Vorig weekend hadden we een taartennamiddag met de 'Gang'. De Gang (op z'n Engels uitgesproken of course ;)) is de naam die we onze vriendinnengroep zo'n euh... 20 jaar (!!!) geleden gegeven hebben. Serieus... als je over 20 jaar geleden begint te spreken, word je dan echt oud? Of nee wacht, als je over taartennamiddag én 20j geleden spreekt bén je misschien gewoon oud!? Neeeuuh, taartennamiddag is the new black if you ask me! Zo'n taartennamiddag organiseren we een tweetal keer per jaar. Dan zijn onze aanhangsels (aka man + kind(eren)) ook welkom. Altijd hebben we massa's desserts. Het is dus meer een soort taartenbuffet namiddag. Uiteraard vind ik dat héérlijk! Wie niet!?

Ik ging dus op zoek naar iets lekkers. De winter begint me nu al tegen te steken en we zijn nog niet eens fatsoenlijk begonnen. Toen ik deze Charlotte met frambozen zag, was ik meteen verkocht. Een luchtige taart met frambozensmaak, dat is meteen een beetje lente in je mond.

Uiteindelijk hadden we een zelfgemaakte kaastaart van Kristine, een zwaar aangebakken 4/4 cake (met een ei te weinig en een half uurtje te lang gebakken, maar ach het was voor de kinderen ;)) van Lien, zelfgekochte mokkataart ook van Kristine (want die vreesde dat haar ingezakte kaastaart niet zou smaken, maar die was heerlijk natuurlijk), zelfgekochte Cava van Marijke en Jona, een zelfgekochte 0% alcohol cava van Bieke (voor de Bobs en Bobbettes onder ons) én mijn frambozen charlotte taart. Gebak genoeg zo.

Niet onbelangrijk om te vermelden: iedereen vond de taart geweldig lekker. En toegegeven; dat was ze écht.
Het maken van de taart is niet heel moeilijk, je moet gewoon een beetje handig zijn en netjes te werk gaan, dan kan er weinig mislopen. Je moet er ongeveer 2u voor uittrekken, maar het is best een leuk karweitje!

Algemeen

  • Bereidingstijd: alles in totaal (voorbereidingen + bakken + afkoelen + samenstellen) = 2u. Ik kon in 1 trek doorwerken want alles was afgekoeld als ik aan het volgende begon. Best wel 1 nacht in de frigo laten opstijven. 
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣   

Benodigdheden

  • Mixer
  • Weegschaal
  • Springvorm van +/- 24cm
  • 3 mengkommen
  • Steelpan
  • Houten lepel
  • Spatel
  • Zeef
  • Spuitzak
  • Spuitmond (voorkeur voor één met stervorm)

Ingrediënten

Voor de spongecake
  • 4 eieren
  • 130 g suiker
  • 86 g patisseriebloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 à 4 el frambozenconfituur
Voor de frambozensiroop
  • 300 g bevroren frambozen
  • 100 g suiker
  • 2 el citroensap (van een verse citroen)
  • 1 el gelatinepoeder (te vinden in de supermarkt)
Voor de frambozenmousse
  • frambozensiroop (van hierboven)
  • 600 ml volle room
  • 5 el poedersuiker
Voor de afwerking
  • min 1 pak van 165 g Boudoirkoekjes (lange vingers) --> ik had net 2 boudoirkoekjes uit een volgend pak nodig.
  • 100 g verse frambozen

Instructies

Frambozensiroop

Begin met het maken van de frambozensiroop (want deze moet afkoelen). Deze moet later bij de slagrooom worden toegevoegd om zo de frambozenmousse te maken.

