Enkele weekends geleden deed ik hier een taartennamiddag met vriendinnen. Niet zomaar vriendinnen… we kennen elkaar al van toen we 3-4jaar waren! We zijn met z’n zessen a.k.a. The Gang 🙂 . Kinderen en partners waren ook welkom, dus het was hier een fameuze bende. Iedereen had iets lekkers mee en zo had Marijke (Marie of Marina voor de vrienden) een appeltaart met speculaas gemaakt. Dat was zo’n heerlijke combinatie dat ik ook eens mijn versie ervan wou proberen!
Lang heb ik niet gewacht, het weekend erop stond ik al in mijn keuken. Het recept van mijn vriendin was dan wel een luie-wijven taart (met een kruimeldeeg die je kant en klaar koopt), ik maakte zelf mijn deeg, waar ik dan ook nog wat extra speculaaskruiden in verwerkte. Heerlijk!
Tips bij het maken van de taart:
- 1/2 ei : dat is een half ei. Ja dat is lastig! 🙂 maar het lukt, beloofd. Een ei weegt ongeveer 50 g, dus als het eitje losklopt weet je dat je nog 25g nodig hebt voor het deeg.
- 1 op 1 suikervervanger: dit is een suikervervanger die dezelfde zoetkracht heeft als witte kristalsuiker. Dus 100 g suikervervanger = 100 g witte suiker (qua zoetkracht). Die zoetkracht vind je terug op de verpakking. Je hoeft uiteraard helemaal geen suikervervanger te gebruikten , je kan deze ook prima door echte suiker vervangen. De voedingswaarden vermeldt onder het recept, houden echter wel rekening met dat je de taart met een suikervervanger maakt. MIjn lievelingsmerken zijn Pure Via patisserie en Zùsto.
- Ongezoete amandelmelk: hier kan je perfect ook halfvolle melk voor gebruiken. Het aantal koolhydraten van de taart gaat dan lichtjes omhoog, maar dat is verwaarloosbaar voor 1 stukje van de taart.
Ben je nog op zoek naar andere recepten met appel, bekijk dan zeker deze ook even:
- Een eenvoudige Appelcake
- Of als het glutenvrij en zonder ei moet zijn, is er deze versie.
- Als het nét wat minder klassiek mag zijn, is er de appel crumble cake.
- Of wil je liever appel bij het ontbijt? Dan kan je voor de appelflappen kiezen.

Appeltaart met speculoos
Equipment
- 1 ronde taartvorm van ongeveer 28 cm diameter
- Deegrol
Ingrediënten
Voor de bodem
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 80 g 1 op 1 suikervervanger
- snufje zout
- 1 tl speculaaskruiden
- 1/2 ei
- 125 g harde margarine of boter
Voor de taartvulling
- 600 g appels geschild en in blokjes gesneden
- 2 tl speculaaskruiden
- 125 g zelfrijzend bakmeel
- 75 g amandelmeel
- 150 g 1 op 1 suikervervanger
- 2 eieren
- 1 tl vanille extract
- 150 g ongezoete amandelmelk
Instructies
Voor de bodem
- Meng het zelfrijzend bakmeel met de suikervervanger en het snufje zout.
- Klop het eitje los en giet 25g bij het meel-mengsel.
- Snij de margarine in blokjes en doe dit bij het mengsel. Begin te kneden. Als je een glad deeg hebt, wikkel het in vershoudfolie en leg het 30 min. in de koelkast.
- Vet de taartbodem in met margarine en bestuif overvloeding met bloem.
- Rol het deeg uit en leg het in de taartbodem.
Voor de vulling
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Ontdoe de appels van het klokhuis en schil ze. Snij ze in kleine blokjes en doe er 2 tl speculaaskruiden over. Meng even met je handen zodat de speculaaskruiden goed verdeeld worden over de appelstukjes. Zet opzij.
- In een mengkom die je het zelfrijzend bakmeel samen met het amandelmeel en de suiker(vervanger). Meng met een spatel.
- In een andere mengkom klop je de eitjes los, doe er het vanille extract en de amandelmelk bij. Meng alles goed. Giet nu de natte ingrediënten bij de droge en meng alles tot een glad beslag (kan je met een spatel doen of mixer).
- Stort de helft van het beslag op de taartbodem. Doe hier nu de appelblokjes op en stort erna de andere helft van het beslag over de appelblokjes. Heb je nog wat deeg over? Steek hier dan wat figuurtjes uit en leg ze bovenop het beslag.
- Bak de taart gedurende 40 à 45 min de oven tot de bovenkant en de randen goudbruin kleuren.