Scones zijn een geweldig alternatief voor pistoleetjes op een zondag. Of gewoon als tussendoortje bij de koffie smaken ze ook niet mis... De eerste keer dat ik scones at was in Schotland. Zelfgemaakte scones door mijn stiefgrootmoeder zaliger (ja it is complicated 🙂 ). Ze kwamen net uit de oven, dus nog lekker warm en dan met confituur erop... heerlijk gewoon! Ik lustte toen eigenlijk nog geen confituur maar leerde het ineens eten door de combinatie met een scone!

Toen ik onlangs op de instagram feed van Roeckiesworld scones zag passeren kwamen de herinneringen weer boven! Ik moest er maken en wel snel! Het recept is zo makkelijk (je hebt er slechts 4 ingrediënten voor nodig die je heel waarschijnlijk gewoon altijd in huis hebt) dat je bij een acute scone-nood in een mum van tijd geholpen bent. De voorbereiding neemt zo'n 10 à 15 min in beslag en het bakken ook nog eens 15 min. Afkoelen is helemaal niet nodig want warm zijn ze eigenlijk op hun best. 

Algemeen

  • Bereidingstijd: 15 min voorbereiding + 15 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ 
  • Vinden van ingrediënten: ♣ 

Benodigdheden

  • Mengkom/keukenrobot
  • Weegschaal
  • Uitsteekvorm/ring van +/- 5 cm diameter
  • Bakpapier
  • Bakplaat

Ingrediënten (voor +/- 12 scones)

  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g boter (op kamertemperatuur)
  • 200 ml melk 
  • Snuifje zout

Instructies

  1. Doe het zelfrijzend bakmeel samen met de boter (op kamertemperatuur) en het zout in de keukenrobot en laat het deeg kneden op lage snelheid. Heb je geen keukenrobot? Geen nood, doe het dan met de hand.
  2. Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf kneden tot je een deegbal krijgt. Is het deeg te nat? Doe er dan nog een eetlepel zelfrijzend bakmeel bij. Is het te droog? Voeg dan nog een druppel melk toe.
  3. Rol het deeg uit tot 2 à 3 cm dikte en steek met een ring (+/- 5 cm diameter) rondjes uit (Geen ring? Snij er dan rondjes uit)
  4. Leg de rondjes deeg op een bakplaat met bakpapier en bak op 220°C gedurende 12 à 15 min tot ze bovenaan beginnen te kleuren.
  5. Afkoelen is niet echt nodig want ze zijn het lekkerst als ze net uit de oven komen.
  6. Tip: scones zijn heerlijk met confituur (bv. frambozenconfituur van Bonnemaman)

Bron: Geïnspireerd op het recept van Roeckie's World:Scottisch scones - Simple but delicious