De echte naam van dit brood is eigenlijk een Babka. Een Bab quoi? Het is een zoet brood van Joodse oorsprong. Ik vind het wat lijken op ons Briochebrood. Om de nutella swirl te compenseren maakte ik dit brood met (deels) volkoren speltmeel.

Nutella briochebrood

Dat ik een echt ontbijt mens ben, hoef ik jullie misschien niet meer te vertellen. Doe mij maar een overheerlijke brunch ipv een groot fancy diner. In de ochtend heb ik de meeste appetijt en kan ik véél meer genieten van mijn eten. Een lekker broodje kan ik dus wel smaken. Voor dit Nutella briochebrood koos ik voor volkoren speltmeel in combinatie met gewoon speltmeel (anders wordt het wel heel zwaar). Bovenop de Nutella strooide ik ook nog wat pistachenootjes. Dit maakt het echt helemaal af… die krokante bite… heerlijk! Je kan het brood gewoon zo eten, het hoeft geen beleg want er zit zo al meer dan voldoende smaak in.

Nutella Babka

Dit Nutella Briochebrood lijkt me een heerlijke uitpakker om mee te pronken op een zondagse brunch (nu de bubbel weer wat groter mag worden 😉 ). Een echte aanrader!

Mag het nog wat fancier? Check dan zeker ook even mijn luipaardbrood, ook een topper van formaat.

Algemeen

  • Bereidingstijd: 30 min + 1u rijzen + 30 min in de oven
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten:

Voedingswaarden (voor een snee van 28 g)

  • Koolhydraten = 12,3 g
  • Vetten = 3,1 g
  • Onverzadigde vetten = 0,8 g
  • Kcal = 93 kcal
  • Eiwitten = 3,0 g

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Deegrol
  • Bakpapier
  • Mengkommen
  • Rechthoekige bakvorm (bij voorkeur iets breder dan een cakevorm)

Ingrediënten

  • 250 g volkoren speltbloem
  • 150 g speltbloem
  • 150 ml ongezoete amandelmelk
  • 10 g droge gist
  • 2 eieren + 1 extra om het brood in te smeren
  • 25 g suiker (of Zùsto)
  • 10 g vloeibare margarine
  • Snuifje zout
  • 125 g Nutella
  • 40 g grof gehakte pistachenoten (ongezouten)

Instructies

  • Warm de amandelmelk kort op in de magnetron (tot deze lauw aanvoelt). Los er de gist in op en zet apart.
  • Meng de bloem (volkeren en gewoon speltmeel) met een snuifje zout en de suiker (of Zùsto).
  • Doe bij de bloem de eieren en kneed kort.
  • Giet er de amandelmelk overheen en doe er de margarine bij. Blijf ondertussen verder kneden (zo’n 10 min). Laat het deeg in de kom liggen en doe er een propere keukenhanddoek over.
  • Laat het deeg rusten tot het in volume verdubbeld is (meestal duurt dit +/-1u).
  • Neem een broodvorm of cakevorm en bekleed met bakpapier.
  • Haal het deeg uit de kom en bestuif het werkblad en je deegrol met bloem. Rol het deeg in een groot ovaal uit (iets groter dan je bakvorm).
  • Smeer er de Nutella over (eventueel kan je de nutella nog 30s in de magnetron zetten zodat die makkelijker open smeert). Strooi over de Nutella de grof gehakte pistachenoten.
  • Rol nu het deeg op langs de lange zijde en snij met een mes de deegworst in het midden (over de lange zijde – zie foto) door. Laat de bovenkant aan elkaar!
  • ‘Vlecht’ nu de 2 stengels over elkaar en geef een kneepje op het einde zodat de uiteinden aan elkaar blijven.
dav
  • Leg het deeg voorzichtig in de bakvorm en bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei.
  • Laat nog 30 min rijzen onder de propere keukenhanddoek.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bak gedurende +/-30 min in de voorverwarmde oven.