Chocolade Pindakaas taart

Als je denkt: ik heb wel eens zin in een BOM van een taart? Dan heb ik hét geknipte recept voor jou! Deze chocolade pindakaas taart is niet alleen een bommetje qua caloriën (caloriën tellen is trouwens zó 2010!) maar ook tha bomb van smaak.

Enkele keren per jaar organiseren we een bak-namiddag met ex-collega's. Onder hen, Veerle, Peter en Myriam van Hap&Tap. Deze taart was Myriam's idee. De vorige keer koos ik een recept, maar euh... het verscheen niet op de blog 🙂 zegt dat genoeg? Dus was ik blij toen Myriam met het recept van deze fotogenieke taart kwam aandraven. Een recept met chocolade, pindakaas en volle room... slecht kon dat niet zijn (of toch niet voor de smaak... die lijn laten we even buiten beschouwing 😉 )!

 

 

 

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min + 10 min bakken + 1u opstijven
  • Moeilijkheidsgraad: ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Ronde taartvorm van +/- 22cm diameter (bij voorkeur één met uitneembare bodem)
  • Mixer
  • Mengkom
  • Spuitzak
  • Gekarteld spuitmondje
  • Steelpannetje
  • Lepel/spatel

Ingrediënten (12 porties)

Voor de bodem
  • 290 g digestive koekjes (of ook wel Maria koekjes genoemd)
  • 35 g cacaopoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 el suiker
  • 1/2 tl zout
  • 135 g boter
Voor de vulling
  • 550 g pure chocolade
  • 180 g pindakaas
  • 40 g boter op kamertemperatuur
  • 1/2 tl zout
  • 380 g volle room (opklopbaar - min 35% vetgehalte)
Voor de garnering/pindakaas slagroom
  • 135 g zachte pindakaas
  • 25 g griessuiker
  • 120 g volle room (opklopbaar - min 35% vetgehalte)
  • 1/2 tl vanille-extract

Instructies

Voor de bodem
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Smelt de boter in de magnetron. Zet apart.
  3. Doe alle overige ingrediënten (koekjes, cacaopoeder, suiker, vanille-extract en zout) in een keukenrobot en hak fijn. Doe de fijngehakte ingrediënten in een mengkom en giet er de gesmolten boter overheen. Roer tot alle boter verdeeld is over de koekjesmassa.
  4. Neem de taartvorm en stort er de koekjesmassa in. Druk, met de achterkant van een lepel, de bodem stevig aan en druk de randen naar boven (zodat je een mooie korst krijgt).
  5. Bak de bodem af gedurende +/- 10 min.
  6. Laat hem volledig afkoelen.
Voor de vulling
  1. Hak met een keukenmes de chocolade in kleine stukjes (1/2 cm op 1/2 cm). Doe de chocolade in een mengkom samen met de pindakaas, de boter en het zout.
  2. Verwarm de room in een pannetje tot die net begint te borrelen. Giet de warme room over het chocolademengsel en dek dit +/- 5 min af.
  3. Met een klopper roer je dan stevig door de massa zodat de chocolade, de pindakaas, en de boter smelt en alle ingrediënten 1 geheel vormen.
  4. Blijf kloppen tot de vulling een egale structuur krijgt.
  5. Giet de vulling over de afgekoelde bodem.
  6. Zet de taart nu in de koelkast om verder op te stijven gedurende 1 à 1,5 u.
  7. Giet de chocolade-pindakaas vulling op de afgekoelde korst. Zet gedurende 1 1/2 à 2 uur in de koelkast en laat volledig opstijven.
Voor de garnering
  1. Mix de pindakaas samen met de suiker op middelhoge snelheid tot je een luchtige massa krijgt. Dit proces duurt ongeveer 2 à 3 min.
  2. Voeg de room toe terwijl je blijft kloppen.
  3. Voeg tot slot het vanille-extract toe.
  4. Blijf mixen tot je een stevige massa krijgt.
  5. Schep het pindakaas beslag in een spuitzak met gekarteld mondje. Spuit dotjes pindakaas slagroom op de taart.
  6. Als je echt zo beheersd bent dat je de taart nog niet meteen zou opeten: zet de taart dan in de koelkast totdat je hem serveert.