Je vraagt je waarschijnlijk al langer af wat nu de absolute favoriete taart van mijn man is, niet? 🙂 Ik hou je niet langer in spanning… het is… (tromgeroffel)… een simpele abrikozentaart ‘met lattekes’. Aangezien het vorige week zijn verjaardag was (GDPR-gewijs zal ik zijn leeftijd achterwege laten) kon dit taartje niet ontbreken.

Om het deeg naar mijn zin te krijgen, gingen enkele pogingen vooraf. Maar dit is ‘em! Hij hoeft niet blind gebakken te worden en kan dus (na een uurtje rijzen) zo meteen met vulling de oven in. Het is een stevige krokante korst zoals ze hoort te zijn. Je kan makkelijk een spie afsnijden en de taart zo uit het vuistje eten. Heerlijk met een tas verse koffie!

Algemeen

  • Bereidingstijd: 10 min voorbereiding, 1u deeg rijzen, 20 min afwerking en 20 min in de oven.
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten:

Benodigdheden

  • Ronde taartvorm (+/-28cm diameter)
  • Mengkom
  • Deegrol
  • Weegschaal
  • Mixer
  • Mengkom

Ingrediënten

Voor het gistdeeg
  • 300 g patisseriebloem
  • 4 tl suiker
  • 6 g droge gist
  • 50 g boter (gesmolten)
  • Snuifje zout
  • 100 ml melk (lauw)
  • 1 ei
Voor de vulling
  • 400 g abrikozencompote (voorgemaakt)
  • 1 losgeklopt ei

Instructies

Voor het zanddeeg
  1. Smelt de boter in de microgolfoven.
  2. Doe de patisseriebloem samen met de gist, de suiker en het zout in een mengkom en meng.
  3. Doe er de gesmolten boter bij, het ei en mix verder.
  4. Voeg beetje bij beetje de lauwe melk eraan toe.
  5. Kneed het geheel (of laat kneden door de keukenrobot) gedurende 10 min. Vorm er een bal mee en dek af met een propere vaatdoek. Laat het deeg 1u rijzen (tot het deeg in volume verdubbeld is).
Voor de vulling/afwerking
  1. Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Bestuif het aanrecht en je deegrol overvloedig met bloem en rol 2/3de van de deegbal uit tot hij groot genoeg is om in de taartvorm te passen.
  4. Leg het deeg in de taartvorm en prik er met een vork gaatjes in.
  5. Stort de abrikozencompote over het deeg.
  6. Rol nu de rest van het deeg uit en snij er reepjes uit die je als ‘latjes’ decoreert over de taart.
  7. Optioneel kan je met 3 lange slierten een vlecht maken en deze rondom rond de taart leggen zoals ik deed (zie foto, al was mijn vlecht nét iets te kort 🙂 oeps).
  8. Klop het ei los en bestrijk de randen en de latjes met het ei.
  9. Bak de taart zo’n 20 à 25 min in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is.
  10. Smakelijk!!