Eerlijk is eerlijk, ik ben geen chocolademousse fan. Oooh there I said it! Sorry voor de lovers hier. Maar ik vind chocomousse best saai eerlijk gezegd… Teveel van hetzelfde. Hoewel ik dol ben op chocolade. Maar een chocolademoussetaart daarentegen, dàt kan ik dan wel weer smaken.

En als die bodem dan nog eens oreokoekjes bevat, ben ik al helemaal gewonnen. Weg saaiheid, hallo structuur en smaakbom! Deze taart heeft een krokante bodem met daarboven een heerlijk luchtig en zachte chocolademousse-achtige laag. Maar mispak je niet aan deze chocolademoussetaart, hij proeft luchtig en zacht, hij is best wel zwaar 😉 . Kleine stukjes (of 2 😉 ) afsnijden is de boodschap.

De taart is een stukje suikervrijer aangezien ik ipv suiker, Zùsto gebruikte. Dat maakt dat de calorieën iets minder aantikken en de koolhydraten iets gematigder zijn. Het perfect dessert om jong en oud te plezieren, want wie lust dit nu niet?!

Op zoek naar een vegan variant? Probeer dan deze Vegan chocomousse brownietaart eens. Wel iets helemaal anders, maar zeker een geslaagd resultaat voor de vegans daarbuiten.

Chocolademoussetaart

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 1 uur 10 min
Gang Nagerecht
Porties 16 porties
calorieën 333 kcal

Equipment

  • Ronde springvorm (ik gebruikte er één van 18 cm, maar je kan ook een iets grotere nemen. Dan is de taart minder hoog, maar nog steeds even lekker)
  • Steelpannetje

Ingrediënten
  

Voor de bodem

  • 20 oreokoekjes
  • 65 g gesmolten harde margarine

Voor de chocomousselaag

  • 225 g melkchocolade
  • 4 eieren
  • 200 g Zùsto
  • 1 tl vanille extract
  • 140 g harde margarine kamertemperatuur
  • 300 ml volle room
  • 20 g Zùsto

Instructies
 

Voor de bodem

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakvorm met bakpapier. Tip: vet de vorm in met margarine. Knip dan een ronde uit de grootte van de bodem en stroken om de zijkanten te bedekken. Kleef deze in de vorm.
  • Verkruimel de koekjes in een foodprocessor. Meng er de gesmolten boter onder. 
  • Sort de koekkruimels uit op de bodem van de bakvorm en druk stevig aan met de achterkant van een lepel.
  • Bak gedurende 10 min. Laat volledig afkoelen terwijl je de vulling maakt.

Voor de chocomousselaag

  • Smelt de chocolade op laag wattage in de magnetron (doe dit met intervallen van 30s op 600w, waar je tussen elk interval even de chocolade omroert). Als alle chocolade bijna gesmolten is, blijf je roeren tot het laatste beetje ook wegsmelt. Zet aan de kant.
  • In een steelpannetje doe je de Zùsto en de eieren. Breng aan de kook terwijl je blijft roeren met een garde. Wanneer de massa begint in te dikken haal je de steelpan van het vuur. Kook niet té lang want dan krijg je gebakken eieren :). De massa moet aan de achterkant van je lepel blijven kleven.
  • Haal de steelpan van het vuur en doe er de gesmolten chocolade bij. Voeg het vanille extract toe en zet even aan de kant (roer er af en toe in).
  • Mix de margarine zacht gedurende enkele minuten. En giet er beetje bij beetje het chocolade beslag onder (zorg ervoor dat deze niet meer heet is!).
  • In een andere mengkom klop je de room half op. Voeg er de 20g Zùsto aan toe en klop verder tot slagroom. Schep deze luchtig onder het chocolade beslag en stort in de taartvorm.
  • Zet gedurende 6 u in de koelkast.

Notities

Voor 1/16de van de taart (+/- 71 g)
Koolhydraten: 17 g
Kcal: 333
Vet: 26,3 g
Verz.vet: 12 g
Eiwit: 3,6 g
Vezels: 3,2 g
Trefwoord chocomousse, oreo, Zùsto