Wat in godsnaam is een Dutch Baby hoor ik je tot hier denken? Het heeft niets, maar dan ook niets met een Nederlandse baby te maken. Het is eigenlijk een grote pannenkoek die je in de oven bakt. Mega simpel en snel klaar! Ik wil hem ook wel tot de ‘Luie pannenkoek‘ dopen!

De naam van dit ontbijt-gerecht, is wat onhandig tot stand gekomen. Het recept kent zijn oorsprong in Amerika. Waar ergens zo’n 100 jaar geleden dit recept ontstond dat gebaseerd was op een Duitse pannenkoek-recept. De dochter des huizes had zich vergist en bedoelde waarschijnlijk iets in de trend van ‘Deutsch’ maar het kind sprak het dus wat ongelukkig uit, en zo ontstond deze Dutch Baby.

Hoe het ook zij, het is mega lekker! Ik gaf hem een eigen twist en maakte hem glutenvrij en lactosevrij. Ipv bloem gebruikte ik havervlokken en ipv melk koos ik voor ongezoete amandelmelk. Door deze schattige baby in de oven te bakken, krijg je krokante randjes. Lekker eenvoudig want je moet geen uur aan je fornuis staan pannenkoeken bakken.

Ik zou het ook wel een ideaal brunch-idee kunnen dopen, want deze Dutch baby heeft echt maar weinig tijd nodig in de oven. In zo’n 15 min is hij klaar. Dus als je het beslag op voorhand maakt, en hem in de oven ploft net voor je aan tafel gaat, dan is hij nog lekker warm bij het serveren (want zo is hij op z’n lekkerst natuurlijk).

Ik bakte deze Dutch Baby trouwens in een Tefal-pan met afneembaar handvat. Heel erg handig als je hem in en uit de oven wil halen (want je haalt het handvat er gewoon af, wanneer hij in de oven zit, en plaatst het erop om uit de oven te halen. Zo heb je geen heet handvat).

Sta je toch liever wat langer aan het fornuis? Dan kan je altijd deze pannenkoek-receptjes uittesten:

Dutch Baby havermout

Dutch Baby van Havermout

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Lactosevrij
Glutenvrij
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 35 min
Gang Ontbijt
Porties 8 porties
calorieën 103 kcal

Equipment

  • 1 pan die in de oven kan/mag (tussen 20 en 28 cm diameter)
  • Blender of hakmolentje

Ingrediënten
  

  • 150 g havervlokken glutenvrij indien gewenst
  • 250 ml ongezoete amandelmelk
  • 3 eieren
  • 15 g suikervervanger (of naar smaak)
  • 1 tl vanille extract
  • snufje zout
  • 1 el vloeibare margarine lactosvrij indien gewenst

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 230°C en zet de pan er al in. 
  • Doe de havervlokken in de blender en blend tot meel. Voeg er de eieren, amandelmelk, suikervervanger, vanille extract en snufje zout aan toe. Blend tot een egaal beslag.
  • Als de oven is voorverwarmd, haal de pan dan uit de oven en doe er vloeibare margarine in. Zorg ervoor dat de randen ook ingevet geraken (doe dit eventueel met een kwastje). 
  • Giet het beslag in de pan en bak gedurende +/-15 min tot de Dutch baby goudbruin kleurt. Schrik niet, hij zal rijzen in de oven en erna weer inzakken. 
  • Serveer met vers fruit, ahornsiroop of suikervervanger. Smakelijk! 

Notities

Voor 1/8ste of 55 g 
Koolhydraten; 11,5 g
Kcal: 103
Vetten: 3,6 g
Verz.vet: 0,9 g
Eiwit: 4,9 g
Vezels: 1,8 g 
Trefwoord bananenpannenkoeken, Dutch baby