Ik kreeg van Callebaut een heerlijk pakketje met chocolade. Waaronder ook de Ruby Chocolade. Persoonlijk ben ik écht fan! Niet alleen omdat de chocolade roze is (mijn lievelingskleur!) maar ook omdat de chocolade een fruitige smaak heeft. Ik vind het iets weghebben van een fruit yoghurt 🙂 . Ok dat klinkt misschien niet zo smakelijk als je hieraan denkt in combinatie met chocolade, maar je moet het proberen om me te geloven. Vandaar dat ik de Ruby chocolade gebruikte als topping van deze Fruitige Frambozen Donuts.

De ingrediënten die ik ervoor gebruikte zijn misschien wel iets exotischer. Maar eens je deze in huis haalt, kan je er veel lekker kanten mee op. Het gevriesdroogde frambozenpoeder bestelde ik bij De Notenshop (hier kan je trouwens ook Ruby chocolade bestellen). Het geeft de fruitige frambozen donuts een zachtroze kleur en uiteraard laat het ook de frambozensmaak achter.

Ik kies er altijd voor om mijn donuts te bakken en dus niet te frituren. Gewoon omdat dat zeker zo lekker is, en handig meegenomen, ook nog eens gezonder is. Ik gebruikte een 1 op 1 suikervervanger (dwz 100 g suikervervanger heeft dezelfde zoetkracht als 100 g suiker) om zo de koolhydraten wat te doen zakken. Er zit namelijk al suiker in de ruby chocolade ook.

Voor de roze kleur van deze fruitige frambozen donuts heb ik me wel wat laten helpen door kleurstof. Hoewel de Ruby chocolade van nature roze is, is deze gesmolten net iets minder ‘fris’ van kleur. Een druppeltje kleurstof doen ze er net nog smakelijker uitzien.

Ben je op zoek naar een klassiekere donut? Dan kan je hier op mijn blog ook de donuts met chocolade of de chocolade donuts met pindakaasfrosting terugvinden.

Fruitige frambozen donuts

Fruitige Frambozen donuts

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Ontbijt
Porties 9 donuts
calorieën 182 kcal

Equipment

  • Donut bakvorm
  • Spuitzak

Ingrediënten
  

Voor de donuts

  • 200 g patisseriebloem
  • 10 g gevriesdroogd frambozenpoeder je kan dit ook weglaten indien je een klassieke donutsmaak lekkerder vindt.
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl natriumbicarbonaat
  • snufje zout
  • 80 g 1 op 1 suikervervanger of gewoon witte suiker (maar dan kan je geen rekening houden met de voedingswaardetabel)
  • 90 g ongezoete amandelmelk
  • 90 g magere griekse yoghurt
  • 50 g zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 1 tl vanille extract
  • roze kleurstof optioneel

Voor de Ruby Chocolade ganache

  • 100 g Ruby chocolade
  • 50 ml volle room

Instructies
 

Voor de donuts

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de donutbakvorm in met margarine of een bakspray.
  • Doe de bloem, het frambozenpoeder, het bakpoeder, het natriumbicarbonaat en het zout samen in een mengkom en roer door elkaar. Doe er de 1 op 1 suikervervanger (of gewone suiker) bij en meng nogmaals met een lepel.
  • In een andere mengkom doe je de amandelmelk, de Griekse yoghurt, de zonnebloemolie, het ei en het vanille extract. Mix tot gladde massa.  
  • Mix vervolgens de natte ingrediënten onder de droge. Mix tot je een glad beslag krijgt. Optioneel kan je er nog wat roze kleurstof aan toevoegen.
  • Doe het beslag in een spuitzak (zo vul je makkelijker de donut vormen). Vul de vormen tot ongeveer 2/3de (of 60 g beslag).
  • Bak gedurende 10 min in de voorverwarmde oven of tot de bovenkant goudbruin begint te kleuren. Laat eerst 5 min. afkoelen in de donutvorm en haal dan de donuts voorzichtig uit de vorm (al deed ik dat iets minder voorzichtig en keerde ik gewoon de donutvorm om op mijn afkoelrooster 🙂 ) en laat volledig afkoelen.

Voor de Ruby chocolade ganache

  • Wanneer de donuts volledig zijn afgekoeld, maak je de ganache.
  • Doe de ruby chocolade callets in een hittebestendig kommetje. Hou er rekening mee dat je hier straks ook de donuts in zal moeten doppen, dus neem er één waar dat in past.
  • Giet de room in een steelpannetje en breng tot tegen het kookpunt. Giet vervolgens de hete room over de chocoladestukjes en laat 1 minuutje rusten. Roer zachtjes in het chocolade roommengsel. Blijf roeren tot de chocolade helemaal gesmolten is en je een mooi gladde ganache krijgt. Optioneel kan je er nog een druppeltje roze kleurstof aan toevoegen.
  • Dompel de donuts er half in en leg op een bord. Sprenkel eventueel nog wat frambozenpoeder over de ganache. Laat afkoelen in de koelkast om het afkoelproces wat te versnellen

Notities

Voor 1 donuts (60 g beslag en 10 g ganache)
Koolhydraten = 18,5 g
Kcal = 182
Vet = 9 g
Verz vet = 2,9 g
Eiwit = 3,9 g
Vezels = 2,6 g
Trefwoord donut, Donuts, frambozen, ruby chocolade