  1. Zet een steelpannetje op een medium vuur.
  2. Doe er de bevroren frambozen en de 130 g suiker in.
  3. Roer regelmatig om met een houten lepel.
  4. Als de frambozen uiteen zijn gevallen en de suiker is opgelost: zeef dan de frambozen in een hittebestendige pot (=siroop).
  5. Nadat alles gezeefd is en je dus een gladde massa hebt, giet je de siroop weer in het steelpannetje.
  6. Zet de siroop opnieuw op een zacht vuurtje.
  7. Pers een citroen en voeg 2 eetlepels van het sap toe.
  8. Doe er het gelatinepoeder bij.
  9. Blijf roeren (best met een klopper) tot deze volledig is opgelost. Opgepast: de siroop mag NIET koken!
  10. Als de gelatine is opgelost, zet je de siroop van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Voor de sponge cake
  1. Snij een ronde bakpapieren vorm uit en leg dit op de bodem van de springvorm.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Weeg de bloem af en voeg er het bakpoeder aan toe.
  4. Meng deze 2 ingrediënten en zet opzij.
  5. Doe de 4 eieren in een mengkom en mix gedurende 1 minuut op hoge snelheid.
  6. Voeg er de suiker bij en mix verder gedurende ongeveer 5 min. tot het eiermengsel ongeveer 3 à 4x in volume is toegenomen.
  7. Zeef nu de helft van het bloemmengsel bij het eiermengsel en 'vouw' het eiermengsel over het bloemmengsel met een spatel. Voeg de 2de helft toe (gezeefd) en spatel het geheel luchtig door elkaar tot alle bloem is opgenomen. Schraap ook goed over de bodem van de mengkom want de bloem zakt naar beneden.
  8. Als alles goed gemengd is, stort het deeg in de springvorm.
  9. Bak gedurende 15 à 25 min in de voorverwarmde oven. Tip: begin met 15min, langer laten bakken kan altijd maar te lang bakken kan je niet ongedaan maken. Prik er met een vork in, er mag geen deeg meer aan de vork kleven. 
  10. Als de cake gebakken is, laat hem 10 min afkoelen in de vorm.
  11. Ontvorm de cake en laat hem verder afkoelen op een rooster (draai hem om en verwijder voorzichtig het bakpapier van de onderkant).
Voor de frambozenmousse
  1. Giet de volle room in een mengkom en voeg er de poedersuiker aan toe.
  2. Mix tot slagroom (mix lang genoeg zodat je echt pieken hebt, maar niet té lang want dan krijg je boter)
  3. Doe 1/3 van de slagroom in een spuitzak met een stervormige spuitmond --> zet deze even in de frigo om verder af te koelen. Dit zal gebruikt worden om de cake mee af te werken.
  4. Bij de andere 2/3de van de slagroom voeg je de afgekoelde frambozensiroop toe en je mengt verder met een spatel tot je een roze mousse krijgt.
Voor de afwerking
  1. Als de sponge cake volledig is afgekoeld, snij je hem doormidden.
  2. Snij er nu een goeie halve centimeter af (ik gebruikte gewoon een keukenschaar en knipte er dus een reep af). 
  3. Leg de onderste helft van de cake in de springvorm.
  4. Doe er 1,5 el frambozenconfituur over en strijk open met een mes.
  5. Snij een cm van de Boudoirs af (ik nam de echte Boudoirs van Lu en sneed net tot onder de R eraf)
  6. Smeer frambozenconfituur op de vlakke kant van de Boudoirs (dus niet op de suikerkant) tot ongeveer een cm boven het einde. 
  7. Plaats de Boudoirs, met de afgehakte kant naar beneden, rondom de cake (de springvorm zal ervoor zorgen dat deze rechtop blijven staan en de confituur op de boudoirs zorgt ervoor dat deze aan de cake kleven). TIP: heb je teveel van je cake afgeknipt (zoals ik deed :)) en zitten de Boudoirs dus niet helemaal vast? Geen probleem: werk rustig verder. Op het einde? als je taart in de frigo plaatst, kan je hem uit de springvorm halen en er een groot lint rond spannen. Dit zorgt er ook voor dat de Boudoirs op hun plaats blijven. 
  8. Stort de helft van de mousse op de eerste cakelaag en spreid de mousse gelijkmatig uit. 
  9. Leg de 2de helft van de cake erop en smeer er opnieuw 1,5 el frambozenconfituur op.
  10. Stort de rest van de frambozenmousse uit op de 2de cakelaag en spreid opnieuw gelijkmatig uit.
  11. Neem nu de spuitzak met de resterende slagroom en spuit de slagroom op de bovenkant van de cake (je kan in het midden een uitsparing laten voor de verse frambozen).
  12. Laat de cake verder opstijven in de frigo (ongeveer 2u of een hele nacht is zelfs nog beter).
  13. Voor het opdienen: werk in het midden af met de verse frambozen. 
  14. Smakelijk!

Bron: recept gebaseerd op het 'Charlotte cake recipe' van Nathasha's Kitchen