Is er iets dat beter bij een herfstige dag past als een lauwe cinnamon roll met gezouten karamel en pecannoten? Ik denk het niet… Deze kaneelbroodjes zijn fluffy, zacht, lekker zoet (maar toch suikervrij!) en hebben de perfecte afwerking, namelijk de gezouten karamel en de pecannoten. A match made in heaven als je het mij vraagt (en ook als je het mij niet vraagt 🙂 )

Cinnamon rolls met gezouten karamel

Ik geef het toe, je maakt deze niet in 1 2 3 , maar het is wél echt niet moeilijk. Het enige dat je nodig hebt is een portie geduld (voor het rijzen van het deeg). Maar you can do it! Ik ben er zeker van. De beloning is het meer dan waard.

Gezouten karamel maak je heel makkelijk zelf. Het recept en de instructies hoe je dit maakt kan je hier terugvinden. Bekijk ook even de tips hieronder mbt de suikervervanger die je hier het beste voor gebruikt.

Kaneelrolletjes met gezouten karamel

Tips bij het maken van deze cinnamon rolls met gezouten karamel:

  • Gezouten karamel: zoals gezegd kan je dit heel makkelijk zelf maken, en ook is het heel eenvoudig om het suikervrij te maken. Zelf vind ik dat dit het beste lukt als je Zùsto als suikervervanger gebruikt. Dit is een 1 op 1 suikervervanger en die karameliseert perfect.
  • 1 op 1 lichtbruine suikervervanger : dit is wat minder eenvoudig te vinden in de winkel. Pure via patisserie heeft dit vast ook wel, maar mijn voorkeur gaat uit naar die van Sukrin, nl de Sukrin Gold. Ik vind dat deze het meest in de buurt komt van de smaak van lichtbruine suiker. Zelf bestel ik hem online, want ik vond hem nog niet in de winkel.
  • Suiker ipv suikervervanger: je kan in dit recept ook prima echte suiker gebruiken. Wel moet je dan rekening houden dat de waarden in de voedingswaardetabel niet meer kloppen. Je neemt dan gewoon dezelfde hoeveelheden als in het recept staan.
  • Vloeibare margarine : dit is niet hetzelfde als gesmolten margarine. Vloeibare margarine is margarine uit een knijpfles (om te bakken en te braden). Deze bevat beduidend minder verzadigde vetten dan boter of harde margarine en is daarom een betere keuze in gebak.

Ben je een gezouten karamel fan? Probeer dan zeker ook eens mijn gezouten karamel brownies!

Cinnamon rolls met gezouten karamel

Cinnamon rolls met gezouten karamel

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Rijstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Ontbijt
Porties 9 rolls
calorieën 223 kcal

Equipment

  • 1 ronde bakvorm of ovenschaal
  • bakpapier
  • Deegrol

Ingrediënten
  

Voor de gezouten karamel

  • 100 g 1 op 1 suikervervanger (bij voorkeur Zùsto) of gebruik witte kristalsuiker
  • 50 ml water
  • 45 g harde margarine
  • 65 ml volle room
  • flinke snuf zout

Voor de cinnamon rolls

  • 150 g witte patisseriebloem
  • 100 g volkoren patisseriebloem
  • 7 g droge gist
  • 10 g 1 op 1 suikervervanger of witte kristalsuiker
  • snufje zout
  • 20 g vloeibare margarine (uit een knijpfles)
  • 1 ei
  • 100 ml ongezoete amandelmelk of halfvolle melk indien niet lactose-intolerant
  • 60 g 1 op 1 lichtbruine suikervervanger of gewone bruine suiker
  • 3 tl kaneel
  • 30 g vloeibare margarine

Voor de afwerking

  • 75 g gezouten karamel zie recept
  • 50 g pecannoten

Instructies
 

Voor de gezouten karamel

  • Check de instructies op deze pagina https://www.tartesyaya.be/taarten/salted-caramel/

Voor het deeg

  • Doe de bloem in een mengkom en maak er een kuiltje in. Doe er de droge gist in en maak het weer dicht met wat bloem. Strooi de suiker(vervanger) langs de randen samen met het zout.
  • Voeg er de margarine aan toe en kneed al even kort. Klop het eitje rol en doe dit bij het bloemmengsel.
  • Voeg er de (lauwe) ongezoete amandelmelk aan toe en kneed 10 min met je handen (of laat je keukenrobot de klus klaren. Als je een elastisch deeg hebt, maak je er een bal van. Leg hem in de menkom en dek af met een propere keukenhanddoek.
  • Bestuif het werkblad overvloedig met bloem alsook de deegrol. Rol het deeg uit tot je een rechthoek krijg van ongeveer 35 op 20 cm.
  • Meng in een kommetje de 1 op 1 lichtbruine suikervervanger samen met de kaneel en de vloeibare margarine. Besmeer er het deeg mee.
  • Rol het deeg over de lange zijde op en snij het dan in gelijke plakjes van ongeveer 3-4 cm dikte (met een stevig keukenmes).
  • Leg de cinnamon rolls in een bakvorm dat je met bakpapier bekleedde en dek opnieuw af gedurende 30 min met de keukenhanddoek.
  • Verwarm de oven op 180°C en bak de cinnamon rolls gedurende +/- 15 min.
  • Laat de cinnamon rolls even afkoelen tot ze lauw zijn en werk dan af met gezouten karamel en pecannotenstukjes.

Notities

Voedingswaarde per stuk (of voor 100 g)
Koolhydraten: 20 g (31 g)
Kcal: 223 (345)
Vetten: 11,4 g (17,6 g)
Verz Vetten: 2,1 g (3,2 g)
Eiwit: 3,6 g (5,6 g)
Vezels: 4,6 g (7,1 g)
Trefwoord cinnamon rolls, kaneelbroodjes, kaneelrolletjes