Deze Blauwe Bessentaart maakte ik naar aanleiding van een workshop food-fotografie die ik volgende bij Stefanie Baert van Foodlove. Ik wou zelf ook wat meenemen om te fotograferen, zo had ik meteen ook mooie foto’s voor mijn blog én gingen we met de gerechten aan de slag die in mijn blog het meeste terugkomen. Ik bracht 2 gebakjes mee: deze heerlijk fotogenieke Blauwe Bessentaart en de mini pindakaas cups (ook mega lekker trouwens).

Wat een zaligheid om te werken met Stefanie. Zij kent de juiste hoeken, geeft waardevolle tips, weet die bes net op de juiste plaats te leggen, en heeft daarbovenop ook nog eens een geweldige collectie foodprops! Ik leerde ook met Lightroom werken (en dat geven je foto’s toch net die extra boost!). Kortom het was niet alleen een super leerrijke namiddag maar het was ook op en top gezellig!

Na het fotografie werk mocht er uiteraard ook geproefd worden. Hoewel ik wat bedenkelijk aan deze taart begon (ik vond het deeg bij het uitrollen nogal stug aanvoelen) was ik aangenaam verrast van het resultaat! Dit is een topper!

Blauwe bessen fan? Hier vind je ook nog andere inspiratie: blauwe bessen cupcakes, yoghurt cake met blauwe bessen, amandelmeel pannenkoekjes met blauwe bessen of de blauwe bessen ontbijtmuffins. Keuze genoeg denk ik zo 🙂 .

Algemeen

  • Bereidingstijd: 40 min voorbereiding + 40 min in de oven
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten:

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mengkom
  • ronde taartvorm van +/- 24 cm (bij voorkeur met uitneembare bodem).
  • Deegrol
  • Kwastje om de taart mee af te smeren.

Ingrediënten

Voor het deeg
  • 350 g patisserie bloem
  • 1 el witte suiker
  • een snuifje zout
  • 180 g koude boter
  • 6 à 7 eetlepels koud water
  • Optioneel nog wat poedersuiker voor de versiering
Voor de vulling
  • 75 g suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 30 g maïzena
  • een snuifje kaneel
  • 1 kleine appel, geschild en geraspt
  • sap van 1 citroen
  • 400 g blauwe bessen (diepgevroren of vers)

Instructies

Voor het deeg
  1. Doe de volgende ingrediënten in een mengkom: bloem, suiker en het zout en meng.
  2. Voeg er de boter in blokjes aan toe en kneed met je handen tot je een korrelig deeg krijgt.  
  3. Doe er vervolgens 3 eetlepels koud water bij en kneed verder. Voeg nogmaals 3 el water toe en kleed opnieuw. Je zou een deegbal moeten kunnen vormen. Is het deeg nog te droog? Doe er dan eventueel nog 1 el water bij.
  4. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en wikkel dit in plastiek folie. Laat het deeg nog 30 à 60 min rusten in de koelkast.
  5. Als je het deeg uit de koelkast haalt en het is te hard, laat het dan nog even op kamertemperatuur komen (+/- 15 min).
  6. Verwarm de oven voor op 180°C.
  7. Bestuif je werkblad en deegrol overvloedig met bloem en rol 1 deegbol uit. Het deeg is wat stug, dus rol je mouwen maar op.
  8. Hevel het deeg over in een met boter ingevette en bebloemde taartvorm. Snij het overtollige deeg weg.
  9. Maak erna de vulling (zie hieronder) en giet deze in de taartvorm.
  10. Neem vervolgens het 2de stuk deeg en rol ook dit uit. Snij er met een mes repen deeg uit om de bovenkant mee te bedekken of gebruik een uitsteek raster zoals ik deed (ik kocht het mijne hier).
  11. Klop het eitje lost en bestrijk de bovenkant van de ‘latjes’ met het ei. Dit zorgt voor een mooie goudbruine kleur.
  12. Bak de taart gedurende 40 min. in oven.
  13. Als de taart helemaal is afgekoeld, kan je eventueel met nog wat poedersuiker de bovenkant versieren (doe dit met een zeefje. Om een cirkel zo mooi rond te krijgen, gebruikten wij een bord dat we boven de taart hielden).
Voor de vulling
  1. Doe de suiker (witte en vanillesuiker) samen met de maizena en de kaneel in een mengkom.
  2. Rasp de appel en voeg deze bij het suikermengsel samen met het citroensap.
  3. Doe er de blauwe bessen bij, roer om en vul er de taart mee (zie boven)