Hoe cool is dit brood!? Ik bedoel, kijk nu! Het ziet er zoooo classy uit… Toen ik het luipaardbrood uitdeelde aan tafel (brood uitdelen? Zeggen ze dat zo? Dit klinkt zo ‘Laatste Avondmaal’) kon ik niet anders dan glimlachen. Ik vind het echt zo mooi! En buiten het feit dat het mooi is, is het ook nog eens super lekker (mijn voorkeur: met choco 😉 ).

Ik ga er geen doekjes om winden en zeggen dat het mega gemakkelijk is. Als je nog nooit een brood gebakken hebt, kan het een uitdaging worden. Als je al wat ervaring hebt met brood bakken, is dit een koud kunstje. Het komt erop neer om worstjes te rollen 🙂 en worstjes rollen klinkt niet al te moeilijk, toch? En naast de worstjes moet je ook lange ovalen uitrollen met de deegrol. Dus het draait allemaal rond worstjes en lange ovalen.

Het is best speciaal want als je het hele proces doorlopen hebt, komt het erop aan om de worstjes te stapelen. Je hebt eigenlijk een stapel worstjes die je brood gaan vormen :). Het aller-spannendste van heel de zaak is natuurlijk het brood aansnijden… Maar hier was het dus van de eerste keer knalgoed. Ik ben stiekem wel een beetje fier op mezelf…want dit vind ik echt een pareltje.

Qua smaak is het luipaardbrood (of panterbrood) te vergelijken met een betere versie van een sandwich. Lekker mals en luchtig, maar dan met een net iets hipper printje 😉 .

Mag het nog wat zoeter, bekijk dan ook mijn suikerbrood.

Algemeen

  • Bereidingstijd: 1,5u en 60 min rusten + 30 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten:
  • Koolhydraten: 30 g van dit brood = 12,5g koolhydraten (dus 1 khp)

Benodigdheden

  • Bakpapier
  • Cakevorm (24cm op 11cm ongeveer)
  • Weegschaal
  • Deegrol
  • Mengkommen (x3)

Ingrediënten

Brooddeeg
  • 25 g maïzena
  • 250 warme amandelmelk (+ enkele lepels extra om het deeg mee te bestrijken)
  • 8 g droge gist 
  • 60 g suiker
  • 60 g ongezouten boter
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl zout
  • 375 g witte broodbloem
Donkerbruine deeg (extra toe te voegen)
  • eetlepels cacaopoeder
  • eetlepel amandelmelk
Lichtbruine deeg (extra toe te voegen)
  • 2 theelepels cacaopoeder
  • 1 theelepel amandelmelk

Instructies

Brooddeeg
  1. Warm de amandelmelk op een laag vuurtje (of in de magnetron) op en los er de maïzena in op.
  2. Giet het melkmengsel in een kom en doe er de droge gist en 2 el suiker bij. Mix gedurende 8 minuten.
  3. Smelt de boter in de magnetron en laat even afkoelen (tot kamertemperatuur) vooraleer je het bij het melkmengsel giet. Doe er ook het zout, de rest van de suiker en het vanille extract bij. Mix verder.
  4. Plaats nu de deeghaak op je keukenrobot (of gebruik je handen als je geen keukenrobot hebt) en doe er beetje bij beetje de bloem bij. Kneed gedurende 10 min tot de bloem een bal begint te vormen (hij zal nog heel kleverig aanvoelen, dat is ok). Laat het deeg nu 10 min rusten.
  5. Kneed opnieuw zo’n 6 – 8 min. Het deeg zou makkelijk moeten loskomen maar mag nog altijd een beetje kleverig aanvoelen. Is het deeg té kleverig? Doe er dan nog 1 el bloem bij (of 2 indien nodig).
  6. Weeg het deeg af en verdeel in 2 gelijke helften. Wikkel 1 helft in vershoudfolie en leg in de koelkast. Met de andere helft ga je het lichtbruine en donkerbruine deeg maken.
  7. Maak in 1 mengkom de ‘pasta’ voor het donkere chocolade deeg (zie ingrediënten onder donkerbruine deeg) en in een andere kom de ‘pasta’ voor het lichte chocolade deeg – zie ingrediënten onder lichtbruine deeg (die pasta zijn eerder brokken, niets van aantrekken, het komt goed! 😉 ). Verdeel de overige helft van het deeg opnieuw in 2 (na af te wegen) en kneed (ik deed dit met mijn handen) het ene deel met donkere pasta en het andere deel met de lichtere pasta tot je deeg een egale kleur heeft (dit kan wel enkele minuten duren). Wikkel beide stukken in vershoudfolie en leg in de koelkast voor ongeveer 60 à 90min.
Maak het brood
  1. Haal het deeg uit de koelkast en weeg het witte deeg. Verdeel het in 7 gelijke stukken. Doe hetzelfde met het donkerbruine en lichtbruine deeg. Je hebt nu 21 hoopjes deeg.
  2. Neem 1 voor 1 een stukje lichtbruin deeg en rol er een lange worst mee tussen je handen (de grootte van je cakevorm). Leg opzij.
  3. Bestuif je werkblad met bloem. Neem een stukje donkerbruin deeg en rol het lang uit in een lange ovaal (de lengte van de lichtbruine worstjes). Leg er een worstje op (zie foto onder), smeer de randen met een kwast in met melk en vouw rondom de worst, zodat je een soort van sigaar krijgt. Doe zo verder met de andere stukjes donkerbruine deeg en worstjes.
  4. Neem dan een stuk witte deeg en doe hetzelfde: Rol uit tot een lange ovaal, smeer de randen in met melk en leg er een donkerbruin worstje in en plooi dicht. Zo heb je dus een sigaar met een witte buitenlaag, donkerbruine middenlaag en middenin de lichtbruine worst. Ga zo door tot je deeg is opgebruikt.
  5. Je hebt nu 7 ‘sigaren’. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
  6. Elke sigaar rol je met je platte hand verder uit tot 2x zijn lengte. Snij hem in het midden door 2 en plaats in de bakvorm. Ga zo door met de rest van de sigaren (in totaal heb je dan 14 sigaren). Ik legde 4 sigaren op de bodem, nog eens 4 sigaren, nog eens 4 sigaren en dan bovenop nog 2. Het is een raar zicht, maar het komt goed! Leg er nu een keukenhanddoek over en laat nog minstens 1u rusten (zodat het in volume zal verdubbelen).
Brood bakken
  1. Warm de oven voor op 180°C gedurende 10min.
  2. Zet je bakvorm in de voorverwarmde oven en bak gedurende 30 à 45 min. (sterk afhankelijk van je oven). Wordt de bovenkant te donker? Dek dan af met aluminiumfolie. Als het brood goed is, moet het lichtjes hol klinken als je op de onderkant klopt met je vingers.
  3. Laat het brood nog 10 min in de vorm vooraleer je het verder laat afkoelen op een afkoelrekje.
  4. Smakelijk!

Bron: Geïnspireerd op het recept van Leopard Milk Bread van Two Cups of Flour.