Ik ben een echt ontbijtmens. ’s Ochtends heb ik het allermeeste honger en ik zou gerust op brood kunnen leven. Ik verkies dan ook een heerlijke brunch boven een uitgebreid diner. En van ontbijt op bed wordt ik gewoon dolgelukkig 🙂 . Vanwege mijn ontbijt-liefde creëerde ik op mijn blog het ontbijt-hoekje. Veel receptjes staan er nog niet, je kan er wel deze overheerlijke scones terugvinden. Het werd dus hoog tijd dat die scones wat gezelschap kregen in het, voorlopig, nogal eenzame ontbijthoekje. Dus ging ik op zoek naar het ultieme suikerbrood recept. Ver moest ik niet zoeken, ik baseerde me op een recept van SOS Piet, maar paste het lichtjes aan zodat je het ook kan maken zonder nog eerst naar de winkel te moeten (behalve voor de parelsuiker dan misschien, maar eens je een zak in huis hebt, ben je ook wel gesteld voor enkele suikerbroodjes 😉 ).

Suikerbrood

Het brood is heerlijk mals, bevat de perfecte hoeveelheid parelsuiker en smelt op je tong. Ja, dit is het beste suikerbrood dat je al gegeten hebt. Proberen maar!

Suikerbrood

Algemeen

  • Bereidingstijd: 15 min voorbereiding + 1,5 u rijzen + 30 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Optioneel: keukenrobot
  • Bakblik
  • Deegrol
  • Mengkom

Ingrediënten

  • 500 g tarwebloem (broodbloem)
  • 30 g witte suiker
  • 75 g boter
  • 225 ml halfvolle melk
  • 1 zakje droge gist
  • 2 eieren (1 voor het deeg en 1 om het brood mee te bestrijken)
  • 120 g parelsuiker

Instructies

  1. Doe de bloem samen met de suiker (niet de parelsuiker, maar de gewone dus) in een kom. Snij de boter in stukjes en voeg deze toe.
  2. Maak een putje in de bloem en doe er de droge gist bij.
  3. Giet de melk over de bloem.
  4. Voeg er ook nog een eitje aan toe en begin te kneden. Heb je een keukenrobot? Laat de machine dan kneden met de deeghaak op een lage stand. Kneed ongeveer 10 min.
  5. Bol het deeg op, leg in een kom, dek af met een propere keukenhanddoek en laat rijzen tot het volume verdubbeld is (+/- 45 min).
  6. Strooi wat bloem uit over het werkvlak en leg hier het gerezen deeg op.
  7. Rol het deeg open met een deegrol (dat hoeft niet helemaal plat te zijn, gewoon even uitrollen).
  8. Smelt een heel klein beetje boter in de microgolfoven en giet dit over de parelsuiker. Zorg dat alle parels "ingevet" zijn, zodat ze geen vocht uit je brood gaan opslorpen.
  9. Strooi de parelsuiker op het deeg.
  10. Ga er met de deegrol zachtjes over zodat de parelsuiker een beetje in het deeg wordt gedrukt.
  11. Rol dan het deeg van buiten naar binnen op. Als je een rechthoekige broodvorm gebruikt, maak dan een dikke worst en zorg ervoor dat de sluiting van het deeg onderaan het brood zit.
  12. Dek af met de keukenhanddoek en laat het brood weer rijzen tot het volume verdubbeld is (+/- 45min.)
  13. Als het deeg verdubbeld is, verwarm dan de oven voor op 200°C.
  14. Klop een eidooier los en voeg er een heel klein beetje water bij. Borstel de bovenkant van het brood ermee in voor de mooie kleur.
  15. Bak het brood op 200°C gedurende 30 à 40 min.

Bron: Gebaseerd op het recept van het suikerbrood van SOS Piet.