De lekkerste appelflappen die maak je toch gewoon zelf!? Hoe lekker is dat eigenlijk, een appelflap… mega-lekker vind ik dat. Ik zocht eigenlijk een manier om van mijn melige appels af te geraken (foute aankoop). Melige appels, iedereen heeft ze wel eens. De bladerdeeg in de koelkast bereikte ook zijn houdbaarheidsdatum, dus een perfecte manier om aan no-waste te doen en deze easy-peasy appelflappen te bakken.

Appelflappen

Op mijn blog vinden jullie al een recept van appelflappen terug, maar dit recept is toch wel een veel lekkerdere versie. Mijn oud recept is misschien ietsje sneller (aangezien ik geen appelcompote maakte, maar gewoon de appels direct meebakte in de oven), maar ik zweer het op mijn communiezieltje (for what it’s worth :)) dat dit recept echt 10x beter is!

Bordjes van Klay

Ik werkte de appelflappen af met amandelschaafsel ipv suiker. Amandelschaafsel bevat (bijna) geen koolhydraten (en al helemaal niet in de hoeveelheid die je ze voor dit recept gebruikt) en het maakt de smaak van de appelflappen toch net ietsje beter.

Nog op zoek naar andere recepten om je melige appels in te verwerken? Bekijk dan zeker ook deze recepten op mijn blog:

Ter info: De mooie bordjes op de foto zijn van Klay. Naïque maakt alles op maat, jij vraagt, zij draait (letterlijk dan 😉 ). Prachtige unieke stuks zijn het!

Appelflappen

De lekkerste appelflappen

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Lactosevrij
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 40 min
Gang Ontbijt
Porties 6 appelflappen

Equipment

  • bakplaat
  • bakpapier
  • Steelpannetje

Ingrediënten
  

  • 300 g appels geschild en in blokjes (dat zijn ongeveer 2 à 3 appels)
  • Flinke kneep vloeibare margarine dat is margarine in een knijpfles
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl kaneel
  • 20 g lichtbruine suiker
  • 1 rol bladerdeeg indien lactose-intolerant check dan zeker de ingrediënten!
  • 1 eigeel
  • amandelschilfers om af te werken

Instructies
 

  • Schil de appels en snij ze in blokjes. 
  • In een steelpannetje warm je een flinke kneep vloeibare margarine op en doe er de appelblokjes bij. Voeg er 1 eetlepel water aan toe en laat de appelblokjes rustig stoven. Doe er het vanille extract, de lichtbruine suiker en het kaneel bij. Roer en laat verder stoven tot de appels uiteen beginnen vallen. Blijf ondertussen roeren in de pan. Als je een compote hebt, is de vulling klaar. Laat afkoelen.
  • Snij het bladerdeeg in vierkanten van 10 op 10 cm. Vul ze met 30 g appelcompote en vouw ze dubbel. Met een vork kan je de randen aandrukken.
  • Klop het eigeel los en doe er wolkje melk bij. Bestrijk de flappen met het eigeel en strooi er amandelschilfers over. 
  • Bak de flappen in de oven gedurende +/- 20 minuten. 

Notities

Koolhydraten per appelflap = 18 g
Trefwoord appel, Appelflap