Ho ho ho... deze chocolade karamel dripcake was mijn ultieme Kerstdessert. Ik had nog een razend drukke werkweek voor ik mijn verlof kon ingaan. Vrijdag 22/12 had ik wijselijk mijn eerste verlofdag gepland aangezien het eerste Kerstfeest zaterdagmiddag 23/12 al plaatsvond.
Donderdagavond om 22u (!? you can call me crazy) had ik nog een examen af te leggen dus veel tijd had ik nog niet gehad om een recept te zoeken dat ik 's anderendaags in elkaar moest boxen. Jee... wat een stress! Mijn examen duurde tot 23u en toen ik mijn resultaten goed en wel bekeken had was het al snel 23u30 (ik was geslaagd, moest je het je afvragen ;)). Geen tijd om nog te zoeken naar een recept. Dat moest dan maar wachten tot vrijdagochtend. Vrijdag, de dag dat ik: mijn recept moest zoeken, naar de winkel moest gaan (want oh ja, de 24ste vierden we Kerst hier bij ons thuis met mijn kant van de familie), liefst nog een kerstoutfit ging scoren, de kinderen op tijd van school wilde halen én een taart wou maken. Ja díe dag... Die dag dat Pinterest je BFF is en gelukkig alles 'vlot' verliep (al moest ik mijn gezouten karamelsaus 2x maken, maar dit terzijde).

Dus zo zat ik met de Ipad aan de ontbijttafel op zoek naar dé ultieme Kerst-taart. Ik wou iets groots. Ik beloofde 1 dessert te maken, maar wilde dan ook dat het door iedereen gegeten kon worden. We zijn met een grote hoop, 10 volwassenen en 7 kinderen, dan kom je niet weg met een taartJE. En zo ontsproot het idee voor deze overheerlijke chocolade karamel dripcake.

Algemeen

  • Bereidingstijd: Ik ga er niet flauw over doen, je bent makkelijk een halve dag kwijt. Je begint er best de dag voordien aan zodat je de taart de dag zelf nog enkel moet afwerken met de drip: 20min voorbereiding voor de cakes + 30min bakken; 30min voorbereiding voor de botercrème + 30 min om te frosten; 15 min voor de afwerking/drip
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣   

Benodigdheden

  • 3 Mengkommen
  • Weegschaal
  • Mixer
  • Spatels
  • Ronde springvorm - liefst 2 (ik gebruikte er van 20 cm diameter, maar je kan ook een grotere nemen bv 24 cm)
  • Lepel
  • Groot mes (om de taarten doormidden te snijden)
  • Paletmes 
  • Steelpan
  • Houten lepel

Ingrediënten

Voor de chocoladecake
  • 200 g ongezouten boter (op kamertemperatuur)
  • 250 g pure chocolade
  • 400 ml kokend water (ja wáter!)
  • 60 g cacaopoeder
  • 1 tl vanille extract
  • 300 ml karnemelk
  • 500 g patisseriebloem
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 6 eieren
  • 600 g lichtbruine suiker (bastardsuiker of ook kinnekessuiker genoemd)
Voor de gezouten karamel
  • 400 g suiker
  • 200 ml water
  • 180 g boter (kamertemperatuur)
  • 250 ml volle room
  • 1 tl zout
Voor de karamel botercrème
  • 700 g boter
  • Gezouten karamel van hierboven
Voor de dripafwerking
  • 150 g melkchocolade
  • 100 g volle room
  • Ferrero rochers (zelf te kiezen hoeveel)

