Super Crunchy Muesli

Ik noem het Super Crunchy Muesli, want Granola klinkt zo... Granola 🙂 . Deze Super Crunchy Muesli is véél beter dan Granola. Het is eigenlijk de Granola next level, if you know what I mean 😉 .

Eerder maakte ik al de Homemade Granola, terug te vinden in het gezond hoekje. Deze bevat kokosolie. Zeker ook de moeite, maar ondertussen ben ik net iets wijzer geworden en weet ik dat kokosolie helemaal niet zo gezond is. Waaaat!!?? Hoor ik je nu denken. Ja, ook ik was lichtjes geschockeerd... Sorry dus dat ik je kokosolie bubble doorprik! Ik verklaar me even nader: Kokosolie is één van de weinige plantaardige producten (samen met Palmolie) die verzadigde vetten bevatten. Verzadigde vetten verhogen de slechte cholesterol hetgeen dus de kans op hart-en vaatziekten kan verhogen. Uhu, Tartes Yaya nu ook gespecialiseerd in medisch en dieet advies 🙂 .

 

Super Crunchy Muesli

Maar we wijken af... de Super Crunchy Muesli dus... Super crunchy omdat hij héérlijk lekkere clusters bevat. Je weet wel, van die grote brokken die je zo uit de kom kan plukken. Die grote brokken die zo verslavend lekker zijn dat een pot van deze muesli in een mum van tijd verdwijnt. Ik maak een grote hoeveelheid op een avond in de week, zodat we er in het weekend van kunnen eten, maar het wil al wel eens lukken dat hij het weekend niet eens haalt. Oeeeps, hoe dat komt? It wasn't me!

Als je de ingrediënten hieronder bekijkt zakt de moed misschien in je schoenen. Het is een investering zeg ik je. Je haalt ze 1x in huis en je kan er veel, héél veel super crunchy muesli mee maken. Bijkomend voordeel: deze muesli bevat slechts de helft (!!!) koolhydraten van diegene die je in de winkel koopt. Om de muesli Tartes Yaya-zoet te krijgen, voegde ik een beetje Zùsto toe (bekijk ook mijn Spritsen recept voor meer Zùsto info!). Dit geeft de Super Crunchy Muesli net dat ietsje meer. En dan nu hop, aan de slag!

Super Crunchy Muesli

Algemeen

  • Bereidingstijd: 10 min + 10 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣
  • Koolhydraten: 36 g = 12,5 g 

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Bakpapier
  • Ovenplaat
  • Mengkom
  • Lepel/spatel

Ingrediënten

  • 175 g havermout
  • 70 g notenmengeling (opgepast: als er cashewnoten in de mengeling zitten stemt het niet meer overeen met het aantal koolhydraten van hierboven)
  • 50 g kokosmeel
  • 2 el zonnebloempitten
  • 2 el lijnzaad
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/4 tl zout
  • 15 g Zùsto (of gewone suiker: maar ook dan klopt het aantal koolhydraten niet meer van hierboven)
  • 50 g ahorn siroop
  • 50 g arachide olie
  • 20 g eiwit
  • 1/2 tl vanille extract
  • enkele druppels amandel extract

 

Instructies

  1. Bekleed een ovenplaat met bakpapier en warm de oven voor op 150°C.
  2. Hak de noten grof met een groot keukenmes.
  3. In een mengkom voeg je de noten, havermout, kokosmeel, zonnebloempitten, lijnzaad, kaneel, zout en de Zùsto bij elkaar. Roer om met een lepel.
  4. In een aparte kom doe je de ahornsiroop, arachide olie, vanille extract, amandel extract en het eiwit (tip: breek het ei lichtjes open zodat het eiwit er geleidelijk uitkomt, dat weegt makkelijk af op deze manier). Met een vork klop je dit mengsel even door elkaar (alsof je een ei zou klutsen).
  5. Giet nu de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng door elkaar met een lepel. Zorg ervoor dat de droge ingrediënten allemaal goed kleverig zijn.
  6. Stort de massa uit op het bakpapier en druk met de achterkant van een lepel plat.
  7. Zet de muesli gedurende 10-15 min in de voorverwarmde oven tot het goudbruin kleurt. Raak de muesli tussendoor niet aan!
  8. Laat hem volledig op de bakplaat afkoelen voordat je hem in stukken breekt. Dit zorgt ervoor dat je grote clusters krijgt.