Zanddeeg maakt de taart. Dat is wat ik ervan vind althans. Een goed zanddeeg doet zoveel! Als de basis goed zit, kom je al een heel eind.

Daarom deel ik met jullie mijn favoriete recept van zanddeeg, of ook wel koekjesdeeg genoemd.

Vroeger (lang voor ik mijn blog begon, en me aan mijn eerste taartjes waagde), schrikte het me altijd af, zo’n taartbodem maken. Ik vond het een gedoe, dus taarten met een bodem waren niet aan mij besteed. En toch! Moeilijk is het echt niet. Ik geef je hieronder enkele tips voor een geslaagd deeg:

  1. Eens je deeg gemaakt, wikkel het in vershoudfolie en leg hem gedurende 1u in de koelkast (zo wordt het deeg steviger).
  2. Bloem, véél bloem! Bestrooi je werkblad en deegrol rijkelijk met bloem. Niet gierig zijn! Je wil niet dat het deeg blijft kleven en dat je het van je werkblad moet schrapen.
  3. Als het deeg half is uitgerold, trek het dan voorzichtig al eens van je werkblad om te controleren of het niet vastkleeft. Strooi er desnoods nog wat bloem onder.
  4. Als het deeg de gewenste dikte heeft, rol hem dan op je deegrol (zoals je hieronder op de foto ziet bij stap 4) en leg je hem in de vorm.
  5. Wees niet bang wanneer je deeg wat begint te barsten of scheuren. Met het nodige kneed- en boetseerwerk, krijg je dit zo weer hersteld.
Stap 1: Vet de taartvorm in en bestuif met bloem
Stap 2: Bestuif je werkblad en deegrol rijkelijk met bloem!
Stap 3: Rol het deeg uit naar de gewenste grootte en dikte
Stap 4: Rol het deeg op de deegrol om hem erna in de vorm te leggen.
Stap 5: snij het overtollige deeg weg
Zanddeeg basisrecept

Zanddeeg basisrecept

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 35 minuten
calorieën 126 kcal

Equipment

  • Taartvorm tot max 24cm diameter
  • Deegrol
  • bakpapier
  • Bakparels
  • 2 mengkommen
  • Vershoudfolie

Ingrediënten
  

  • 80 g harde margarine of boter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 40 g amandelmeel
  • 185 g patisseriebloem
  • 50 g 1 op 1 suikervervanger of fijne kristalsuiker
  • snufje zout

Instructies
 

  • Klop de margarine mals (met het K-stuk van je keukenrobot of met een deegkneder van je handmixer). Voeg er het ei aan toe.
  • Doe er het amandelmeel bij en mix verder.
  • Meng in een aparte mengkom de patisseriebloem samen met de suiker(vervanger) en het zout. Schep nu lepl voor lepel het bloem-suikermengsel bij de rest.
  • Laat de keukenrobot verder kneden tot je een stevige bal krijgt (of kneed verder met je handen). Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 2 u rusten in de koelkast.
  • Vet een ronde taartvorm in met margarine en bestuif overvloedig met bloem. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bestuif het werkblad overvloedig met bloem en rol het deeg uit tot 3 – 4 mm dikte. Verplaats het deeg naar de bakvorm en snijd het overtollige deeg weg.
  • Leg bakpapier op de bodem en giet er de bakparels in uit.
  • Bak het deeg in de voorverwarmde oven. De baktijd is afhankelijk van het recept. Ga je hem erna niet meer in de oven zetten, bak hem dan gedurende 20 à 25 minuten tot de randjes goudbruin zijn. Vul je hem op met iets dat erna weer in de oven moet? Dan bak je hem best maar 20 min. blind.
  • Laat de gebakken taartbodem voleldig afkoelen voor je hem begint te vullen.

Notities

Voedingswaarde indien met een suikervervanger – voor 1/8ste
Koolhydraten: 11 g
Kcal: 126
Vetten: 7,3 g
Verz.vetten: 2,8 g
Eiwit: 3,0 g
Vezels: 1,6 g
Trefwoord koekjesdeeg, taartdeeg, zanddeeg