Donuts, onze kinderen zijn er zot van (iets met appel en boom, ik hou er dus eigenlijk ook wel van). Het is hier een kleine traditie geworden dat we zondag na de zwemles langs de bakker gaan voor sandwiches en een donut. Dik verdiend noem ik dat. Hoewel onze kleine diabeet hier in huis alles mag eten, zijn donuts sowieso niet de beste keuze. Ik wou dus zelf ook wel eens het één en ander uittesten en zo maakte ik deze Donuts met chocolade die minder vet en minder suiker bevatten dan zijn klassieke broertje van bij de bakker.

En hoewel ze een betere keuze zijn dan die van bij de bakker, moeten ze qua smaak zeker niet onderdoen. Hier zeiden ze unaniem ‘mmmm lekkerder dan die van de bakker’. Nee er werd hen niets ingefluisterd 🙂 de waarheid komt uit de kindermond, nietwaar?

Donuts wou ik al lang eens maken, maar ik heb geen friteuse. Ik probeerde al eens donuts te maken in de oven maar moest helaas vaststellen dat het toch niet helemaal dat was. Mijn donuts waren ook niet echt rond, maar bijeen gekneed tot iets dat min of meer op een donut leek.

Gezien de lichte verslaving die hier thuis heerst vond ik het dan ook wel de investering waard om een donutvorm in huis te halen. Ik kocht de mijne bij Dille & Kamille en die kostte geen 12 euro. En eerlijk? Eens je deze donuts geproefd hebt, wil je ze nog maken! En ik droom dan al even weg om ze voor een brunch te maken, waar ik véél mensen kan uitnodigen… Nog even geduld dus 😉 …

Donuts met chocolade

Donuts met chocolade

Moeilijkheidsgraad : gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Amerikaans
Porties 9 Stuks
calorieën 182 kcal

Equipment

  • Donutvorm (om de donuts in de oven te bakken)
  • Spuitzak

Ingrediënten
  

Voor de donuts

  • 200 g patisseriebloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl natriumbicarbonaat
  • snufje zout
  • 80 g Zùsto
  • 90 g ongezoete amandelmelk
  • 90 g magere Griekse yoghurt
  • 50 g zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 1 tl vanille extract

Voor de chocoladeganache

  • 75 g chocolade (melk)
  • 50 ml volle room

Instructies
 

Voor de donuts

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de donutbakvorm in met margarine of een bakspray.
  • Doe de bloem, het bakpoeder, het natriumbicarbonaat en het zout samen in een mengkom en roer door elkaar. Doe er de Zùsto bij en meng nogmaals met een lepel.
  • In een andere mengkom doe je de amandelmelk, de Griekse yoghurt, de zonnebloemolie, het ei en het vanille extract. Mix tot gladde massa.  
  • Mix vervolgens de natte ingrediënten onder de droge. Mix tot je een glad beslag krijgt.
  • Doe het beslag in een spuitzak (zo vul je makkelijker de donut vormen). Vul de vormen tot ongeveer 2/3de (of 60 g beslag).
  • Bak gedurende 10 min in de voorverwarmde oven of tot de bovenkant goudbruin begint te kleuren.
  • Laat eerst 5 min. afkoelen in de donutvorm en haal dan de donuts voorzichtig uit de vorm (al deed ik dat iets minder voorzichtig en keerde ik gewoon de donutvorm om op mijn afkoelrooster 🙂 ) en laat volledig afkoelen.

Voor de ganache

  • Wanneer de donuts volledig zijn afgekoeld, maak je de ganache.
  • Hak de chocolade in gelijke, kleine stukjes en doe deze in een hittebestendig kommetje. Hou er rekening mee dat je hier straks ook de donuts in zal moeten doppen, dus neem er één waar dat in past.
  • Doe de room in een steelpannetje en breng tot tegen het kookpunt. Giet vervolgens de hete room over de chocoladestukjes en laat 1 minuutje rusten.
  • Roer vervolgens zachtjes in het chocolade roommengsel. Blijf roeren tot de chocolade helemaal gesmolten is en je een mooi gladde ganache krijgt.
  • Dompel de donuts er half in en leg op een bord. Laat eventueel afkoelen in de koelkast om het afkoelproces wat te versnellen
  • Smakelijk!

Notities

Voor 1 donuts (60 g beslag en 10 g ganache)
Koolhydraten = 18,5 g
Kcal = 182
Vet = 9 g
Verz vet = 2,9 g
Eiwit = 3,9 g
Vezels = 2,6 g
 
 
Trefwoord Donuts