Wie van Leuven is, kent ongetwijfeld dé Moureau wel nog. Jaja… daar hadden ze de aller-beste aardbeientaart met koekjesdeeg. En wie heeft daar gewerkt denk je? Yes, ikke! Het was mijn allereerste weekendwerk. Ik kon nog nergens aan de slag aangezien ik nog niet officieel 16 jaar was (maar dat jaar werd ik wel 16). Bij Moureau maakten ze er geen probleem van en dus kon ik er beginnen. Mijn eerste uurloon was nog in Belgische franken! Oh jeetje, nu klink ik oud.

Op zaterdag en zondag stond er een file tot buiten, het was zwaar doorwerken. Wanneer het in de late voormiddag of in de namiddag wat minder druk werd, mochten we al eens een taartje aansnijden. Genieten! Klanten kwamen echt van ver voor de wel bekende aardbeientaart. Je had er één met bladerdeeg en één met koekjesdeeg. Maar die aardbeientaart met bladerdeeg was echt de loser. Die met koekjesdeeg was ieders favoriet! Zo ook de mijne.

Aardbeientaart met zanddeeg

Toen ik bij Must Be Yummie een aardbeientaart op instagram zag, deed het mij mijmeren naar mijn Moureau tijden… Ik wou en zou dus ook een aardbeientaart maken. Een échte, zo één met koekjesdeeg, zo één waar iedereen voor wil afkomen.

En zo ééntje werd het ook…

aardbeientaart met koekjesdeeg

De meeste fruittaarten hebben zo’n laagje vanillepudding of banketbakkersroom. Persoonlijk vind ik dat helemaal niet lekker. Maar (ja sorry ik kom er weer op terug) bij die van ‘de’ Moureau was dat niet het geval. Daarom ook deze aardbeientaart met koekjesdeeg zonder banketbakkersroom. Maar wel met een heerlijk luchtig beslag van slagroom, mascarpone en witte chocolade afgetopt met frisse aardbeien…

En als bonus, gebruikte ik voor het zanddeeg Zùsto en dus geen gewone suiker. Een taartje met net wat minder schuldgevoel (of een taartje dat, voor de diabeetjes onder ons, net wat minder effect heeft op de suikerspiegel).

Tip: vind je deze taart toch iets te uitdagend (maar dat is het niet uiteraard 😉 ) dan vind je op mijn blog ook nog de luie aardbeientaart terug.

Algemeen

 • Bereidingstijd: 10 min + 1u rusten + 20 min bakken + 20 min afwerken
 • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
 • Vinden van ingrediënten:
 • Koolhydraten: voor 1/8ste taart +/-33g koolhydraten

Benodigdheden

 • Taartvorm (+/- 23 cm diameter)
 • Weegschaal
 • Bakparels (of droge rijst)
 • Bakpapier
 • Mixer

Ingrediënten

Voor het zanddeeg
 • Bekijk de ingrediënten hier
 • Ik gebruikte Zùsto ipv bloemsuiker (maak je gebruik van bloemsuiker dan kloppen de koolhydraten van hierboven niet)
Voor de vulling
 • 140 g gesmolten witte chocolade
 • 200 ml volle room
 • 100 g mascarpone
 • Een bakje aardbeien (500g)

Instructies

Voor het zanddeeg
 1. Klop de boter mals (met het K-stuk van je keukenrobot of met een deegkneder van je handmixer).
 2. Voeg er het ei aan toe.
 3. Doe er het amandelpoeder bij en mix verder.
 4. In een aparte mengkom, meng je de patisseriebloem samen met de Zùsto en de snuf zout. Schep nu lepel voor lepel het bloem/zùsto mengsel bij de rest.
 5. Laat de keukenrobot verder kneden tot je een stevige bal krijgt (of kneed verder met je handen).
 6. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 1 u rusten in de koelkast.
 7. Vet een ronde bakvorm in met boter en verwarm de oven voor op 180°C.
 8. Bestuif het werkblad overvloedig met bloem en rol het deeg uit tot 3 à 4 mm dikte (bekijk ook het artikel van het zanddeeg voor tips & tricks).
 9. Verplaats het deeg naar de bakvorm en snij het overtollige deeg weg (ik hield nog ongeveer 1/4de van het deeg over. Het is makkelijker werker als het deeg wat ruim is). Leg er bakpapier in en giet er de bakparels in uit.
 10. Bak het deeg blind gedurende 20 à 25 min tot de randjes goudbruin zijn geworden.
 11. Laat de gebakken taartbodem volledig afkoelen voor je hem begint te vullen.
Voor de vulling
 1. Smelt 40g witte chocolade in de magnetron en strijk deze (met de achterkant van een lepel of met een mes) in een dun laagje over de taartbodem. Laat dit opstijven vooraleer je er de rest van het beslag over stort.
 2. Smelt de overige 100 g witte chocolade op laag wattage in de magnetron (met tussenpozen van telkens 30s om eens te roeren). Zet apart om af te koelen.
 3. Klop de room op tot slagroom en zet apart.
 4. Klop in een ander kom de mascarpone los, samen met de gesmolten chocolade.
 5. Schep vervolgens luchtig het mascarpone beslag onder de slagroom.
 6. Stort het beslag in de taartvorm.
 7. Was de aardbeien en dep ze droog met keukenpapier. Snij ze in helften en bedek de taart ermee.
 8. Werk eventueel af met wat gezeefde Zùsto.
 9. Smakelijk!