Puglia is een streek in Italië en bevindt zich helemaal onderaan in de hak van de laars die Italië vormt. De hoofdstad en ook voornaamste luchthaven is Bari. De streek is gekend om de landschappen gekenmerkt door de vele olijfbomen, de schattige Trulli’s en de heerlijke orecchiette.

Trulli’s liggen her en der verspreid over het landschap. Het zijn witte ronde huisjes met een kegelvormig dak. Heel erg typisch voor hier, ik zag het alleszins nog nergens anders. Wil je helemaal ondergaan in de Pugliaanse sfeer, boek dan een overnachting in een Trulli.

Tips voor een bezoek aan Puglia

Vliegen doe je het gemakkelijkst op Bari (noordelijker Puglia) of Brindisi (zuidelijker). Vanuit Brussel vertrekken hier rechtstreekse vluchten naar. Om de goedkoopste vluchten te boeken vind ik Google Flights echt de allerbeste zoekmachine! Deze struint het internet af op zoek naar de beste vluchtcombinaties.

Hoelang moet je reis duren naar Puglia? Wij gingen 10 dagen en verbleven op 1 plek (op 10 minuten van Ostuni). Een perfecte uitvalsbasis, zeker als je noorderlijker Puglia wil bezichtigen. Idealer was geweest als we 5 nachten in de buurt van Ostuni hadden verbleven en dan nog eens 5 nachten zuidelijker. Hoewel de afstanden best overzichtelijk zijn, zit je toch snel 1,5 u in de auto van ostini naar het hele zuiden. Niet onoverkomelijk natuurlijk, maar ook niet iets om elke dag te doen (vonden wij).

Hoe zit dat met accommodaties? Air BnB biedt een walhalla van Trulli’s aan! Maar niet alleen Trulli’s, je vindt er ook privéhuisjes met zwembad, appartementjes, …. Wij boekten een supergezellig huisje/studio via booking bij Dimora Il Mandorlo. Een heel kleinschalige accommodatie met slechts 3 wooneenheden. 2 studio’s, en 1 groter appartement, de meeste andere toeristen waren op op doortocht en bleven niet lang. Waardoor wij het zwembad meestal voor ons alleen hadden en het enorm rustig was.

Bezienswaardigheden

Een heel goeie website die ook een app heeft is Ciao Tutti , hier kan je veel goeie stedentips, bezienswaardigheden en restaurants op terugvinden.

Ik geef je hieronder enkele tips die wij absoluut de moeite vonden.

Ostuni

De witte stad met de oneindig veel gezellige mini straatjes. Verdwaal, verwonder en strand neer op een terrasje met een rosé in de hand. Ga er zeker ook ’s avonds door de straatjes struinen, het is er zo ongelofelijk gezellig.

Bij Opera Prima kan je heerlijke pizza eten (je hebt ook keuze uit vis, pasta of vlees). De taglieres bij Borgo Antico zagen er anders ook geweldig uit! Hier heb je ook de befaamde blauwe deur (Instagram-worthy!).

Locorotondo & Alberobello

Locorotondo is een bijzonder schattig dorpje… Deze mag je zeker niet overslaan. De straten lopen hier in een ‘ronde’, vandaar de naam Locorotondo (Locus Rotondus in het Latijn).

Alberobello is dé parel van Puglia. Maar zoals het met de meeste parels gaat, ontsnapt ook deze Italiaanse beauty niet aan de toeristische drukte. Ik raad dan ook aan om ’s ochtends vroeg of later op de avond hier rond te dwalen.

Met meer dan 1500 Trulli’s gebouwd tussen de 14de en de 20ste eeuw, is dit hét trulli-stadje bij uitstek. Trulli’s all over the place dus.

Ga naar het populaire uitkijkpunt op de Belvedere Santa Lucia (google maps is your friend 😉 ) en neem van hieruit een mooie foto met uitkijk op de kegelvormige daken. Bij Via Monte Nero 6 kan je een shop naar binnenstappen om vanop het terras het trulli panorama te aanschouwen. Als je weer naar buiten wandelt staat er een tinnen blik waar je een centje in kan achterlaten.

Ga zeker ook een ijsje eten bij Martinucci.

