Zanddeeg maakt de taart. Dat is wat ik ervan vind althans. Een goed zanddeeg doet zoveel! Als de basis goed zit, kom je al een heel eind.

Daarom deel ik met jullie mijn favoriete recept van zanddeeg, of ook wel koekjesdeeg genoemd.

Vroeger (lang voor ik mijn blog begon, en me aan mijn eerste taartjes waagde), schrikte het me altijd af, zo’n taartbodem maken. Ik vond het een gedoe, dus taarten met een bodem waren niet aan mij besteed. En toch! Moeilijk is het echt niet. Ik geef je hieronder enkele tips voor een geslaagd deeg:

  1. Eens je deeg gemaakt, wikkel het in vershoudfolie en leg hem gedurende 1u in de koelkast (zo wordt het deeg steviger).
  2. Bloem, véél bloem! Bestrooi je werkblad en deegrol rijkelijk met bloem. Niet gierig zijn! Je wil niet dat het deeg blijft kleven en dat je het van je werkblad moet schrapen.
  3. Als het deeg half is uitgerold, trek het dan voorzichtig al eens van je werkblad om te controleren of het niet vastkleeft. Strooi er desnoods nog wat bloem onder.
  4. Als het deeg de gewenste dikte heeft, rol hem dan op je deegrol (zoals je hieronder op de foto ziet bij stap 4) en leg je hem in de vorm.
  5. Wees niet bang wanneer je deeg wat begint te barsten of scheuren. Met het nodige kneed- en boetseerwerk, krijg je dit zo weer hersteld.
Stap 1: Vet de taartvorm in en bestuif met bloem
Stap 2: Bestuif je werkblad en deegrol rijkelijk met bloem!
Stap 3: Rol het deeg uit naar de gewenste grootte en dikte
Stap 4: Rol het deeg op de deegrol om hem erna in de vorm te leggen.
Stap 5: snij het overtollige deeg weg

Algemeen

  • Bereidingstijd: 10 min + 1u rusten + 10 min
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten:

Benodigdheden

  • Taartvorm (max 28cm diameter)
  • Weegschaal
  • Bakparels (of droge rijst)
  • Bakpapier
  • Mixer

Ingrediënten

  • 80 g harde margarine (op kamertemperatuur)
  • 50 g suiker of Zùsto
  • 1 ei
  • 40 g amandelpoeder
  • 180 g patisseriebloem
  • een snuifje zout

Instructies

  1. Klop de margarine mals (met het K-stuk van je keukenrobot of met een deegkneder van je handmixer).
  2. Voeg er de suiker en het ei aan toe (indien je met Zùsto werkt, voeg dit dan in de volgende stap toe).
  3. Doe er het amandelpoeder (, de Zùsto indien je Zùsto ipv suiker gebruikt), de patisseriebloem en het snuifje zout bij.
  4. Laat de keukenrobot verder kneden tot je een stevige bal krijgt (of kneed verder met je handen).
  5. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 2 u rusten in de koelkast.
  6. Vet een ronde bakvorm in met margarine en bestuif met bloem.
  7. Verwarm de oven voor op 180°C.
  8. Bestuif het werkblad overvloedig met bloem en rol het deeg uit (zie stappen hierboven in het artikel).
  9. Verplaats het deeg naar de bakvorm en snij het overtollige deeg weg. Leg er bakpapier in en giet er de bakparels in uit.
  10. Bak het deeg blind gedurende 10 min (of langer – afhankelijk van het recept van de taart) in de voorverwarmde oven.