Het idee van de chocolade mokkataart was er eigenlijk één van mijn collega's. Ik neem vaak mijn gebak mee naar het werk op maandag (ik wil niet de enige zijn die verdikt 🙂 ). Toen ik met enige trots de foto van mijn chocolade laagjestaart met speculoosfrosting showde, zei mijn collega dat ze niet zo zot was van speculoos, maar dat díe taart met mokka ipv speculoos haar wel zou smaken (hoe groot kon die hint eigenlijk zijn!?). Het weekend erop kregen we bezoek en besloot ik 'snel' die combo al eens te testen en met succes!

Aangezien ik nog ingrediënten over had van de taart die ik in het weekend bakte, maakte ik ze in de week nog eens opnieuw, speciaal voor mijn collega's! Hoewel ik er per ongeluk een stukje eierschaal in liet vallen en mijn kitchenaid vrolijk doormixte, heeft niemand er wat van gemerkt en werd ze unaniem gesmaakt 🙂 (sorry lieve collega's 🙂 ). 

Algemeen

  • Bereidingstijd: 45 min voorbereiding + 40 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ 

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Mixer
  • Weegschaal
  • Spatel
  • Bakpapier
  • Springvorm van +/- 18cm 
  • Spuitzak
  • Spuitmondje (optioneel, enkel als je toefjes wil spuiten als versiering)

Ingrediënten

Voor de chocolade taart
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 tl zout
  • 50 g cacaopoeder
  • 115 g boter
  • 300 g fijne suiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 2,4 dl karnemelk
  • 1 tl appelciderazijn
  • 1 tl bakpoeder
Voor de mokka botercrème
  • 225 g boter (op kamertemperatuur)
  • 260 g poedersuiker
  • 1,5 tl vanille extract
  • 2 tl oploskoffie
  • 2 tl warm water

Instructies

Voor de chocolade laagjes taart
  1. Teken de onderkant van de springvorm af op bakpapier en knip de cirkel uit. Vet de bakvorm in met boter, leg het bakpapier op de onderkant van de vorm (de boter zorgt ervoor dat het bakpapier blijft kleven), en bestrooi overdadig met bloem aan de zijkanten. 
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Zeef de bloem en het cacaopoeder en meng met het zout --> zet even aan de kant.
  4. Klop (in een andere mengkom) de boter en de suiker zacht.
  5. Voeg de eitjes 1 voor 1 toe en klop goed na elke toevoeging.
  6. Voeg het vanille extract toe en meng verder.
  7. Zet de mixer op een lage snelheid en voeg om beurten het bloem-mengsel en de karnemelk toe. Eindig met de bloem.
  8. Meng azijn en het bakpoeder. Laat even bruisen en voeg het toe aan het taartdeeg.
  9. Stort het taartdeeg in de springvorm.
  10. Zet de taart in de voorverwarmde oven van 180°C
  11. Bak de taart gedurende 40 - 50 min

Aantal min. zijn afhankelijk van je oven. Prik er met een vork in om te kijken of hij goed is.

Tip: Indien je een combi-oven hebt kan je hem instellen op 180°C hete lucht + 90 watt microgolf.

Laat de taart goed afkoelen (minimaal 20 min) voor je hem uit de springvorm haalt (anders gaat hij brokkelen).

Laat de taart volledig afkoelen op een rooster voor je hem doorsnijdt om op te vullen. 
Voor de mokka botercrème
  1. Mix de boter zacht (dit duurt enkele minuten).
  2. Voeg beetje bij beetje de gezeefde poedersuiker toe en mix verder (+/-4 min).
  3. In een apart kommetje: meng de oploskoffie met 2 tl warm water en voeg het vanille extract toe. Roer tot de koffie is opgelost.
  4. Voeg de koffie bij de botercrème en mix tot alles goed gemengd is. 
Voor het vullen en afstrijken van de taart
  1. Als de taart volledig is afgekoeld, snij ze dan doormidden met een groot mes of een taartsnijder. 
  2. Leg één van de helften op een taartkarton waar je de taart op wil presenteren.
  3. Bekleed deze helft met een flinke laag mokka botercrème en dek af met de 2de helft. 
  4. Smeer dan ook botercrème bovenop de taart en rondom rond. Laat de plamuurder in je los en strijk de zijkanten af met een vlak mes of paletmes om het zo glad mogelijk te krijgen. 
  5. Optioneel: heb je wat botercrème over dan kan je bovenop de taart enkele toefjes spuiten ter afwerking. 
  6. Optioneel: hak chocolade in stukjes en versier er de bovenkant van de taart mee.