Pogliano a mare & Monopoli

Ook deze 2 stadjes aan het water zijn een must visit!

Pogliano a Mare is mijn absolute favoriet. Hier heb je een mini stukje strand, maar je ligt hier wel als sardienen bij elkaar. Wil je toch graag afkoeling zoeken, dan lijkt het me heel erg leuk om een bootje, kano of pedalo te huren. Wij deden dat niet omdat we het pas op de laatste dag ontdekten en zwaar bezakt in de stad rondwandelden. Maar het zag er heel leuk uit!

Overal waar je een uitkijkpunt ziet (en er zijn er teveel om op te sommen), heb een prachtig zicht! Ik kon er maar geen genoeg van krijgen. Het uitzicht is zo rustgevend. Je hebt hier ook leuke winkeltjes om te shoppen.

Decadent eten kan je bij Grotta Palazzese, blijkt een absolute aanrader te zijn (maar wel prijzig).

Monopoli : Dit stadje ligt slechts op 15 min rijden van Pogliano a Mare. Ideaal om de ene in de ochtend en de andere in de namiddag te bezoeken bijvoorbeeld.

Wij gingen er net na de middag en het was er mega mega rustig. Heerlijk de stad voor ons alleen.

Komera zou een lekker restaurant zijn. Wij gingen er niet omdat we niet direct iets op de kaart zagen dat onze kinderen kon bekoren 😉 .

Een caffè Leccese (= koffie met ijs, amandelmelk en ook een lichte citroensmaak) drink je bij Carlo Quinto. Het was de eerste keer dat ik een caffè Leccese dronk, en ik vond het een héél aangename verrassing. Heerlijk verfrissend!

Cisternino & Martina Franca

Cisternino is nog zo’n uber gezellig stadje waar je ook een uitkijkpunt hebt. IJsjes eten doe je hier op het pleintje bij Sandrino (uitgetestte smaken, Stracciatella, Salted Caramel en Mokka. Overheerlijk). ’s Avonds zou het er ook enorm gezellig worden. Maar we kwamen er helaas niet toe… Osteria Bell’Italia was volgens goeie bronnen een absolute aanrader maar wij stonden er ’s middags, helaas pindakaas, voor een gesloten deur.

Martina Franca heeft een heel andere stijl dan Cisternino, iets bombastischer en minder intiem. Maar als je dan toch in de buurt bent, kan je dus zeker hier ook een stop inlassen.

Lecce & Grotta della poesia

Aaah Lecce... wat een prachtige stad! De barokke stijl van de stad is eens wat anders. Je heb hier 2 amfitheaters, heel veel schattige pleintjes, winkels, restaurants, … Voorzie 2 u om de stad rond te wandelen. Als je nog ergens iets gaat eten, ben je makkelijk een halve dag kwijt.

Maar het is hier heerlijk vertoeven. Combineer Lecce met Otranto (deden wij niet, maar zou ook de moeite zijn) of ga richting de kust en neem een kijkje bij Grotta della poesia.

Grotta della poesia is een natuurlijk zwembad met een grot naar de open zee. Als je er de recensies van google op nahoudt, weet je niet goed of het nu wel of niet de moeite is. Ik kan je verklappen dat wij het wel een aanrader vonden. Het is een fijne afwisseling van alle stadjes die je bezoekt.

Hoewel het zogezegd verboden is om in het stukje ‘natuurlijk zwembad’ te zwemmen, doet iedereen het. Wij vonden het met de kinderen wat riskant dus wij hielden het op supporteren van de waaghalzen die de sprong in het gat namen. De toegang is betalend, maar wij vonden het wel echt de moeite.

Je kan er ook een wandeling maken naar enkele uitkijkpunten. Zeker doen! Je hebt een prachtig zicht over de zee en bij helder weer zie je Albanië misschien wel.

Het was een zalige vakantie onder de Italiaanse zon! Wij gingen begin juli en het weer was perfect. We hadden zo’n 26 à 28 °C overdag met een heerlijke wind die voor verkoeling zorgde. Dit stukje Italië is heel wat minder toeristisch dan Toscane, maar het is zeker even hard de moeite waard!