Chocolate chip cookies laagjestaart

Mijn kinderen worden zeer veeleisend als het op de keuze van hun verjaardagstaart aankomt... Zo wou mijn zoon, die in november 7 werd, een dino-taart (again! Hij kreeg er 2j geleden ook al één). De dinosaurus fase is nog lang niet voorbij dus kon ik op zoek naar dé perfecte verjaardagstaart. Dus maakte ik deze chocolate chip cookies laagjestaart. Zo moest de chocolade drip de lava voorstellen, de gecrushte chocolate chip cookies de rotsen (want was het niet heel rotsachtig toen? Je weet wel, toen er dino's leefden!?) en het sterretjesvuurwerk was dan 'de uitbarsting' van de vulkaan. Hebdem? 🙂

chocolate chip cookies laagjestaart

Uiteraard moesten er nog enkele vraatzuchtige dino's bovenop om het plaatje helemaal af te maken. Mijn zoon was zéér enthousiast (te zien op de foto hieronder 😉 ) en de taart viel dubbel en dik in de smaak. Niet té zoet, niet teveel botercrème, lekker smeuïg, ... just perfect!

Chocolate Chip Cookies laagjestaart

Algemeen

  • Bereidingstijd: In totaal (met tussenpauzes) 2,5 u bereidingstijd + 30 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣

Benodigdheden

  • Mengkommen (2)
  • Garde
  • Mixer of keukenrobot
  • Weegschaal
  • 2 springvormen +/- 18 cm diameter
  • Bakpapier
  • Taartkarton (of iets om je taart op te presenteren)

Ingrediënten

Voor de cake
  • 500 g zelfrijzend bakmeel
  • 300 g boter (op kamertemperatuur)
  • 300 g lichtbruine suiker
  • 160 g witte suiker
  • 5 eieren
  • 2,5 tl vanille extract
  • 400 ml melk
  • 150 g chocolade druppels
Voor de botercrème
  • 4 eiwitten
  • 240 g donkerbruine suiker
  • 480 g boter (op kamertemperatuur)
  • 1,5 tl vanille extract
  • 100 g gecrushte chocolade chip cookies
Voor de chocolade drip en afwerking
  • 100 g melkchocolade
  • 65 ml volle room
  • Grof gehakte chocolade chip cookies voor erbovenop (hoeveelheid naar wens)

Instructies

Voor de cake
  1. Snij ronde cirkels bakpapier uit, ter grootte van de springvorm bodem.
  2. Vet de vormen in met boter, leg het bakpapier op de bodem en strooi bloem overvloedig over de binnenkanten.
  3. Verwarm de oven voor op 180°C.
  4. Doe de boter samen met de lichtbruine suiker en de witte suiker in een kom en mix tot alles goed is gemengd (ongeveer 3 min).
  5. Voeg 1 voor 1 de eitjes toe en ook het vanille extract. Mix tussen elke toevoeging.
  6. Doe er vervolgens om de beurt het bakmeel en de melk bij. Blijf mixen terwijl je deze ingrediënten toevoegd. Eindig met de bloem.
  7. Schud 1 el bloem over de chocoladedruppels (dit zal ervoor zorgen dat ze niet naar de bodem zakken) alvorens ze onder het beslag te mengen.
  8. Verdeel het beslag over de 2 bakvormen en bak gedurende +/-30 min in de voorverwarmde oven (prik er af en toe eens in om te checken of de cakes klaar zijn).
  9. Haal ze uit de oven en laat ze gedurende 15 min afkoelen alvorens ze uit de vorm te halen.
  10. Laat de cakes volledig afkoelen op een rooster.
Voor de botercrème
  1. Doe de eiwitten samen met de suiker in een hittebestendige kom en zet deze au bain-marie boven het vuur. Klop de eiwitten met een garde tot de suiker volledig is opgelost (dit kan je nagaan door een druppel tussen duim en wijsvinger te nemen. Voel je nog korreltjes? Dan is nog niet alle suiker opgelost).
  2. Als de suiker volledig is opgelost, mix je de eiwitten tot stevige pieken (dit duurt even, de eiwitten koelen ondertussen af).
  3. Doe er beetje bij beetje de boter bij terwijl je blijft mixen.
  4. Crush de koekjes tot meel en voeg dit ook toe samen met het vanille extract.
  5. Mix tot je een gladde botercrème hebt.
De taart bouwen
  1. Als de cakes helemaal zijn afgekoeld, snij ze dan doormidden (is de bovenkant opgekomen, snij deze er dan af zodat je 'platte' vlakken krijgt).
  2. Zorg ervoor dat je de cakes begint te stapelen op een taartkarton of iets dergelijks. Want de taart achteraf nog verplaatsen wordt lastig.
  3. Smeer nu telkens een laag botercrème tussen de cakes. Tip: gebruik een onderkant om als laatste af te dekken (zo is de bovenkant van je cake vlak).
  4. 'Plamuur' de randen van de taart en strijk af zodat je een 'naked' cake krijgt.
  5. Zet gedurende 30 min in de koelkast om verder af te koelen.
  6. Erna kan je de taart helemaal rondom rond (en bovenop) afsmeren met de overige botercrème.
  7. Laat nog minstens 4 u koelen in de koelkast alvorens de drip aan te brengen (bij voorkeur een hele nacht).
Afwerking
  1. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe deze in een hittebestendige kom.
  2. Verwarm de room tot die net begint te borrelen en giet deze over de chocolade stukjes. Laat 5 min rusten.
  3. Roer met een spatel door de chocolade stukjes (de meeste zullen al gesmolten zijn). Blijf roeren tot je een gladde ganache krijgt.
  4. Haal de taart uit de koelkast en giet gecontroleerd met een koffielepel de ganache op/over de randen. Ga zo de taart rond. De ganache zal van je taart afrollen en halverwege de taart stollen.
  5. Giet voorzichtig (in kleine beetjes) de overige ganache bovenop de taart en strijk glad met de achterkant van een lepel of een spatel.
  6. Crush nog enkele chocolate chip cookies en versier er de bovenkant van de taart mee.

Bron: Geïnspireerd op het recept van de Chocolate Chip Cookie Cake van Liv for Cake