Instructies

Voor de chocoladecake
  1. Smelt de chocolade samen met de boter au bain-marie. 
  2. Zet de gesmolten chocolade even opzij terwijl deze afkoelt.
  3. Vet de taartvormen in met boter en besprenkel met bloem.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  5. Kook het water en voeg dit bij het cacaopoeder. Meng dit goed door elkaar. Voeg vervolgens de karnemelk toe en meng het geheel. Zet opzij.
  6. Neem een 2de mengkom voor het bloemmengsel: roer hier de bloem, het zout en het bakpoeder door elkaar. Zet opzij.
  7. Neem de 3de mengkom voor het eiermengsel: doe hier de eieren in en mix gedurende 3min. Voeg vervolgens de suiker en het vanille extract toe. 
  8. Voeg nu de gesmolten chocolade toe aan het eiermengsel. Als dit goed is gemengd voeg dan telkens 1/3 van het bloemmengsel toe en 1/3 van het cacaowater. Mix telkens tussen de toevoegingen. Herhaal dit tot alle ingrediënten gemengd zijn.
  9. Stort het deeg (verdeeld in 2) in de bakvormen. 
  10. Bak gedurende 30 - 40 min in de voorverwarmde oven. 
  11. Laat de cakes 20 min afkoelen voor ze te ontvormen. Laat ze vervolgens nog verder afkoelen op een rooster. 
Voor de gezouten karamel
  1. Doe de suiker samen met het water in een steelpannetje en zet het op een middelmatig vuur.
  2. Nu is het een kwestie van geduld... je blijft best in de buurt. Van zodra het suikerwater begint te borrelen mag je er je ogen niet meer vanaf houden (want het kan snel gaan!). Roeren is ten stelligste verboden. 
  3. Het suikerwater zal stilaan beginnen kleuren. Het moet een mooie goudbruine kleur krijgen (van karamel dus ;)). Laat het zeker niet te donker worden want dan heb je verbrande karamel en die valt niet meer te redden.
  4. Wanneer het goudbruin begint uit te slaan, voeg dan voorzichtig de boter toe. Nu mag/moet je wel roeren tot de boter is opgelost (ong. 2min).
  5. Als de boter volledig is gesmolten, voeg je er de room aan toe. Blijf roeren en zet ondertussen het vuur af.
  6. Voeg als laatste het zout toe (naar smaak).
  7. Laat de gezouten karamel volledig afkoelen.
Voor de karamel botercrème
  1. Snij de boter in blokjes en mix de boter zacht (dat duurt ongeveer 5 min)
  2. Voeg er de gezouten karamel aan toe en mix alles door elkaar.
Bouw de taart
  1. Als de taarten volledig zijn afgekoeld, snij er de bolling af (zodat de bovenkant vlak is). Dit doe je best met een groot mes of een taartsnijder.
  2. Snij de taarten doormidden.
  3. Zet een plateau, bord of onderlegger klaar waar je de taart op wil presenteren.
  4. Leg de eerste laag erop en bestrijk rijkelijk met de botercrème. 
  5. Leg er nadien een 2de laag taart op en bekleed opnieuw.
  6. Ga zo door tot je de hele taart 'gebouwd' hebt.
  7. Dan begint het betere plamuurwerk: gebruik een paletmes (of een ander mes, maar met een paletmes gaat het net iets handiger) en vul de gaatjes tussen de lagen. 
  8. Bestrijk de hele taart met de botercrème, rondom rond en bovenaan. Om de kanten 'strak' te krijgen gebruik je best een taartschraper. 
  9. Laat de taart gedurende minimum 4 u afkoelen in de frigo. 
Voor de afwerking
  1. Snij de chocolade in stukjes van 1 cm/1 cm en doe deze in een hittebestendige kom. 
  2. Warm de room op in een steelpannetje.
  3. Als deze kookt giet je hem over de chocoladestukjes.
  4. Roer alles goed tot alle chocoladestukjes gesmolten zijn.
  5. Indien dat niet het geval zou zijn, zet dan nog héél even in de microgolfoven (+/- 15 sec).
  6. De ganache mag niet te warm zijn, maar moet wel vloeibaar zijn (anders kan hij niet 'drippen').
  7. Haal de afgekoelde taart uit de frigo.
  8. Giet de ganache langzaam bovenop de taart uit en met de achterkant van een lepel smeer je de chocolade uit over de bovenkant. Ondertussen duw je de chocolade hier en daar over de rand zodat die gaat druipen.
  9. Ben je klaar met het 'drippen', zet er dan hier en daar enkele Ferrero Rochers op.
  10. Laat de chocoladeganache verder afkoelen in de frigo (ongeveer 1 u)

Bron: Geïnspireerd op het recept van de Ultieme snoepwinkel taart van Zoetrecepten.