Een chocolade walnotentaart, ik wil er niet over stoefen, maar ik doe het toch: wat.een.combinatie! Eerlijk? Normaal ben ik niet zo voor chocoladetaart. Ik vind het wat saai… (oeps! Buiten die uit mijn boek dan 🙂 ) Maar deze chocolade walnotentaart kan je onmogelijk saai vinden.

Ook deze keer koos ik voor mijn succesrecept van mijn zanddeeg dat je hier terugvindt. Het basisrecept staat ook in mijn boek trouwens. Heb je nog geen gesigneerd exemplaar? Dan kan je dat als de bliksem nog aanschaffen! Check dan deze link.

Voor het zanddeeg gebruikte ik Zùsto ipv suiker. Voor diegene die me al langer kennen weten dat ik een gigantische fan ben van Zùsto, de beste suikervervanger op de markt als je het mij vraagt. Tegenwoordig kan je Zùsto kopen bij Colruyt of je kan hem ook nog altijd online bestellen.

Het handige aan Zùsto is dat je suiker 1 op 1 kan vervangen (100 g suiker = 100 g Zùsto). Voor gebak heb je vaak het volume van de suiker nodig en veel suikervervangers hebben een veel sterkere zoetkracht waardoor je slechts de helft of zelfs minder ervan nodig hebt. Dat probleem heb je dus niet bij Zùsto (en die vieze chemische smaak die je vaak bij suikervervangers aantreft, heb je ook niet 😉 ).

Maar dus, back to the pie! Ik zei het al hierboven, chocolade en walnoten zijn een top-combinatie! De walnoten hak je fijn en vormen zo de vulling, dus je hebt voor de taart zelf geen bloem nodig. Voor de gluten-intoleranten onder ons: de vulling is helemaal glutenvrij (helaas is het deeg dat niet, maar dat kan je eventueel vervangen door een gekochte glutenvrije taartbodem?).

Een perfect taartje voor op een regenachtige dag (zoals we er tegenwoordig veel hebben). Smakelijk!

Ik maakte eerder ook deze glutenvrije chocoladetaart en de gezondere chocoladetaart (met een verborgen groente 😉 )

Chocolade walnotentaart

Moeilijkheidsgraad : gemiddeld
Tip: de taart is stevig, kleine stukjes zijn aangeraden. 1/16de is een dunne spie, maar best wel voldoende als je het mij vraagt.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Nagerecht
Porties 16
calorieën 236 kcal

Equipment

  • bakpapier
  • Bakparels
  • Deegrol
  • Hakmolentje of blender
  • Mengkommen

Ingrediënten
  

Voor het Zanddeeg

  • 80 g harde margarine op kampertemperatuur
  • 1 ei
  • 40 g amandelmeel
  • 180 g patisseriebloem
  • 50 g Zùsto
  • een snuifje zout

Voor de chocolade walnotenvulling

  • 220 g walnoten (fijngehakt)
  • 150 g Zùsto
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 50 g vloeibare margarine (= margarine in een knijpfles)
  • 100 g pure chocolade
  • 1 tl oploskoffie

Instructies
 

Voor het zanddeeg

  • Klop de margarine mals (met het K-stuk van je keukenrobot of met een deegkneder van je handmixer).
  • Voeg er het ei aan toe en klop verder.
  • Doe er het amandelpoeder bij en klop verder. Voeg tenslotte de patisseriebloem, de Zùsto en het snufje zout toe. Laat de keukenrobot verder kneden tot je een stevige bal krijgt (of kneed verder met je handen).
  • Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 2 u rusten in de koelkast.
  • Vet een ronde bakvorm in met margarine en bestuif met bloem. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bestuif het werkblad en je deegrol overvloedig met bloem en rol het deeg uit. Verplaats het deeg naar de bakvorm en snij het overtollige deeg weg (je zal nog 1/4de van het deeg over hebben). Leg er bakpapier in en giet er de bakparels in uit.
  • Bak het deeg blind gedurende 10 min (of langer – afhankelijk van het recept van de taart) in de voorverwarmde oven.

Voor de chocolade walnotenvulling

  • Verpulver de walnoten in een hakmolentje of blender en voeg er 100 g Zùsto aan toe. 
  • Los de koffie op in 1 el heet water, zet apart.
  • Smelt de chocolade au-bain-marie of in de magnetron op laag wattage (600W en doe dit met tussenpozen van 30s waar je tussen elk interval de chocolade even omroert). Zet apart.
  • Klop de eieren samen met 50 g Zùsto tot een schuimige massa. Voeg er de vloeibare margarine, de koffie en de gesmolten chocolade aan toe. 
  • Tot slot doe je er de droge ingrediënten bij (walnotenkruimels gemengde met Zùsto). 
  • Stort het beslag in de vorm en bak de taart gedurende 20 à 25 min in de voorverwarmde oven. 

Notities

Voor 1/16de taart (dat lijkt weinig, maar door de noten en de chocolade in de taart is het best wel een stevige taart. Kleine porties nemen is de boodschap 😉 )
Koolhydraten: 9 g 
Kcal: 236
Vet: 18,4 g
Verz.vet: 4,2 g
Eiwit: 5,2 g
Vezels: 3,6 g
Suikers: 3 g
Trefwoord chocoladetaart, Walnoten