoet, maar net zoet genoeg. Je kan hem zo als tussendoortje eten maar een plakje van deze broodpudding smaakt ook heerlijk als ontbijt. Zeker eens uittesten dus!

Broodpudding

Broodpudding

Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk
Voorbereidingstijd 25 min
Gang Tussendoortje
calorieën 113 kcal

Equipment

  • Lange cakevorm

Ingrediënten
  

  • 300 g oud brood
  • 400 ml amandelmelk (ongezoet)
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl kaneel
  • 50 g noten
  • 50 g pure chocolade
  • 100 g kokosbloesemsuiker
  • snufje zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Warm de melk samen op met het vanille extract, kaneel en de suiker. De melk moet niet koken, maar lauw-warm aanvoelen. 
  • Doe het brood in een mengkom (scheur het in stukken) en giet er het melkmengsel over. Laat 15 min rusten.
  • Klop de eitjes los in een kommetje en hak de chocolade in grove stukjes met een groot keukenmes.
  • Roer tot een dikke brij en voeg er de losgeklopte eitjes, zout, noten en stukjes chocolade aan toe. 
  • Stort het beslag in een rechthoekige ingevette cakevorm en bak gedurende 50 min in de voorverwarmde oven. Prik er met een cakeprikker of saté prikker in om te kijken of het klaar is (deze zou er proper moeten uitkomen).
  • Laat afkoelen in de vorm (zeker gedurende 30 min. à 1u) op een afkoelrooster alvorens de broodpudding uit de vorm te halen.

Notities

Voor 50 g broodpudding
Koolhydraten: 14,2 g
Kcal: 113
Vet: 4,4 g
Verz vet : 1,1 g
Eiwit: 3,3 g
Vezels: 1,4 g
Trefwoord broodpudding